https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vrienden Jasper Beyens en Henri Van Marcke tegenover elkaar in derby Winkel Sport – Mandel United

Jasper Beyens en Henri Van Marcke leerden elkaar kennen bij Mandel, maar staan zondag (opnieuw) tegenover elkaar. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Sinds ze de kleedkamer deelden bij Mandel United zijn Jasper Beyens (30) en Henri Van Marcke (22) vrienden. Ondertussen speelt Beyens bij Winkel. Henri voetbalt bij Mandel, maar als Winkelnaar is deze derby voor hem extra speciaal. Zondag 12 september staan ze voor de tweede keer in 14 dagen tegenover elkaar op de openingsspeeldag in eerste nationale.

Twee voetballers samenbrengen die haast iedere dag moeten trainen, is niet simpel. Maar de voetbalvrienden vonden op woensdag wel een gaatje. Plaats van de afspraak: het Izegemse voetballokaal De Koornmarkt waar tijdens het interview ook wat flankerend commentaar gegeven wordt door een aanwezige voetbalkenner. Het is vooral lachen en gieren geblazen.

Ondanks het leeftijdsverschil kunnen jullie het goed vinden met elkaar.

Jasper: “Ik ben al 30.”

Henri: “Bijna 31.”

Jasper: “Ja, straks 31. Maar toen hij in de kleedkamer kwam, heb ik hem meteen onder mijn vleugels genomen. Iemand moest voor hem zorgen.”

Henri: “Ik was ook nog maar 18 toen ik bij het eerste elftal kwam. Maar ik heb me snel kunnen integreren.”

Jasper: “Ondertussen zijn we ook al eens samen op reis geweest naar Oostenrijk. Dus ook buiten het veld kunnen we het goed met elkaar vinden.”

We zijn al samen op reis geweest, het klikt dus ook buiten het veld

Jullie vaders, Claude Van Marcke en Luc Beyens, speelden ooit nog samen bij Winkel Sport.

Henri: “Mijn pa is een stukje jonger dan Luc. Ik denk dat hij net in de eerste ploeg kwam piepen.”

Jasper: “Als ze elkaar zien, doen ze altijd wel een babbeltje.”

Jullie hebben er een periode zonder voetbal op zitten en nu een lange voorbereiding achter de rug. Hoe verteerden jullie die?

Jasper: “We zijn veel gaan padel spelen. Wij twee samen, maar ook met Daan Debouver, Michiel Clyncke en Efram Vansuypeene.”

Henri: “We doen het graag, maar het is natuurlijk nog altijd anders dan voetballen.”

Jasper: “We zijn altijd bezig gebleven, maar eens de voorbereiding hervatte, kampten heel wat spelers met blessures. Ook ik had het zweten. Je moet eens kijken hoeveel oefenwedstrijden er afgelast zijn gewoon omdat er zoveel spelers out waren.”

Henri: “Wij hadden ook wel wat blessures, maar ik bleef gespaard.”

Jasper: “Maar jij bent dan ook nog bitter jong hé.”

Zijn er afwezigen in de derby?

Jasper: “Bij ons was Michiel Clyncke wat op de sukkel, maar we hopen dat hij wedstrijdfit geraakt.”

Henri: “Bij ons zijn Precieux Nbaka en Thomas Chesnel nog altijd niet fit, Jerôme Mezine zal er wellicht ook niet bij zijn en ook Lilian Lorthiois moet nog terugkeren. Maar we zullen het moeten doen met de jongens die wel wedstrijdfit zijn.”

In de bekerderby van twee weken terug was de match vrij gesloten.

Jasper: “In de beker vond ik ons in de eerste helft de dominante ploeg, in de tweede periode kwam Mandel opzetten.”

Henri (lacht): “Wij waren fysiek wat sterker.”

Ondertussen wijst de aanwezige voetbalanalist er op dat Henri in die match de beste man op het plein was.

Henri: “Maar je hebt het nog niet gehad over de cruciale strafschop die ik miste. Erg spijtig natuurlijk, zeker ook omdat het net in Winkel gebeurt. Maar we moeten verder natuurlijk en de competitie primeert. Al hadden we natuurlijk erg graag verder gebekerd.”

Jasper: “Nu loten wij straks een eersteklasser. De loting is overigens uitgesteld. Maar we focussen inderdaad ook best op de competitie.”

Hoe ambitieus zijn jullie daar?

Jasper: “Het niveau in eerste nationale ligt erg hoog. Wij zullen in eerste instantie proberen ons veilig te spelen en al wat beter is, is welkom.”

Henri: “Door de komst van nieuwe mensen binnen de club werden de ambities opgeschroefd. Misschien ook al door de buitenwereld. Maar we zullen in eerste instantie trachten een goede start te nemen. Dan zien we wel. Eerst winnen op Winkel dus.”

Zondag 12 september om 15 uur: Winkel Sp. – Mandel United

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.