https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

VV Tielt pakt uit met G-voetbal

TVJO Jonas Fockedey en trainers Silke Louage en Mathieu Verbrugghe zetten hun schouders onder het project. (foto TM)
Redactie KW

Vanaf vandaag, vrijdag 24 september, kunnen jongeren met een beperking voetballen bij VV Tielt. TVJO Jonas Fockedey en trainers Silke Louage en Mathieu Verbrugghe zetten hun schouders onder deze G-voetbalwerking. “We willen iedereen de kans geven om te voetballen, ongeacht hun beperking”, stellen ze.

Het was de club zelf die het initiatief nam voor de werking, zegt Jonas Fockedey, die technisch verantwoordelijke is binnen de Tieltse jeugdopleiding. “Tot op vandaag is G-sport een beetje een blinde vlek in het Tieltse sportaanbod. Daar wilden wij iets aan veranderen en aangezien voetbal een populaire sport is, leek een G-voetbalwerking een logische stap”, legt hij uit.

Maatwerkbedrijf

Jongeren met een fysieke of mentale beperking vanaf twaalf jaar zijn welkom bij de club. “Iedereen die wil meedoen, ongeacht de beperking, willen we verwelkomen en de kans geven om te voetballen”, vertelt Mathieu Verbrugghe, die een van de twee trainers wordt. Beroepshalve is Verbrugghe als consulent van Sporten Zonder Drempels al vaak bezig met G-sport. “En aangezien ik zelf in Tielt woon, heb ik besloten om me ook privé te engageren.”

Silke Louage wordt de andere trainer van het team. “Ik werk bij een maatwerkbedrijf en heb dus wel ervaring met mensen met een beperking. Ik denk dan ook dat zowel Mathieu als ik veel voeling hebben met de doelgroep”, vertelt ze. “Beiden hebben we ook een voetbalachtergrond, dus we zullen een goed team vormen. Ik kijk er heel hard naar uit.”

Ook binnen de club kijkt men reikhalzend uit naar de start van het nieuwe project. “Het is de bedoeling om de G-ploeg volledig te integreren in de werking van de club. Zo zullen ze hetzelfde kledingpakket krijgen en is het de bedoeling dat we de G-werking zo veel mogelijk betrekken bij evenementen en andere zaken”, aldus Fockedey.

Om de twee weken zal de G-ploeg op vrijdag samen komen om ruim een uur te trainen. “Vanaf volgend seizoen is het de bedoeling om wekelijks te trainen, maar dit seizoen volgen Silke en Mathieu op de vrijdagen waar er niet getraind wordt nog de cursus Initiator G-voetbal”, duidt Fockedey.

Ervaring opdoen

“Het eerste jaar zal ook vooral ervaring opdoen worden”, springt Verbrugghe hem bij. “Dit is een stap in het onbekende en in het begin wordt het wat zoeken, maar dat is niet meer dan normaal. Het belangrijkste is dat er uiteindelijk een sportaanbod is voor jongeren met een beperking.” Het trio hoopt dan ook dat de G-voetbalwerking een aanzet kan zijn voor andere sportclubs. “Het zou tof zijn mochten we clubs aanzetten om op zijn minst na te denken over een G-werking”, concludeert Fockedey.

(TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.