Zes spelers van Alveringem zondag tegen ex-club Veurne B

Zes spelers maken
Christof Decraene

De match tussen Alveringem en Veurne B is niet zomaar een derby. Het is een prestigeslag tussen vrienden, kennissen, ex-ploeggenoten en zelfs broers. Voor VVA de ideale gelegenheid om de mindere start op te poetsen, terwijl Veurne de buren achter zich wil houden in de klassering. Deze jongens kozen afgelopen zomer voor de overstap van Veurne naar Alveringem.

Met Alessandro Desmet, Miguel Bonaventure, Floris Fagoo, Lucas Decroos, Massimo Mastragostino en Koen Dedrie maakten in het tussenseizoen maar liefst zes spelers de overstap van KSV Veurne naar VV Alveringem. De reden? “Bij Alveringem wordt er op dinsdag en vrijdag getraind, terwijl dat bij Veurne op dinsdag en donderdag was. Als student is het moeilijk om tijdens de week te komen trainen, dus is die vrijdagtraining een zegen”, verklaart Lucas Decroos. “Daarnaast had ik niet echt het potentieel om als student door te breken bij de eerste ploeg van Veurne. Tot slot woon ik in Alveringem, dus voetbal ik nu weer dichter bij huis.”

In functie van A-kern

“Een B-ploeg in vierde provinciale is niet hetzelfde als een A-ploeg”, legt Alessandro Desmet zijn keuze voor VV Alveringem uit. “Bij KSV Veurne B wordt er steeds in functie van de A-kern gespeeld, waardoor er wekelijks verschuivingen en andere opstellingen zijn. Hier in Alveringem speel je effectief als A-ploeg en dat was de hoofdreden van mijn terugkeer. Bovendien stond ik een achttal maanden aan de kant met een zware liesblessure en wilde ik een frisse start nemen. Ik kom van ver en begin nu stap voor stap weer naar mijn oude niveau toe te groeien.”

Ook Lucas sukkelde al regelmatig met blessures. Hij kwam dit seizoen nog niet vaak in actie. “Ik ben al veel geblesseerd geweest en zal hoogstwaarschijnlijk ook de clash met Veurne missen. Wegens een verrekking in de adductoren was ik een maand out. Ik ben ondertussen weer fit, maar na een maand zonder matchen zou het me verwonderen dat ik er zondag meteen weer bij ben. Uiteraard ga ik wel naar de derby kijken. Het is toch wel een speciale match, vooral omdat mijn broer Simon bij Veurne voetbalt. Het is jammer dat we hoogstwaarschijnlijk niet effectief tegen elkaar zullen kunnen spelen, maar hopelijk kan ik in de terugronde wél van hem winnen”, knipoogt de 19-jarige rechtenstudent.

VVA hoopt de mindere start én de zure nederlaag van afgelopen weekend tegen Nieuwpoort door te spoelen met een klinkende derbyzege. “Het verlies tegen Nieuwpoort is heel hard aangekomen”, baalt Alessandro. “We brachten nochtans goed voetbal en creëerden kansen, maar twee afgeweken ballen, een vrije trap en een binnengewaaide voorzet deden ons de das om. Als je in de 90ste en 93ste minuut van winst naar verlies gaat, komt dat hard aan, maar we moeten er als groep zien uit te komen.”

“Wat de score ook zal zijn, na de match zullen we samen een pint drinken” (Alessandro Desmet)

Met slechts zes punten uit zeven wedstrijden kunnen ze bij Alveringem niet anders dan over een gemiste start spreken. “Nochtans hebben we de nodige kwaliteit om mee te spelen voor de eindronde”, vindt Alessandro. “In die optiek willen we zondag absoluut de volle buit pakken. Ik ken uiteraard nog heel wat mensen in Veurne en heb nog steeds een goede band met de trainers en omkadering. We spreken zelfs nog geregeld eens af om bij te praten. We zijn dan ook gebeten om de punten thuis te houden”, aldus Alessandro, die bovendien in Veurne woont. “Ook Veurne zal erop gebrand zijn om die overwinning te pakken. Zij voelen zich benadeeld omdat zes spelers de overstap maakten naar Alveringem. Het wordt dus sowieso een moeilijke match op het scherpst van de snee. Wat de score ook zal zijn, na de match zullen we samen een pint drinken. Er is immers veel wederzijds respect.”

derby die leeft

“Ik ken zo goed als alle spelers van KSV Veurne, zelfs de nieuwkomers”, vult Lucas aan. “Maar ook bij mijn nieuwe club, VVA, kende ik eigenlijk al veel mannen. Ik begon immers mijn voetbalcarrière bij Alveringem, om daarna via Coxyde drie seizoenen voor Veurne te spelen. Hoe sterk ik mijn ex-ploeg zondag verwacht? Het is een derby die leeft, dus ze zullen sowieso sterk staan. Zeker nu we met een zestal de overstap maakten, zullen ze in Veurne willen bewijzen dat ze het grotere broertje zijn. Tot nu toe presteerden ze beter dan ons, maar wij willen in eigen huis bewijzen wat we kunnen en Alveringem doet het over het algemeen altijd goed tegen Veurne. Het wordt dus sowieso een spannende match.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.