Zes Bredenaars in derby tussen Eendracht De Haan en KSV Bredene

Zes ex-spelers van SV Bredene in de kleedkamer bij De Haan met v.l.n.r.: Koen Ernest, Dylan Reybrouck, trainer Kris Brackx, Neal Jooris, Brian Laplasse en Carl Vanheuverzwijn. (foto FRO)
Redactie KW

Zondag staat de kustderby tussen Eendracht De Haan en KSV Bredene op het programma in tweede provinciale A. Voor de thuisploeg staat de achttiende speeldag in het teken van de strijd voor het behoud. Na het verlies in Kortemark moet er op eigen veld gewonnen worden tegen de sterke buren. De zes ex-spelers van SVB bij De Haan geloven alvast dat de drie punten belangrijk zijn.

Naast trainer Kris Brackx verdedigden ook Carl Vanheuverzwijn, Brian Laplasse, Neal Jooris, Koen Ernest en Dylan Reybrouck de blauw-witte kleuren. “De cijfers zeggen niet alles”, vertelt Eendrachttrainer Kris Brackx die bij KSV Bredene actief was als speler, hulptrainer en hoofdtrainer. “In Kortemark speelden we een sterke partij, maar we verzuimden onze kansen af te werken. Technisch waren we de evenknie van de thuisploeg, maar scoren lukte niet. Dat is al te veel gebeurd dit seizoen. Tegen de buren van Bredene wordt het van moetens. We spelen altijd om te winnen, maar in de huidige omstandigheden ben ik al tevreden met een punt. We recupereren enkele geschorste spelers (Mahieu, Cappelle en Jari Durand) en zijn van plan om niet in de val te lopen van counterploeg Bredene. Collega, en vroeger ook ‘mijn baas’, Johnny Nierynck, vertrekt na dit seizoen. Ik heb bijgetekend bij De Haan. Het wordt meer dan ooit een erezaak om de drie punten thuis te houden in onze, voorlopig laatste, onderlinge confrontatie. We blijven vrienden voor altijd.”

Nul punten

Brian Laplasse (25) is aan zijn zesde seizoen toe bij De Haan. Hij doorliep alle jeugdrangen bij SV Bredene. “Mijn moeder was uitbaatster van de kantine in Bredene en het was logisch dat ik bij Breininghe speelde”, vertelt Brian Laplasse. Zonder echt hoge toppen te scheren, ben ik doorgestoten naar de eerste ploeg. Het was een dramatisch seizoen in eerste provinciale waarin we geen enkel punt pakten. Ik wist dat er veel ging veranderen – een nieuw bestuur en nieuwe spelers – en ben vertrokken naar De Haan. Ik voel me goed thuis bij Eendracht, dat vorig seizoen met succes weer promoveerde naar tweede provinciale. Dit seizoen blijf ik gelukkig gespaard van blessures en ik heb al veel matchen gespeeld. Zondag spelen we tegen mijn ex-ploeg. Wij hebben de drie punten broodnodig. SV Bredene ligt ons wel als tegenstander.”

Carl Vanheuverzwijn heeft sinds vorig jaar een eigen interieurzaak in Bredene, in de stijl van het familiebedrijf van vader en grootvader. “Als polyvalente jeugdspeler heb ik altijd goed meegedraaid en met de eerste ploeg kende ik mooie tijden in Bredene met trainers Johan Hoste, Johnny Nierynck en Kris Brackx. Sedert twee jaar ben ik actief in De Haan, in een toffe club met aangename mensen. Ik ben altijd en overal paraat, waar de trainer me nodig heeft. Dit seizoen loopt het iets moeilijker. Het behoud is momenteel ons voornaamste doel. We hopen te winnen tegen Bredene. Zij hebben de vedetten, wij hebben een beter team, dat thuis altijd sterk uit de verf komt en altijd scoort.”

De Bredense havenarbeider Neal Jooris (26) doorliep de jeugdrangen van KSV Bredene en ontpopte zich tot ideale linkerflank. Omdat hij altijd wilde spelen – wat niet mogelijk was in een ploeg met grote namen als Olivier D’Hulster – trok hij drie seizoenen naar SK Spermalie en nu is hij aan zijn tweede campagne toe bij De Haan. “Bij SK Spermalie was ik vaste waarde en na de leegloop heb ik voor Eendracht De Haan gekozen”, stelt Neal Jooris.

Supersub

“De spelersgroep is groot en spijtig genoeg stond ik dit seizoen nog maar vier keer aan de aftrap. Ik ben een polyvalente wisselspeler. Ik wil me iedere keer bewijzen voor de trainer. In Veldegem scoorde ik de beslissende treffer en de volgende match zat ik weer op de bank. Ik sta altijd 100% paraat om mij in te zetten voor de ploeg en toch blijf ik supersub of wisselspeler. We spelen goed voetbal tot aan de zestien meter van de tegenstander, zondag de vijand. Ik hoop dat we ons redden. Daarom moeten we zondag onszelf overtreffen en de drie punten thuis houden.” (Fons Roets)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier