"We moeten voor een comeback zorgen", zo zei hij woensdag in het Oefencomplex Wolfputsite in Oostakker. Opvallend: op de persconferentie mocht Vanderhaeghe geen vragen beantwoorden, nadien maakte hij wel wat tijd voor de pers.

"Ik ben heel fier om hier te zitten en wil de mensen van AA Gent bedanken voor het vertrouwen. Ik krijg nu een kans bij een absolute topclub", zei Vanderhaeghe. "Bij KV Kortrijk en KV Oostende heb ik drie seizoenen na elkaar Play-off I behaald. Ik ben klaar voor deze nieuwe uitdaging en kan me vinden in de filosofie van AA Gent. Gent heeft de voorbije jaren veel gerealiseerd, zowel op het veld als op vlak van accommodatie. We willen aanvallend en attractief voetbal brengen, maar eerst en vooral moeten we matchen winnen. De kwaliteiten zijn daarvoor aanwezig. We rekenen ook op de supporters, van wie we de steun absoluut nodig hebben."

Vanhaezebrouck en AA Gent gingen vorige week woensdag in onderling overleg uit elkaar. HVH, die in 2015 de eerste Gentse landstitel uit de clubgeschiedenis veroverde, ondertekende dinsdag een verbintenis van drie jaar bij Anderlecht. Vanderhaeghe bedankte ervoor om de assistent van Vanhaezebrouck te worden bij paars-wit. Eerder werkten beiden samen bij KV Kortrijk. "Toen het aanbod van Anderlecht kwam om T2 te worden, heb ik wat bedenktijd gevraagd", stelde de voormalige middenvelder van Anderlecht. "Maar ik ben een energiek persoon, ik wil werken als T1. Al had ik niet verwacht dat het zó snel zou gaan."

We rekenen ook op de supporters, van wie we de steun absoluut nodig hebben

Dinsdagavond al kwam Vanderhaeghe tot een overeenkomst met de Buffalo's, aldus de nieuwe coach van AA Gent. "Dinsdagvoormiddag om 10u30 heb ik Hein laten weten dat ik niet op het aanbod van Anderlecht zou ingaan, dit na twee nachten erover geslapen te hebben. Hein heeft hier een fantastisch verhaal geschreven, waarvoor ik veel respect heb."

Vanderhaeghe kreeg een contract van beperkte duur, tot 30 juni 2019. "Beter zo'n contract dan geen contract. Ik moet niet bang zijn om dit team te leiden. Met clubs met mindere budgetten ben ik erin geslaagd om Play-off I te behalen."

Het is nog niet duidelijk wie de hulptrainers van Vanderhaeghe worden. "Zonet heb ik met de staf gesproken. Dat eerste contact was goed. Ik heb mijn vertrouwen in hen uitgesproken. Het is aan hen om te beslissen of ze hierin meegaan."

Na negen speeldagen is AA Gent pas veertiende in de stand. De eerste opdracht van Vanderhaeghe is de thuiswedstrijd van volgende week zaterdag (14 oktober) tegen Waasland-Beveren.