Vriendenkring Scheidsrechter Tielt & Omliggende wil arbitrage positieve imago bezorgen

© foto WD
Redactie KW

De Vriendenkring Scheidsrechters Tielt & Omliggende organiseerde zijn jaarlijks voetbaltornooi op de velden van KVC Wingene. Er namen elf vriendenkringen uit Oost- en West-Vlaanderen aan deel.

“De vriendenkringen op zichzelf organiseren dit voetbaltornooi”, maakt voorzitter Jordy Vermeire, zelf scheidsrechter in 1B en bij de VAR, duidelijk. “De bedoeling is dat dit elk jaar door een andere vriendenkring georganiseerd wordt. Om de acht jaar zijn wij aan de beurt. Eigenlijk was het twee jaar geleden aan ons, maar dat werd om de gekende reden uitgesteld.”

“Het is een samenkomen van alle vriendenkringen uit de beide provincies, zo’n 150 scheidsrechters. Wij hebben dat zeven jaar geleden gewonnen, nu won de Vlaamse Ardennen en wij werden vijfde. Het is de bedoeling om met het tornooi aan de mensen te tonen dat scheidsrechter zijn meer is dan een match fluiten. Wij zijn een vereniging die net als andere dingen organiseert om reclame te maken voor ons vak. Het is ook de bedoeling om het negatieve imago van de arbitrage om te zetten in iets positiefs. Daarmee willen we de jonge jongens en meisjes warm maken om in de arbitrage te stappen.”

Te weinig scheidsrechters

“De vriendenkring is meer dan in het weekend een wedstrijd fluiten, het is ook een beleving. Er zijn vergaderingen, er komen gastsprekers en er zijn natuurlijk ook activiteiten. In onze provincie is een tekort aan scheidsrechters. Of het door corona komt, weet ik niet. Er is meer uitval dan er effectief bijkomen. Dergelijke evenementen als dit tornooi zorgen er voor dat de arbitrage meer in the picture komt en er reclame gemaakt wordt. Zo hopen we dat via de club kandidaten zich inschrijven om de cursus van één dag te volgen en we ze kunnen in de vriendenkring krijgen. Zo krijgen ze een goede begeleiding, want scheidrechter zijn, is niet evident.”

“Als je wil doorstromen, moet je op jonge leeftijd starten. Een vriendenkring bestaat uit scheidsrechters op alle niveaus en zo kan je ook veel bijleren. Er zijn heel wat oudere scheidsrechters, maar er moeten meer jonge jongens en meisjes bijkomen. Jammer dat het gebeurt dat een vader moet invallen om zoon of dochter de mogelijkheid te geven om te voetballen. We proberen de hobby van scheidsrechter aantrekkelijk te maken en heel wat jongens en meisjes warm te maken om te fluiten in het voetbal.” (WD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.