Vijf redenen om de Super League niet te missen

© Davy Coghe
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Vanavond gaat de Scooore Super League opnieuw van start. Tien teams gaan de strijd aan om zich tot beste damesclub van het land te kronen. Gewezen Red Flame Heleen Jaques fileert onze West-Vlaamse ploegen en benadrukt dat de

competitie echt wel de moeite is om te volgen.

1. Club Brugge YLA barst van ambitie

Met Dennis Moerman heeft Club Brugge YLA een nieuwe hoofdcoach. Hij is de opvolger van Leo Van der Elst, die zich zal toeleggen op marketing en recruitment. “Ik ken Dennis goed, hij was jarenlang assistent- en physical coach van AA Gent Ladies”, zegt Jaques, die vorig seizoen ook bij Gent speelde. De gewezen Red Flame stopte pas met voetballen. “Dennis is heel ambitieus, zowel op korte als lange termijn. Het doel is om minstens play-off 1 te halen en weer een stap vooruit te zetten. Marie Minnaert is het speerpunt van de ploeg. Met Esther Buabadi, overgekomen van Zulte-Waregem, hebben ze een meerwaardetransfer gerealiseerd. Andere spelers om naar uit te kijken: Jody Vangheluwe op de flank, Ellen Martens op het middenveld en Isabelle Iliano in de defensie. De eerste wedstrijd van het seizoen is zaterdagmiddag al thuis tegen Standard. Meteen een knappe affiche om voor extra publiciteit te zorgen.”

2. Essevee kan verrassen

Meer naar het zuiden wil SV Zulte Waregem beter doen dan de achtste plaats van vorig seizoen. “Ik heb heel wat ploegen aan het werk gezien tijdens de voorbereiding. Eerlijk: Zulte Waregem oogde opvallend fris en dynamisch”, vertelt Heleen Jaques. “De dames spelen ook al wat langer bij elkaar, ze hebben dus meer ervaring. Ze kunnen zeker beter doen dan vorig jaar. Sterker nog: Zulte Waregem kan verrassen. Ook al heeft het team geen grote namen, toch zijn er verschillende spelers die we in de gaten moeten houden. Ik denk aan aanvaller Debbie Decoene, Charlotte Laridon, Elke Van Gorp of verdediger Romy Camps bijvoorbeeld.”

3. Uithangbord Tessa

RSC Anderlecht werd vorig seizoen al voor de vierde keer op rij kampioen. “Maar ik weet niet of Anderlecht nu dé uitgesproken favoriet is”, stelt Jaques. “De ploeg speelt opnieuw Champions League en heeft een zware kalender, mede door het internationale voetbal. De eerste vijf speeldagen kunnen al een en ander duidelijk maken. Ja, Tessa Wullaert is en blijft toch het uithangbord van Anderlecht en de Super League”, weet Jaques. De Red Flame begint straks aan haar tweede opeenvolgende seizoen bij Anderlecht, nadat ze tussen 2015 en 2020 bij Wolfsburg en Manchester City speelde. Vorig jaar lukte de Tieltse maar liefst 38 goals in 24 matchen. “Toch zijn er ook heel wat jonge talenten die het volgen van de competitie de moeite waard maken.”

4. West-Vlaamse talenten

Jaques haalde het al aan: Club is ambitieus, Zulte Waregem kan verrassen. Zijn er ook West-Vlaamse speelsters die we binnenkort zien doorbreken, misschien als Red Flame? “Dat is een moeilijke. Je hebt niet alleen talent nodig, maar ook de motivatie en fysieke wil om door te breken”, nuanceert Jaques. “Ik hou alvast Marith Decabooter bij Club Brugge YLA in de gaten. Ze vertoont veel potentieel en als middenvelder is ze rustig aan de bal. Hopelijk kan ze zoveel mogelijk minuten maken over zich verder te ontwikkelen. Ook Emely Schapdryver lijkt me een sterke verdediger met een toekomst.”

5. Niveau neemt toe

“De hele Super League kent een nieuwe dynamiek, dat alleen al is een goeie reden om de competitie te volgen”, benadrukt Heleen Jaques. “Naast de West-Vlaamse clubs hebben ook Standard, Gent, OH Leuven en Charleroi hun huiswerk gemaakt en stappen gezet. Neem nu Charleroi: zij hebben een volledig nieuwe ploeg samengesteld en gewezen Red Flame Aline Zeler (recordhoudster met 111 caps, red.) als hoofdcoach aangesteld. De competitie groeit en het niveau neemt elk jaar toe. Ik zie veel kwaliteit verspreid over de verschillende teams – daarom dat ik Anderlecht niet als dé absolute favoriet naar voor schuif. Kortom: het wordt een bijzonder interessant jaar om volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier