West-Vlaamse 1A-clubs kennen speeldata van 1/16 finale van de Croky Cup

Deze zomer verloor Club Brugge de bekerfinale van vorig seizoen van Antwerp, dit keer hoopt Club de tweede Beker van België in de prijzenkast te mogen plaatsen. © belga
Wouter Vander Stricht

De 1/16 finale van de Croky Cup wordt afgewerkt in het weekend van 9 en 10 januari en niet op 16 en 17 december zoals eerder voorzien. Dat op vraag van de amateurclubs waar de competitie pas na Nieuwjaar zal hervat worden. Club Brugge sluit op zondag 10 januari deze bekerspeeldag af met een thuismatch tegen Olsa Brakel.

Na overleg tussen de Pro League en de amateurvleugels werd vorige week al beslist de zestiende finales van de Croky Cup, die oorspronkelijk voorzien waren op woensdag 16 en donderdag 17 december, uit te stellen naar het weekend van 9 en 10 januari. De reden was de huidige sanitaire situatie en het gebrek aan training en wedstrijdritme bij amateurclubs. Kalendermanager Nils Van Brantegem maakte maandag, in samenspraak met rechtenhouder Eleven Sports, het nieuwe speelschema bekend.

Club als enige thuis

In principe speelt de 1A-club op verplaatsing tegen een lager spelende club. Maar daar zijn uitzonderingen op. De (amateur)club moet ook in staat zijn de veiligheid rond de wedstrijd te garanderen, anders verhuist het thuisvoordeel naar de 1A-club, wat bij Club Brugge nu het geval is. Ook enkele 1A-clubs zaten eerder al in de trommel. Onder meer OH Leuven (dat in principe nog in 1B zou gespeeld hebben) en Waasland-Beveren (dat in feite zou zakken naar 1B). Beide teams konden enkel hun stuk in 1A opeisen toen daar van 16 naar 18 teams werd overgeschakeld. Die beide teams worden nu ook net aan West-Vlaamse teams gekoppeld en krijgen dus ook het thuisvoordeel.

Geen West-Vlaamse amateurclubs meer

Geen West-Vlaamse ploegen meer uit lagere regionen. SC Blankenberge werd uitgeschakeld door Seraing, R. Knokke FC moest de duimen leggen tegen OH Leuven dat nu Cercle Brugge ontvangt. Ook drie van de vier andere West-Vlaamse 1A-clubs moeten op verplaatsing hun kwalificatie voor de volgende ronde zien af te dwingen. Zulte Waregem reist naar Ol. Charleroi en KV Oostende moet het opnemen tegen en op het veld van reeksgenoot Waasland-Beveren. KV Kortrijk maakt de oversteek naar de andere kant van Vlaanderen om SK Lommel te bekampen. Enkel Club Brugge speelt thuis tegen Olsa Brakel dat in tweede divisie, de vroegere tweede amateurklasse

Andere affiches

Beerschot opent op zaterdag 9 januari om 19.30 uur op het veld van Dessel Sport (eerste nationale). Tegelijkertijd is er het Limburgs streekduel tussen Thes Sport (eerste nationale) en Racing Genk. Later op de avond (om 20u.30) nemen Seraing (1B) en Standard het tegen elkaar op in een Luikse derby.

Anderlecht speelt op zondag 10 januari (om 17 uur) tegen traditieclub FC Luik (eerste nationale). Een uur later begint titelverdediger Antwerp aan zijn bekeravontuur in het Bosuilstadion tegen La Louvière (eerste nationale). De speelronde wordt dus afgesloten om 20u.30 met Club Brugge versus Olsa Brakel (tweede divisie).

Speelschema

Zaterdag 9 januari

19.30 uur: Dessel Sport (eerste nationale) – Beerschot

19.30 uur: Thes Sport (eerste nationale) – Racing Genk

20 uur: Olympic Charleroi (eerste nationale) – SV Zulte Waregem

20 uur: Lokeren-Temse (tweede divisie) – STVV

20 uur: Waasland-Beveren – KV Oostende

20 uur: Lommel (1B) – KV Kortrijk

20.30 uur: Seraing (1B) – Standard Luik

Zondag 10 januari

15 uur: Rupel Boom (eerste nationale) – Eupen

15 uur: KV Mechelen – RWDM (1B)

16 uu: Union (1B) – Moeskroen

17 uur: FC Luik (eerste nationale) – Anderlecht

18 uur: AA Gent – Heur-Tongeren (tweede divisie)

18 uur: OH Leuven – Cercle Brugge

18 uur: Antwerp – La Louvière (eerste nationale)

18 uur: Charleroi – Westerlo (1B)

20.30 uur: Club Brugge – Olsa Brakel (tweede divisie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier