Winkel Sport kan zondag promotiekansen (West-)Vlaamse vierdeklassers wat vergroten

Marijn Vandewalle (KFC Izegem, links) en Tarik Dahman van Rac. Mechelen. Die laatste ploeg moet zich zondag op Winkel Sport veilig trachten te spelen. © VDB
Wouter Vander Stricht

Winkel Sport ontvangt zondag op de laatste speeldag Rac. Mechelen. De traditieclub staat voorlaatste en moet Acrenoise achter zich houden om niet te degraderen naar de derde amateurklasse. Maar Winkel Sport kan de (West-)Vlaamse vierdeklassers wel een dienst bewijzen… Hoe ? Dat lees je hieronder.

Kort uitgelegd komt het hier op neer. Als Rac. Mechelen zakt (en niet Acrenoise) komt er een stek vrij voor een Vlaamse ploeg in de tweede amateurklasse en die extra plaats komt uit de eindronde van de vierdeklassers, met daarin uiteraard enkel Vlaamse teams. De Waalse eindrondekandidaten spelen immers voor promotie naar de Waalse reeks van tweede amateurklasse. SCT Menen en OMS Ingelmunster zijn in vierde klasse nog kandidaat voor de eindronde, RFC Knokke, SW Harelbeke en KVK Westhoek promoveren al (zo goed als) zeker.

Een meer gedetailleerde uitleg volgt hieronder. De competitiehervorming zorgt voor een heleboel stijgers en dalers. Een bos waar zelfs de meest fervente voetbalfan al eens de bomen niet door ziet. Momenteel is het zo dat uit vierde klasse straks in de vier reeksen telkens de beste drie stijgen naar de tweede amateurklasse (vergelijkbaar met de huidige derde klasse). Maar omdat op dat niveau (derde klasse/tweede amateurklasse) een opsplitsing komt tussen Vlaanderen (VFV) en Wallonië (ACFF) is het ook van belang voor de Vlaamse kandidaat-stijgers uit bevordering dat boven hen veel Vlaamse clubs promoveren. En dat ziet er goed uit.

“Het staat nu al vast dat uit derde klasse vooral Vlaamse teams zullen promoveren”

In derde klasse A zijn kampioen Hamme en Dender of Oudenaarde (Winkel verzaakt aan de promotie) normaal de rechtstreekse stijgers, dus de twee rechtstreekse promotieplaatsen worden al zeker door ‘Vlamingen’ ingenomen. Ook in derde klasse B zijn er met Beerschot en Oosterzonen twee Vlaamse stijgers. Voor de drie bijkomende promovendi uit derde klasse naar de eerste amateurklasse zijn er ook voornamelijk Vlaamse kandidaten, maar komen er ook nog enkele Waalse teams in aanmerking. Daar moet de eindronde nog soelaas brengen, pas dan kan het exacte aantal Vlaamse stijgers bepaald worden..

Maar hoe meer Vlaamse ploegen uit de huidige derde klasse stijgen, des te meer Vlaamse ploegen uit bevordering er nodig zijn om volgend seizoen de twee Vlaamse reeksen van tweede amateurklasse te bevolken. In totaal zijn 32 clubs nodig en dat dus allemaal Vlaamse teams. De Waalse gaan automatisch naar de ACFF-reeks, daarvan wordt er maar eentje gecreëerd..

Maar ook de dalers – telkens enkel de laatste uit elke reeks – bepaalt mee of er een extra Vlaamse club opklimt uit bevordering. In de B-reeks is dat al zeker een Vlaamse ploeg, in de A-reeks staat Acrenoise laatste op een puntje van Rac. Mechelen. Acrenoise neemt het thuis op tegen Petegem, Rac. Mechelen gaat dus bij Winkel op bezoek. Mocht Acrenoise er – dankzij wat hulp van Winkel Sport – in slagen om Mechelen voorbij te steken, dan zakken de Maneblussers in twee seizoenen van tweede naar vierde klasse, ofte derde amateurklasse. Maar dat betekent dan dat er bij Mechelse degradatie opnieuw een extra Vlaamse plaats vrijkomt in de tweede amateurklasse. En dat is er dan weer eentje die uit het kransje eindrondekandidaten moet komen. Ook daar ligt nog niet alles vast, maar OMS Ingelmunster en SCT Menen maken dan straks vrij grote kans om een stap hogerop te zetten. Maar dan moeten ze zich zondag uiteraard nog eerst plaatsen voor die eindronde, die gespeeld wordt met de nummers vier tot en met zeven uit elke reeks van bevordering.

Winkel Sport speelt dus zelf nog om de eigen tweede plaats vast te houden, maar indien het wint van Mechelen, dan kan het ook een extra plaatsje in de tweede amateurklasse creëren voor een West-Vlaamse ploeg…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.