Trainers en speelsters nemen afscheid van Nicky Van den Abbeele

Nicky Van den Abbeele speelde dit seizoen opnieuw bij Club YLA, de ploeg waar ze doorbrak op het hoogste niveau. © FranckyDryepondt {{ FD
Redactie KW

Nicky Van den Abbeele gaat op voetbalpensioen. Op Instagram postte de centrale verdediger van CLub YLA enkele dagen geleden een afscheidsbrief van wat al 22 jaar haar beste vriend is: voetbal. Wij zochten reacties bij enkele vroegere medespeelsters en bij trainers die met haar werkten.

Terwijl ze vorige week op reis vertrok, maakte de 27-jarige Van den Abbeele haar afscheid van het voetbal wereldkundig. In een uitgebreid Instagrambericht overliep ze haar voetbalcarrière die begon bij Jabbeke en de Cerkelladies en verder ging via Club Brugge, Lierse, Anderlecht, Ajax, AA Gent en opnieuw Club Brugge. Zowel in eigen land als in Nederland won ze de Beker en met Ajax werd ze landskampioen. Van den Abbeele werd ook 56 keer geselecteerd voor de nationale ploeg en verzamelde 34 caps. Van juni 2013 tot maart 2018 verdedigde ze de kleuren van ons land. Uit de reacties op haar digitale afscheidsbrief blijkt dat heel wat speelsters het best met haar konden stellen. Onder meer Silke Vanwynsberghe, kapitein van AA Gent Ladies.

“In twee seizoenen Gent speelden we veel samen”, vertelt Vanwynsberghe. “Het seizoen voor Nicky bij Gent kwam, speelde ik centraal achterin met zes of zeven verschillende speelsters samen, maar dat klikte niet. Met Nicky klikte het onmiddellijk. We keken even naar elkaar en wisten van elkaar wat we gingen doen. Nicky en ik zijn gelijkaardige types. We proberen leiding te geven. Nicky is bovendien een ‘karakterke’. Met het hart op de tong, ze zegt altijd wat ze denkt. Ik vond het heel jammer dat ze na twee jaar bij ons vertrok.”

Af en toe botsing

Door een meningsverschil met trainer Dave Mattheus. “Nicky heeft altijd een uitgesproken mening”, weet de trainer van de AA Gent Ladies. “In een groep heb je zo iemand nodig, maar soms clasht dat. Op een bepaald moment ook met mij. We hebben dat kunnen uitpraten, maar kwamen tot de conclusie dat het toch beter was om niet langer samen te werken. Vandaar haar vertrek naar Brugge waar ze zich het voorbije seizoen niet honderd procent gelukkig meer voelde. In haar eerste seizoen Gent konden we haar ervaring heel goed gebruiken. Op het einde van dat seizoen wonnen we tegen Standard de Beker van België. Met Nicky op rechtsachter. Zoals ik haar ken is ze altijd ernstig met haar vak bezig geweest. Ze wou het beste uit zichzelf halen en verwachtte dat ook van anderen. Als voetballer beschikte ze over veel duelkracht, ze probeerde altijd een voetballende oplossing te vinden en had geen slechte lange bal. Kortom, iemand die elke trainer op dit niveau in zijn ploeg wil. Maar ze is ook een ‘karakterke’.”

Praten bij kop koffie

Wat bondscoach Ives Serneels kan beamen. Op 7 maart 2018 speelde ze haar laatste match bij de Red Flames. Een vriendschappelijke partij tegen Zuid-Afrika. Nadien riep Serneels haar niet meer op. “Ons internationale reis eindigde bruusk, nooit een deftig gesprek, maar dit hebben we samen kunnen plaatsen”, lezen we in Van den Abbeeles afscheidspost. “Ik hoop dat Nicky en ik daar ooit bij een kop koffie nog eens kunnen over praten”, benadrukt Serneels. “Misschien leer ik daar zelf ook nog iets uit, misschien moet ik zaken anders formuleren. Op een bepaald moment maakten we met de sportieve staf een evaluatie. We slankten de Red Flames af naar een iets kleinere kern met meer kansen voor jonge speelsters. Tijdens Nicky’s periode bij de Red Flames hebben we veel gepraat. Toen ze het voorbije seizoen tegen Charleroi twee keer scoorde, stuurde ik haar een berichtje met felicitaties. Aan haar antwoord voelde ik dat er iets is blijven hangen nadat ze niet meer werd opgeroepen voor de nationale ploeg.”

“Los daarvan, Nicky mag heel trots zijn op haar carrière. Ze had diverse mooie clubs, haalde vele mooie resultaten. Ook bij de Red Flames droeg ze haar steentje bij. Zowel op als naast het veld. Ze ontfermde zich vaak over de jonkies die erbij kwamen. Maar Nicky is een ‘karakterke’. Altijd zegt ze waar het op staat. Soms sneller dan iemand anders. Dat ze in haar afscheidsbericht kan zeggen dat ze zelf ook wel eens fout zat, getuigt van een sterke persoonlijkheid.”

Gedicht van Minnaert

Ondanks haar sterke karakter houdt Nicky Van den Abbeele het voetbal toch vroeger dan verwacht voor bekeken. Ze noemt het een ‘eenzijdige beëindiging omdat het me allemaal te veel geworden is, ik had het ook anders gewild’. Ondanks dat houdt ze heel wat vriendschappen aan het voetbal over. Vorige week trok ze voor de tweede keer met Silke Vanwynsberghe en Marie Minnaert op reis. Beiden waren bevoorrechte getuigen van haar omstandig Instagrambericht. “Ik was op de hoogte dat Nicky zou stoppen”, vertelt Minnaert die op de post reageerde met een gedicht. “De laatste drie jaar hebben we altijd samen gespeeld. Eerst bij Gent, nu blij Club. Nicky is één van mijn beste vriendinnen geworden. Bij mijn ontwikkeling heeft zij een grote rol gespeeld. Nicky is bijzonder sociaal, staat altijd klaar om te helpen. Iedereen heeft haar graag. Maar op het veld ga ik haar enorm missen.” (HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier