Wie was Bernd Storck alweer? En Glen De Boeck?

Redactie KW

Cercle speelde AA Gent vorig weekend helemaal zoek, het staat intussen 6de. Het new look Cercle verbaast vriend en vijand. En dan wordt intern graag verwezen naar de verdiensten van de Engelse coach Paul Clement, zonder adelbrieven in Brugge neergestreken maar stilaan dezelfde impact als diens geroemde voorganger Bernd Storck, de redder van groen-zwart vorig seizoen. Clement, zeer nuchter en ambitieus, hamert steeds op het belang van de volgende match en verwacht van zijn jonge groep dat ze steeds weer tot het uiterste gaan.

Na het vertrek van tovenaar Bernd Storck was het uitkijken wie er bij Cercle de nieuwe coach zou worden. Er werd wekenlang gespeculeerd en zelfs getwijfeld omdat het wederom zolang duurde. Toen duidelijk werd dat het om de Engelsman Paul Clement ging, kwamen de vragen opnieuw, tot hij zijn aardig palmares voorlegde. De voormalige assistent van Carlo Ancelotti bij Chelsea, PSG, Real Madrid en Bayern München vond met Cercle naar eigen zeggen op het perfecte moment in zijn carrière de juiste uitdaging: hoofdcoach in alweer een andere buitenlandse competitie.

Het bestuur van zijn kant zocht na de remontada van vorig seizoen naar structuur en stabiliteit. Met Clement, die zijn vader Dave, een gewezen voetballer, reeds op zijn tiende verloor, vond het meteen ook een zeer hartelijke, zachte en warme persoonlijkheid. Een coach ook die echt kan genieten als hij alles waar in de week hard is op getraind, terugziet in de wedstrijd, zoals vorige zaterdag tegen AA Gent.

Fierheid

Cercle telt nu, na amper negen speeldagen, al meer punten dan vorig seizoen na 25 speeldagen, op vijf wedstrijden van het einde. En met fris en aanvallend voetbal. Het is overigens van in april 2012 geleden dat groen-zwart vijf keer kon scoren: 6-4 tegen OH Leuven. Zeer optimistische fans vergelijken Cercle nu al met de ploeg van 2008 die onder Glen De Boeck vierde werd.

Clement slaagt er in elk geval in de spelers en de jongeren beter te maken. Hij kan spontaan uit de hoek komen maar eist de nodige discipline, dan wel zonder de ijzeren hand van Storck. Hij vraagt zijn spelers op tijd te komen en professioneel te zijn, zowel op als naast het veld. Op training observeert en analyseert Clement veelvuldig. Hij verwacht van de spelers stevige duels en de bal moet direct naar voor. Ook belangrijk voor de Engelsman: hij verwacht van zijn spelers dat ze met de grootste fierheid en inzet het groen-zwarte shirt dragen. Ook sterk: de 48-jarige Londenaar kan zijn jonge groep met de voeten op de grond houden. Eén voorbeeld: midden de dolle vreugde na de stuntzege tegen AA Gent liet hij al meteen noteren: “De volgende match tegen Moeskroen (de laatste in de stand, red.) wordt veel moeilijker.”

Ook opvallend: hij gaat niet snel in discussie en respecteert de mening van anderen. A typical gentleman, die als hoofdcoach niet steeds op het trainingsveld hoeft te staan en heel veel vertrouwen geeft aan zijn assistenten. Zoals aan Stuart Metcalf die de tegenstanders grondig analyseert en ontleedt en ervoor zorgt dat zijn baas tactisch nog maar weinig in de fout ging. Een verbazend geslaagd huwelijk dus, Cercle 2.0 (er is ook heel wat meer kwaliteit dan vorig seizoen) en Clement. Dat de Vereniging zich al na 9 speeldagen met 11 punten voorsprong op de voorlaatste niet al teveel degradatiezorgen meer moet maken, dat had niemand verwacht, neen. Respect, mister Clement!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.