“We moeten dit jaar gewoon de dubbel halen”

Bart Dewulf gaf de supportersmicrobe door aan zijn zoon Jordy, die net als zijn vader geen thuiswedstrijd mist. "En over een paar jaar ga ik ook in het bestuur van Lokaal 40", klinkt hij nu al vastberaden. © HD
Redactie KW

Bart Dewulf (45) is al meer dan 30 jaar fervent Club Brugge-supporter, in hart en nieren. Hij richtte 25 jaar geleden de supportersclub Lokaal 40 op, woont alle thuiswedstrijden bij en gaf intussen ook het supportersvirus door aan zijn vrouw en zoon. En paars is een kleur die bij hem niet in huis komt!

“Ik herinner me mijn allereerste wedstrijd: ik ging op 12-jarige leeftijd mee met mijn oudere broer naar een Europese match van Club Brugge. En ik was gebeten”, lacht Middelkerkenaar Bart. “Ik kocht meteen een abonnement en ging met de trein en de bus naar het stadion, want ik had toen nog geen rijbewijs natuurlijk. Enkele jaren later was ik een van de grondleggers van onze supportersclub Lokaal 40. En toen ik mijn vrouw leerde kennen, heb ik haar gezegd dat ze mij alles mocht afpakken, behalve Club Brugge. Ondertussen is ook zij supporter en minstens even fanatiek als ikzelf!”

Discussies

De clubliefde gaat heel ver. “Mijn moeder vertelt nog vaak het verhaal over die keer dat ik als kind met haar kleren ging kopen. Er was een dame in de winkel die een trainingspak als geschenk wou kopen voor haar kleinzoon. Ze vroeg ons of ik het even wou passen, want we hadden zo’n beetje hetzelfde postuur. Die kleinzoon was echter fan van Anderlecht en ik heb toen categoriek geweigerd om die paarse training aan te doen”, vertelt Bart, nog altijd druk het hoofd schuddend.

“Toen ik mijn vrouw leerde kennen, heb ik haar gezegd dat ze mij alles mocht afpakken, behalve Club Brugge”

“Jamais! Paars komt er bij mij echt niet in! Die rivaliteit is erg hoor. En tegenwoordig is dat een beetje hetzelfde met AA Gent, dat ons vorig seizoen de titel afsnoepte.” Bart benadrukt echter dat voetbal vooral een plezier moet zijn. “Ik post graag teksten op Facebook om discussies op gang te brengen en reacties te ontlokken”, glimlacht hij.

“Maar ik heb evengoed vrienden die fan zijn van andere voetbalclubs. Lokaal 40 is trouwens echt een goede vereniging met brave leden: we zijn dan wel hevig supporter en staan volledig achter de ploeg, maar zullen nooit ruzies opzoeken.”

Winst

Bart is overtuigd dat Club Brugge de beker binnenhaalt. “Ik ben realistisch, maar we moeten dit jaar gewoon de dubbel halen: beker en titel. We vertrekken zondag al om 11 uur om de sfeer op te snuiven in het fandorp dat in Brussel gebouwd zal worden. Met alle veiligheidsmaatregelen tegenwoordig mogen we helaas niet zomaar overal komen, maar ik herinner me nog een bekerfinale tegen Moeskroen. Toen mochten we wel vrij rondlopen en palmden we met alle Club Brugge-supporters de volledige Grote Markt van Brussel in. Heerlijke momenten!”

Met zoon Jordy heeft Bart trouwens een deal gemaakt voor zondag. “Hij zit dan midden in de examens, maar wil heel graag mee. We zullen hem op zaterdagavond overhoren en als hij de leerstof perfect kent, mag hij mee, anders moet hij de match thuis volgen. Dat is meteen ook een manier om hem te motiveren natuurlijk”, knipoogt Bart Dewulf.

(HD)