Cerkelladies Brugge bestaan een halve eeuw en worden geëerd op het stadhuis

Een delegatie van de Koninklijke Cerkelladies werd ontvangen op het Brugse stadhuis.
Redactie KW

Op het stadhuis van Brugge werd vrijdagavond een delegatie van de Brugse damesvoetbalploeg Cerkelladies ontvangen. Burgemeester Dirk De fauw en sportschepen Franky Demon feliciteerden voorzitter Aurora Costenoble met de Koninklijke titel.

Cerkelladies Brugge bestaat een halve eeuw en mag zich tot grote tevredenheid van voorzitter Aurora Costenoble Koninklijke noemen. Op 4 juni 1971 werd op initiatief van vriendenkring d’ Echte als supportersvereniging van Cercle Brugge voor vrouwelijke fans van groen- zwart een voetbalmatch georganiseerd tegen Femina’s uit Knokke. Dit was de start van de Cerkelladies die uitgroeide tot een fenomeen in het Brugse damesvoetbal.

Aurora en haar vader Germain Costenoble hebben de vereniging in die vijftig jaar op de rails gehouden. “De insteek bleef al die jaren dezelfde: vrouwen volop van voetbal laten genieten, op dezelfde manier als de mannen en dat lijkt op vandaag een stuk eenvoudiger dan vijftig jaar geleden”, opent de Brugse sportschepen Franky Demon.

Hoogste afdeling

In het seizoen 1974-1975 mochten de Ladies in de hoogste afdeling van het Nationale damesvoetbal aantreden. Onder leiding van trainer Georges D’Hoore, die acht jaar coach gebleven is, behaalden zij in 1981 de dubbel: landskampioen en bekerwinnaar. Begin 1982 volgde de Brugse trofee voor Sportverdienste en in 1993 kreeg men logistieke steun met een eigen stek op de Gulden Kamer in Sint-Kruis.

“Ondertussen zijn we enkele promoties en jammerlijk enkele degradaties verder, maar één iets bleef hetzelfde: een jeugdwerking waar men trots op kan zijn”, vindt de schepen. “Dat mag symbool staan voor de jeugdigheid waarmee de Cerkelladies er tegenaan gaan.”

Vriendschap en vreugde

Aurora Costenoble is op de eerste plaats zeer dankbaar dat de band met Cercle Brugge steeds intact bleef, ook in 1998 toen Cerkelladies om administratieve redenen onafhankelijk werd. “De dubbel is uiteraard het sportieve hoogtepunt in ons bestaan”, vertelt de voorzitter.

“We zijn nog altijd de enige provinciale ploeg in West-Vlaanderen en misschien ook in Oost-Vlaanderen die daarin slaagde. Voor dit seizoen wens ik de drie teams veel succes toe. Ik hoop met de eerste ploeg bij de eerste drie te eindigen en misschien kunnen ze voor een verrassing zorgen. Dat is geen must. Het is vooral de vriendschap en de vreugde die wij hoog in het vaandel dragen.”

Paul Ducheyne

Burgemeester Dirk De fauw herinnert zich nog gewezen Cercle-voorzitter Paul Ducheyne waar de Cerkelladies de nodige steun vonden om van start te gaan. “Hij speelde een voorname rol voor Cercle, maar eigenlijk ook voor het geheel van het jeugdvoetbal in Brugge. Dat was volgens hem de beste preventie en eigenlijk werken we daar nog altijd aan verder”, besluit de burgemeester die in naam van stad Brugge als erkenning de Cerkelladies een subsidie van 500 euro toekent. Op het passend geschenk als aandenken, een unieke foto gemaakt door de Stedelijke Academie in Brugge, moet de damesvoetbalploeg nog even wachten.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier