Zinho Gano en Louis Bostyn helpen Zulte Waregem aan derbyzege

Louis Bostyn kreeg zijn kans in doel bij SVZW en ontpopte zich tot uitblinker in de derby tegen KV Kortrijk. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Er moest iets gebeuren, dat had coach Mbaye Leye begrepen. Voor de derby stonden zes andere jongens aan de aftrap. Een van hen was doelman Louis Bostyn. Zinho Gano viel in. De plooien met de goalgetter zijn gladgestreken en hij kon meteen zijn doelpuntje meepikken. De verloren zonen van Essvee staan er direct en bezorgden hun club de zege tegen KV Kortrijk.

Kleine kanttekening vooraf: dit stuk is geschreven vóór de thuiswedstrijd tegen Anderlecht van donderdagavond – de krant moet op tijd worden gedrukt.

Toch durven we het hier zeggen: in voetbal kan het snel gaan. Kijk maar naar de terugkeer van Louis Bostyn en Zinho Gano. De twee deden meteen wat van hen verwacht werd, in de derby tegen KV Kortrijk.

Analist Wim De Coninck zei in een interview met deze krant op vrijdag 7 oktober dat alle partijen in het dossier-Gano hun trots opzij moesten zetten en rond de tafel moesten gaan zitten. De boomlange spits vertoefde al een tijd in de B-kern. Een transfer afgelopen zomer ging niet door, en Gano nam het niet al te nauw met de disciplinaire regels van Mbaye Leye. Terwijl de coach discipline net heel hoog in het vaandel draagt. Amper een paar dagen later, op dinsdag 11 oktober, kwam de communicatie: “Alles is uitgeklaard. Zinho heeft zijn excuses aangeboden.”

Starten, dat was fysiek gezien onmogelijk. Gano had immers voor het laatst gespeeld op 9 juni, in een wedstrijd met zijn land Guinee-Bissau, waarin hij twee keer scoorde. Voor de rest had hij gewoon getraind met een physical coach en af en toe eens met de beloften. Leye nam hem wel mee op de bank.

Omgaan met druk

Zes minuutjes kreeg Gano. Da’s een korte invalbeurt, maar de spits eiste in die beperkte tijd droogjes een penalty op, om die elfmeter vervolgens gedecideerd binnen te knallen. Opdracht volbracht. “Als je zo kan terugkomen …”, zei Gano met een kamerbrede glimlach. “Een spits wil altijd scoren. Ik heb genoeg ervaring om met die druk om te gaan.”

Gano vierde ostentatief voor de fans van KVK. “Waarom ik dat deed? Tijdens de opwarming hadden ze al van alles naar mij geroepen, dan moeten ze dit ook maar kunnen hebben, hé (lacht). Er gingen een pak emoties door me heen. Mentaal ben ik sterk, doordat ik al heel wat heb meegemaakt in mijn carrière. Ik ben altijd hard blijven werken, ook voor mezelf, en ik wist dat er wel een moment zou komen dat het weer in orde zou komen.”

Het is nog niet gedaan, hé

“Ik had van in het begin gezegd: ‘Als mijn transfer niet doorgaat, zitten mijn gedachten honderd procent bij Essevee.’ Ik belandde dan in de B-kern, maar daarover gaan we niet meer spreken. Ik wil naar de toekomst kijken. Wanneer we de topversie van mezelf zien? Geef me nog wat tijd. Ik moet ritme opdoen.”

Gano startte dus moeizaam aan het seizoen, maar zijn ploeg deed niet veel beter.

“Het klopt dat het voor de derby misschien zelfs meer dan vijf voor twaalf was. Deze zege is van goudwaarde. Misschien waren sommige jonge ploegmaats wat onder de indruk van de omstandigheden. Na de pauze toonden we dat we kunnen voetballen. We blijven ook kansen creëren. Je moet je momenten weten te pakken.”

Positieve vibe

Een andere uitblinker was doelman Louis Bostyn, uit Roeselare. “Dit was een van de mooiste derby’s die ik al speelde. Twee jaar geleden wonnen we ook, maar toen was er niemand in het stadion, door corona. Dit voelt als zes punten, gezien de situatie waarin we verkeren.”

Het moet niet simpel zijn, na elf wedstrijden op de bank plots starten in het hol van de leeuw. “Nee, maar toch … Je bent zo gemotiveerd om die wedstrijd te spelen. Ik ben ook van de streek, iedereen spreekt al weken over de burenstrijd. Je bent zodanig opgefokt en gefocust om te winnen.”

Deze driepunter is – kijk uit, een understatement – belangrijk. “Het is nog niet gedaan, hé”, waarschuwt Bostyn. “Het was heel belangrijk om dat gevoel van winnen terug te krijgen. Zo heerst er een positieve vibe in de groep. We speelden niet slecht en werken prima op training, maar punten pakken hoort er ook bij. Ik ben enorm tevreden dat we deze zege samen over de streep hebben getrokken.”

Is Bostyn nu klaar om zijn rol als titularis verder te zetten? “Ik hoop dat ik vertrokken ben. Vorig seizoen had ik hier in Kortrijk pech omdat ik me blesseerde. Ik voel me fit en doe mijn uiterste best.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.