Zulte Waregem en KV Kortrijk delen de punten in derby met tumultueus slot

© belga

Een late penaltygoal van Mboyo deed de fraaie 1-0 via Chory teniet. Vooral Zulte Waregem zal zwaar balen om dat resultaat, waarmee het maar niet weggeraakt uit de kelder van het klassement. Essevee blijft achter met 2 op 21 en staat met acht punten op de op twee na laatste plaats. KVK zit met vijftien punten in de brede middenmoot.

Bij Kortrijk waren D’Haene en Van der Bruggen afwezig, terwijl Golubovic zich tevreden moest stellen met een plek op de bank. Selemani, Makarenko en Gueye kwamen in hun plaats in het elftal.

Francky Dury koos bij Zulte Waregem na de nederlaag in KV Oostende ook voor drie personeelswissels: Sissako, Govea en Chory verdwenen uit de ploeg ten voordele van Seck, Van Hecke en Vossen.

Scheidsrechter De Cremer had de derby amper op gang gefloten of buiten het stadion ontstaken enkele thuisfans vuurwerk.

© belga

Dat schudde vooral Kortrijk meteen wakker, want de bezoekers namen in de aanvangsfase het initiatief. Jonckheere legde knap aan van net buiten de grote rechthoek, maar Bostyn redde de thuismeubelen. De thuisploeg reageerde met een kopbal van Vossen die de juiste richting miste. Aan de overkant schoot ex-Esseveeër De Sart eerst in de volley en dan een afvallende bal naast.

Essevee dicht bij openingstreffer

Kort na het halfuur kwam Zulte Waregem echter het dichtst bij de openingsgoal: de kopstoot van Seck op hoekschop ging maar net naast de rechterpaal. Bij het laatste wapenfeit voor rust die naam waardig zette Dompé goed voor, maar Bruno mikte met het hoofd ver naast.

Bij Zulte Waregem kwam de boomlange Tsjechische spits Chory bij het begin van de tweede helft de zwakke Bruno aflossen. Kortrijk tekende voor het eerste grote gevaar na rust. Mboyo kopte door tot bij Selemani, die van dichtbij op Bostyn botste. Weg reuzekans op de 0-1.

Seck mist uitgelezen kans

Op nieuwe dreiging van Essevee was het wachten tot minuut 65: Dompé gaf voor, maar de goed ingelopen Seck plaatste het leer in één tijd over de kooi van Jakubech. Aan de overzijde moest Vossen op de doellijn redding brengen op een Kortrijkse poging. Daar kwam Zulte Waregem opnieuw heel goed weg.

© belga

Hoewel Kortrijk het overwicht had, viel de goal met nog een klein kwartier te spelen aan de overkant. Een bedrijvige Dompé zwiepte de bal voor doel en aan de tweede paal trapte Chory heerlijk binnen. Even later kreeg Dury geel voor aanhoudend protest, meteen ook het eerste geel karton van de partij.

Rood voor Vanderhaeghe

De voorbode van een tumultueuze slotfase. Na alweer een knappe redding van Bostyn scoorde de ingevallen Van Den Bossche in de herneming, maar dat was buiten de VAR gerekend. Uiteindelijk keurde De Cremer het doelpunt af wegens buitenspel. Een ziedende bezoekende coach Vanderhaeghe werd nog met rood naar de catacomben gestuurd, net als Dompé bij de thuisploeg.

Maar nog was de derby niet over. Na hands van Opare in de zestien kreeg Kortrijk, weer op aangeven van de videoref, in minuut 97 nog een strafschop en daarbij liet Mboyo de sterk keepende Bostyn kansloos. (TVW)