Zo sterk als Lukaku in 18 stappen: KW-journalist legt in boek uit hoe je een oersterke voetballer wordt

Om een oersterke voetballer te worden, dien je naast fysieke fysieke ontwikkeling ook rekening te houden met het mentale welzijn. © Getty Images
Redactie KW

De Olympische Spelen toonden het aan: sportprestaties hebben niet alleen te maken met fysieke training, maar zeker ook met mentaal welzijn en frisheid in ’t kopje. Enter het boek ‘Zo word je een oersterke voetballer’. Onze journalist Christian Vandenabeele en kPNI-therapeut Thomas D’havé leggen in 18 hoofdstukken uit hoe je als sporter door aanpassingen in je levensstijl beter presteert en minder vaak geblesseerd uitvalt.

Christian Vandenabeele en Thomas D’havé beschrijven hoe ons lichaam het best functioneert volgens een ritme van 12 uren dag en 12 uren nacht. Zo staan die fases enerzijds ten dienste van de hersenen en de spieren en anderzijds van het immuunsysteem en reparatieprocessen. Lukas Van Eenoo (ex-Cercle, ex-KV Kortrijk en nu aanvoerder van Westerlo) past daarom verschillende tips en tricks toe. “De levensstijl volgens de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI) werpt een nieuw licht op sport en gezondheid”, zegt de middenvelder. “Neem nu het gebruik van een blauwlichtfilterbril. Vooral op week- en matchdagen zet ik die op. Lichten of flikkeringen van televisie- of smartphoneschermen worden dan weggefilterd, en ik kan veel beter slaap vatten. Ik weet dat ook collega-voetballers Kristof D’haene en Tuur Dierckx die methodes toepassen. Door het afblokken van dat blauwe licht denken de hersenen dat de nachtfase is begonnen en kom je eerder tot rust.”

“Maar er is meer dan dat alleen. Ik doe ook aan intermittent fasting of periodiek vasten”, aldus Van Eenoo. “Daarbij eet je ’s avonds rond 18 of 19 uur je laatste maaltijd om pas de volgende dag rond de middag je eerste voeding van de dag te nuttigen. Eigenlijk is het een reset waar je lichaam deugd van heeft. Ook ademhalingsoefeningen of het nemen van een koude douche zorgen voor de nodige prikkels om je lichaam te activeren. Weet je, we zijn doorheen de tijd luxe en comfort gewoon geraakt. Daarom hebben we er soms nood aan om het lichaam op een andere manier aan te zwengelen. Een zittend beroep, bijvoorbeeld, is eveneens nefast voor het welzijn van ons lichaam. We moeten blijven bewegen en hebben die plotse opstoot van onze hartslag echt nodig.”

Voeding

Ook Tim Smolders, hoofd van de jeugdacademie van Club Brugge, nam het boek al grondig door. Net als Van Eenoo gebruikt hij al eens een blauwlichtfilterbril om de hersenen sneller tot rust te laten komen. “Ik zit vaak laat aan de computer, vandaar. Je voelt die positieve effecten niet van vandaag op morgen, maar na verloop van tijd zeker wel.”

Het hoofdstuk over voeding – Eet van alles een beetje – trekt de aandacht. Heel kort samengevat: veel goeie vetten, weinig calorieën. “Voeding als het ultieme medicijn”, beschrijven Vandenabeele en D’havé. “Belangrijk is de mate waarin je eet”, weet Smolders. “Eigenlijk komt het erop neer dat je uitgebalanceerd eet, met veel goeie vetten en toch niet te veel calorieën. Bij koolhydraten moet je letten op de zogenaamde glycemische index en die zo laag mogelijk houden om suikerdipjes te voorkomen. Stel dat je pasta eet, dan gaat je bloedsuikerspiegel meteen omhoog en wordt insuline aangemaakt om die piek af te breken. Maar als je te vaak en te veel koolhydraten zoals pasta eet, krijgt ons lichaam onze bloedsuikerspiegel niet meer op de rails en krijg je dat klopje na de maaltijd waar veel mensen over spreken.”

“De theorie die D’havé en Vandenabeele beschrijven, vindt steeds vaker z’n weg naar het grote publiek”, weet Smolders. “Kijk naar het principe van vasten: ook die geraakt alsmaar meer en meer verspreid. Daarbij eet en drink je alleen als het nodig is. Bij de jeugd van Club Brugge proberen we ook zoveel als mogelijk te sensibiliseren op vlak van voeding. Sommige jongeren moeten ook groenten leren eten. Als een speler merkt dat hij of zij dankzij een bepaalde techniek of opvatting geholpen wordt, verhoogt dat de geloofwaardigheid en het gebruik ervan. Alleen, een voetballer leeft vooral op korte termijn – die volgende match winnen, presteren op training – terwijl er vaak pas na langere tijd resultaat merkbaar is.”

Trainen op matchdagen

“Bewegen hoort bij de dag, rusten hoort bij de nacht”, aldus de auteurs. Concreet: onze lichaamsprocessen en -organisatie vallen weg als we overdag te weinig bewegen. Een theorie die ook coach Alexander Blessin van KV Oostende toepast. Aan de kust keken ze raar op toen de Duitser op matchdagen ook nog eens een training inlaste. “Ook toen ik trainer was bij de jeugd van RB Leipzig deden we dat al. Zelfs toen ik zelf nog voetballer was, waren er trainers die op de dag van een avondmatch trainingen inlasten”, zegt hij.

“Kijk, het gaat niet om een high intensity training, maar bijvoorbeeld om een loopje van 2 of 3 kilometer – geen sprints! – of een spelletje rondo. Het zorgt ervoor dat je lichaam geactiveerd wordt. Je hebt spelers die op wedstrijddagen lang uitslapen, tot pakweg 10, 11 of zelfs 12 uur. In de latere namiddag doen ze vaak nog eens een dutje. Da’s echt niet de bedoeling, je moet je lichaam wakker maken en eventjes werken aan mobiliteit en stabiliteit. Begrijp me niet verkeerd: slaap is erg belangrijk, maar je moet het correct indelen. Het idee erachter is wetenschappelijk onderbouwd en betreft niet alleen de lichaamsfuncties, maar ook de werking van de hersenen.”

Dat beschrijven ook Vandenabeele en D’havé: “Beweegt een voetballer tijdens de dag niet voldoende, dan betaalt hij daar een dure rekening voor. De breincapaciteit gaat achteruit en de spieren worden broos.” Blessin knikt instemmend: “Wat schadelijk is voor iedereen en zeker voor sportmannen: zitten. Veel voetballers zitten te veel en te lang neer. Om het half uur moet je een andere positie innemen en minstens eventjes bewegen.” (TVA)

‘Zo word je een oersterke voetballer’ telt 210 pagina’s en kost 20 euro.
‘Zo word je een oersterke voetballer’ telt 210 pagina’s en kost 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier