Wordt ‘slapende reus’ KSV Roeselare wakker?

Wouter Biebauw blijft strijdvaardig, hoewel de resultaten blijven tegenvallen. © foto Belga
Redactie KW

De vorige CEO Brian Tevreden zag in KSV Roeselare een slapende reus die hij met nieuwe ideeën en initiatieven snel weer wakker wilde maken. Helaas verdween hij met de noorderzon. Ondertussen blijft KSVR onder de nieuwe CEO Marco Manso weer onder de sportieve verwachtingen en lijkt het een huzarenstuk te gaan worden om het behoud in 1B af te dwingen. Doelman Wouter Biebauw geeft zich nog niet gewonnen.

“Ik weiger mij nu al neer te leggen bij een sportieve neergang, we zijn nog niet op sterven na dood”, steekt doelman, kapitein en nog altijd een van de sterkhouders Wouter Biebauw (35) van wal. “We geven ons nog helemaal niet gewonnen, we zullen strijden tot het bittere eind.”

Ook in de zespuntenmatch op Lommel lukte het niet, waardoor er na negen wedstrijden nog steeds geen overwinning is. Wordt het stilaan uitzichtloos?

“Het zit hem meestal in de details, waardoor we kleine foutjes opstapelen. Op sommige momenten zijn de ruimtes tussen onze linies ook te groot. We slikken dan op korte tijd een of twee doelpunten en we zijn gezien. Tegen Lommel waren het een heel ongelukkige owngoal en een onnodige penaltyfout die ons nekten. We hebben een heel jong team en dat kost ons punten. Positief is dan weer dat we hard werken en dat iedereen erin blijft geloven. Het zou jammer zijn mochten we ons nu al neerleggen bij deze gang van zaken. We moeten keihard blijven werken.”

Het niveau stijgt, maar je kunt niet alles in een vingerknip omdraaien

Trainer Arnar Grétarsson vroeg bij zijn komst wat geduld, maar er is nog steeds geen typeploeg en de sportieve balans met 2 op 27 oogt heel mager. Wat nu?”

“Er kwamen nog veel nieuwe jongens op het allerlaatste moment en het was voor iedereen wennen. Toch zie ik op training en ook in de wedstrijden dat de automatismen een duidelijke groeicurve vertonen. Dat dit zich nog niet in punten vertaalt, is natuurlijk geen goede zaak voor het vertrouwen. Het niveau stijgt, maar je kunt niet alles in een vingerknip omdraaien. De trainer staat voor een zware taak. Het is geen cadeau voor hem.”

Lees verder onder de foto

Het is geen gemakkelijke taak voor trainer Arnar Grétarsson.
Het is geen gemakkelijke taak voor trainer Arnar Grétarsson.© foto Bart

We jammer dat beloftevolle jongeren bij de start van de competitie of na enkele wedstrijden uitgeleend werden aan lagere teams en dat van enkele anciens afscheid werd genomen, toch?

“Ik denk dat het voor de jongeren wél een goede zaak was. Zo kunnen ze meer matchritme opdoen en speelgelegenheid krijgen. De nieuwe CEO Marco Manso gaf aan dat hun speelkansen heel beperkt zouden zijn. Wat heb je er dan aan om voortdurend van op de bank te moeten toekijken? Over ervaren spelers die einde contract waren en geen nieuw contract konden versieren of zelf verkozen andere oorden op te zoeken kan ik moeilijk oordelen. Sommigen kregen een sportieve onvoldoende achter hun naam, anderen stelden misschien te hoge looneisen. Het is niet aan mij om daar uitspraken over te doen.”

Is deze selectie sterk genoeg om op het einde van het seizoen de degradatie te ontlopen?

“We zullen het alvast met deze jongens moeten doen. Het geloof is er zeker nog bij iedereen om deze doelstelling te halen. De competitie is helemaal nog niet voorbij. Onze toestand is precair, maar een eerste overwinning kan misschien wonderen doen en het vertrouwen opkrikken. En lukt het niet om plaats zeven of acht te ontlopen, dan moeten we ervoor zorgen dat we volledig klaar zijn tegen de laatste speeldagen van de reguliere competitie om de ultieme strijd aan te gaan.”

Of moet wit-zwart nederig zijn en een stapje naar de hoogste amateurklasse durven terugzetten?

“Dat lijkt me niet de juiste keuze. Zeker niet voor mij en dat is ook niet de optie die het Braziliaanse management voor ogen heeft. Zij willen het team dit seizoen in 1B zien standhouden en willen in de toekomst het team in 1B uitbouwen om later misschien weer mee te dingen naar een plaats in 1A.”

We schrokken van die eerste uitspraak, maar de groep heeft heel positief gereageerd

Ondertussen voeren de supporters nog steeds actie en ook bij de jeugd lijken de zaken nog helemaal niet op orde. Zit iedereen na het teruggedraaide faillissement wel op dezelfde golflengte binnen de club?

“Heel moeilijke vraag… Wij waren allemaal fel geschrokken van die eerste uitspraak. Maar ondanks de moeilijke werkomstandigheden die er toen even waren, heeft de groep heel positief gereageerd. Daarvan is bij de spelers niets blijven hangen. Over de rest kan ik moeilijk een oordeel vellen. Dat is interne keuken.”

Straks word je er 36. Al nagedacht over je verdere toekomst? Actief blijven als doelman, keepertrainer worden in 1A of 1B of met je diploma’s marketing aan de slag gaan in het bedrijfsleven?

Ik zou graag nog zeker twee seizoenen doorgaan als doelman. Ik ben straks einde contract, maar als de club verder wil met mij, zal ik zeker niet neen zeggen. Lukt dat niet, dan sta ik open voor een contract bij een andere club. Ik zeg ook zeker geen neen tegen een aanbieding als keepertrainer. Ik zou graag een loopbaan verder uitbouwen in de sportwereld. Maar als er een interessante uitdaging komt uit het bedrijfsleven, kan dat ook een mogelijkheid zijn. Ik hou alle opties open.”

Vier seizoenen op Schiervelde in 1B… Is dat van de hemel naar de hel?

“Dat eerste seizoen was natuurlijk het mooiste. We misten net de promotie, niemand had ons in die finale verwacht. Het tweede en derde misten we tweemaal net play-off II, al was het vorig seizoen toch een stuk minder. Dit seizoen moeten we er alles aan doen om niet in de hel terecht te komen!”

(Frans Bouckaert)

Zaterdag 12 oktober om 17 uur: KSV Roeselare – OH Leuven.

Vooral best of five belangrijk in de strijd om het behoud

Het format van de competities in 1A en 1B werd voor het seizoen 2019-2020 hervormd. Het gaat vooral om enkele ingrijpende wijzigingen in play-off II en play-off III, maar wat betekent dit nu KSV Roeselare, dat wellicht lang tegen de degradatie zal moeten vechten?

Dit seizoen zullen er 16 ploegen meestrijden voor een Europees ticket. De nummers 7 tot en met 16 van de Jupiler Pro League krijgen het gezelschap van de zes beste ploegen uit de Proximus League in play-off II. Nieuw is dat zowel de kampioen uit 1B (die wel promoveert), net als de nummers vijf en zes uit 1B deelnemen aan play-off II, net als de degradant uit de Jupiler Pro League. De 16 teams spelen in vier poules van vier. Elke ploeg speelt dus zes matchen in plaats van tien in de groepsfase. De uiteindelijke winnaar speelt voor een Europees ticket tegen het nummer vier uit de reguliere competitie in 1A.

Er is ook geen degradatiepoule van vier meer in de Proximus League. Enkel de nummers zeven en acht uit de reguliere competitie moeten proberen hun vel te redden in de formule van best of five. Het nummer zeven begint hieraan met een voorsprong van drie punten en speelt de eerste wedstrijd thuis. Bizar: wie in de gewone competitie na 28 wedstrijden pakweg 0 op 84 haalt, kan zelfs het behoud nog verzekeren als het zich conditioneel en fysiek klaarstoomt voor de eindstrijd.

Als de trend van deze competitie zich doorzet zoals die nu verloopt, dan lijkt het een hevige degradatiestrijd te zullen worden tussen Lommel en KSV Roeselare. (FBR)