“Vroeger had men schrik van Kameroen, maar die tijd is voorbij”

© Simon Mouton
Christof Decraene

Op zaterdag 14 januari begint in Gabon de Africa Cup of Nations. Voor Hugo Broos wordt het zijn eerste Africa Cup in zijn eerste job als bondscoach. Hij moet Kameroen naar de finale loodsen. “Dat is de doelstelling die ik meekreeg, maar dat is geen realistische ambitie”, weet de naar West-Vlaanderen uitgeweken Leuvenaar.

Hugo Broos werd bijna een jaar geleden, in februari 2016, als bondscoach van Kameroen aangesteld. De scepsis tegenover onze landgenoot was erg groot, maar ondertussen heeft Broos voor een ommekeer in die gedachtengang gezorgd. Alhoewel… “Ik begon met een mager gelijkspel tegen Zuid-Afrika, maar hield daarna grote kuis. En met succes, want sindsdien ging het met de prestaties en het voetbal crescendo. Met als summum een heel knap resultaat in een oefenmatch tegen Frankrijk, waartegen we pas in de slotminuut verloren. Maar enkele weken later speelden we slecht tegen Zambia en sloeg die positieve sfeer plots helemaal om…”

Hugo Broos hekelt de media in Kameroen. “Ze kunnen niet sereen zijn. Het is ook nooit goed. Maar ik heb ondertussen geleerd om me daar niet meer druk in te maken, of ik het hou het daar nooit vol. Ik heb er een contract tot februari 2019. Maar evengoed ben ik er binnen enkele weken ontslagen als de Africa Cup tegenvalt”, zegt Broos.

In de komende editie van de Africa Cup zit Kameroen in een poule met gastland Gabon, Guinee-Bissau en Burkina Faso. “Mijn eerste opdracht was Kameroen naar de eindfase van dit landenkampioenschap loodsen. Eens daarin geslaagd, werd mij verteld dat Kameroen de finale van de Africa Cup moet spelen. Ik heb geen probleem met ambitie, maar het moet realistisch zijn. De groepsfase moeten we probleemloos overleven, maar daarna wacht Senegal of Algerije en die landen zijn in principe te sterk.”

“Vroeger was Kameroen hét toonaangevende voetballand op het Afrikaanse continent, maar de tijd dat de tegenstanders schrik hadden van de Ontembare Leeuwen, is voorbij. Het voetbal is ook in Afrika sneller geworden, alleen hinkt men in Kameroen op dat vlak achterop. Ik vind het mijn taak om dat land weer op de kaart te zetten, maar daarvoor moet de accommodatie en de kwaliteit van de jeugdopleiding naar omhoog. Ik wil bouwen aan een team om er in 2019, wanneer de Africa Cup in Kameroen wordt afgewerkt, helemaal te staan”, aldus Broos.

Het volledige interview lees je in het sportkatern van alle edities van Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier