Witsel en Lukaku loodsen Duivels in sterke tweede helft voorbij Ierland

De Rode Duivels hebben zaterdag in hun tweede groepswedstrijd op het EK voetbal in Frankrijk een duidelijke 3-0 zege tegen Ierland geboekt. De Belgen speelden een degelijke eerste en een uitstekende tweede helft in het Stade de Bordeaux, de doelpunten kwamen van Romelu Lukaku (48e en 70e minuut) en Axel Witsel (61e minuut).

Na hun 0-2 nederlaag in hun openingsduel op EURO2016 tegen Italië was het meteen van moeten voor de Rode Duivels. Drie wijzigingen voerde Marc Wilmots door ten opzichte van de wedstrijd tegen Italië. Ciman, Fellaini en Nainggolan betaalden het gelag en Dembele, Carrasco én Club Brugge – speler Meunier kwamen in de ploeg voor een heuse ‘do or die’-wedstrijd. ‘Oostendenaar’ Jordan Lukaku bleef in de wachtkamer.

De Belgen namen meteen het spel in handen en domineerden zowat de hele eerste helft. Het was echter twintig minuten wachten op het eerste doelgevaar toen Hazard rakelings over doel knalde. Dat was wel het startsein voor een sterk ‘Duivels’ kwartiertje met een , terecht, afgekeurd doelpunt van Carrasco en een kopbal van Alderweireld die van de lijn werd gehaald. Tussendoor bezondigde Hendrick zich aan on-Iers spelbederf door een tweede bal in het veld te trappen en zo een aanval af te breken.

Na de pauze liep het een pak vlotter. Bij een knappe tegenaanval bracht De Bruyne Lukaku in stelling en die bedankte Wilmots voor het vertrouwen door knap overhoeks binnen te trappen, 1-0. Die achterstand was echter het sein voor de Ieren om beter te beginnen voetballen. Net toen de Belgen het moeilijker kregen bracht Axel Witsel de verlossing. Hij infiltreerde knap en kopte een voorzet van Bruggeling Meunier voorbij een grabbelende Ierse doelman voor de 2-0.

De veer bij de moedige Ieren leek nu helemaal gebroken en Hazard zette Romelu Lukaku na een snelle uitbraak op weg naar zijn tweede doelpunt van de namiddag. Het feest in het Belgische vak kon nu helemaal losbarsten. De Mexican Wave golfde door de tribunes en het moet gezegd, ook de Ierse fans deden duchtig mee. Of hoe een EK voetbal écht wel een feest kan zijn. Waar is dat feestje? In Bordeaux is dat feestje en het zal eentje zijn tot in de late uurtjes.

Dankzij hun driepunter wippen de Duivels naar de tweede plaats in de stand in groep E. Italië leidt met zes op zes, dan volgen België (3), Zweden (1), en Ierland (1). Woensdagavond (om 21u in Nice) spelen de Belgen hun derde en laatste duel in groep E, dan is het Zweden van Zlatan Ibrahimovic de opponent. De top twee en de beste vier derdes (van de zes groepen) mogen naar de achtste finales, België heeft aan een gelijkspel tegen Zweden genoeg om als tweede te eindigen.