“We verwensten Allijns vaak. Maar nu gaan we hem missen”

© belga
Frank Buyse

Joseph Allijns stapt op als voorzitter van de raad van bestuur van KV Kortrijk: het was schrikken, eind vorige week. Huh…? Allijns die in 2001 samen met Boudewijn Braem de Veekaa had gered? Die al 19 jaar – het stamboeknummer van de club – maar al te graag het uithangbord was van de Kerels – het mocht wel eens rocken? Die zich al even graag profileerde in het bondsgebouw – het mocht wel eens botsen? Die een paar jaar geleden op een haar na tot bondsvoorzitter werd verkozen? Die al maandenlang naar eigen zeggen sleurde aan het stadiondossier? Een paar weken geleden nog fusieplannen ontvouwde…?

Plots weg. Voer voor veel speculaties. Ha ja, men dacht aan een ‘onafhankelijke’ als voorzitter van de Pro League. Neen dus, Peter Croonen blijft zitten. En: Allijns, vlotte advocaat maar minder ondernemer, kreeg het stotterende stadiondossier niet op gang, zijn opvolger Ronny Verhelst, dezelfde dag al aangesteld, heeft op dat vlak meer troeven.

Neen dus, al zal het op hun etentje deze week ongetwijfeld ook over het ‘project’ Evolis gaan. En dat Allijns, eerder protocolair voorzitter, in het Guldensporenstadion al te veel zon trok, was toch al jaren zo – ceo Matthias Leterme stuurt toch liever in de schaduw en met eigenaar Tan was er zelfs nauwelijks of geen contact? Neen.

Al bleef hij bij KVK 19 jaar, geen voorzitter deed beter. Allijns ging ook in zijn carrière als politicus wel vaker even snel als hij gekomen was. De energie was óp en dat heeft naar eigen zeggen ook niets te maken met zijn werk als advocaat. Wel met ernstige gezondheidsproblemen in combinatie met het drukke leven van grootvader, op zijn 64ste al acht kleinkinderen.

Gaan we hem missen? Ja. Al verwensten we elkaar wel vaak. Ik zijn gladheid – een ‘tegenstander’, want die heeft hij ook, vond hem een spons: alles gleed van hem af. En hij noemde mij zelfs al eens op televisie riooljournalist – ‘s anderendaags was KVK wél verkocht… De euh… spons erover, om het in zijn woorden te zeggen “het was allemaal plagerij.”

Wat overblijft: 28.000 kliks en een pak likes op het nieuws van zijn vertrek. En heel veel positieve reacties uit de voetbalwereld: het respect van veel voorzitters voor die 19 jaar en de appreciatie van veel journalisten, op zoek naar nieuws, voor zijn beschikbaarheid. Hij hoopt nu op het erevoorzitterschap.

Het zou terecht zijn. Een tweep riep op voor een afscheidsmatch tussen KV Kortrijk en zijn geliefde Wietstar Lauwe. Zou leuk zijn. We zien hem graag snel terug in het Guldensporenstadion. Als supporter nummer 1. Maar eerst je gezondheid, voorzitter.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.