Voorzitters Poperinge en Boezinge slijpen de messen in aanloop naar derby

Voorzitters Filip Coutigny van FC Poperinge en Kristof Verstraete van Sassport Boezinge zijn klaar voor de clash van zaterdag. (foto DB)
Redactie KW

Zaterdag staan FC Poperinge en Sassport Boezinge tegenover elkaar in het Don Bosco Sportpark. Beide ploegen kenden een moeizame start, maar zijn strijdvaardig. “Hopelijk kunnen beide ploegen zich probleemloos redden”, klinkt het.

Filip Coutigny (59) is gepensioneerd beroepsmilitair en al twintig jaar deel van het bestuur van FC Poperinge. Na een decennium als secretaris nam hij tien jaar geleden de rol van voorzitter op zich. Zijn collega bij Boezinge heet Kristof Verstraete (49). Kristof runt het familiebedrijf Verstraete Graphics en woont in Diksmuide. Bovendien is hij nog afgevaardigde bij de beloften van Sassport, waar zijn zoon speelt.

Kristof, als Diksmuideling voorzitter van Boezinge. Hoe is dat tot stand gekomen?

Kristof Verstraete: “Via een schoolvriend die bij Boezinge speelde, toen nog in derde provinciale, werd ik supporter van de club. Ik raakte al snel lid van het bestuur en anderhalf jaar geleden zocht de club een nieuwe voorzitter. Ik wilde gerust die taak op mij nemen, tenzij er een Boezingenaar was die dit wou doen. Maar dat was niet het geval.”

Jij bent al wat langer voorzitter Filip, ken je Kristof?

Filip Coutigny: “Neen niet echt. Secretaris Guido Van Engelandt is een leeftijdsgenoot en die ken ik heel goed. Maar ik heb de indruk dat Kristof en ik bij veel zaken op dezelfde golflengte zitten.”

Hoe blikken jullie terug op jullie periode als voorzitter?

Kristof: “Van mij is dit een korte periode, maar ik vind dat we al veel verwezenlijkt hebben. Zo maakten we Sas Pils hoofdsponsor van de club. Wat ik heel positief vind, is dat we de kern op twee spelers na samen konden houden. Bovendien proberen we ook jonge gasten in te passen, wat niet altijd evident is.”

Als Laurent Vandamme afwezig is bij Boezinge, dan voelen ze dat volgens de voorzitter goed bij Boezinge.
Als Laurent Vandamme afwezig is bij Boezinge, dan voelen ze dat volgens de voorzitter goed bij Boezinge.© foto MG

Filip: “Voor ons zijn de grote hoogtepunten de titels in derde en tweede provinciale. Verder zetten wij al jaren in op onze jeugdwerking en werden we daar al meermaals voor in de bloemetjes gezet. Met 32 jeugdploegen zijn het hier drukke weekends. Zaterdag staan er naast de eerste ploeg nog 18 thuismatchen op het menu.”

De eerste elftallen van beide clubs kenden geen vliegende start. Panikeren jullie al of is het daar nog te vroeg voor?

Kristof: “3 op 18 is een slecht rapport en we hadden daar absoluut geen rekening mee gehouden. We troffen wel al enkele toppers. Tegen Zedelgem (1-2-nederlaag, red.) waren we de betere ploeg, maar het resultaat telt. Panikeren doen we zeker niet! Ik heb al enkele andere watertjes doorzwommen. Zoals onze secretaris zegt: er zijn nog steeds 72 punten te verdienen.”

Filip: “Pas in januari en februari zal alles in een definitieve plooi vallen. Wij hadden gerust al meer punten kunnen pakken, want troffen nog niet de grote kanonnen. We moesten echter tot vorige zondag wachten op onze eerste zege en zelfs dan nog was het geen makkie tegen de puntenloze hekkensluiter Varsenare. Hopelijk is de trein nu vertrokken.”

De gemiste start bij Boezinge heeft wellicht iets te maken met het gemis van offensieve schakels Laurent Vandamme en Tom Deman?

Kristof: “Dat lijkt ontegensprekelijk een van de oorzaken, maar we mogen ons daar niet achter wegsteken. Laurent en Tom zijn bepalende spelers en als zij er niet bij lopen, voelen we dat. Gelukkig zijn ze beiden op de weg terug.”

Filip: “Die spelers zorgen voor een meerwaarde bij Boezinge. Ook bij ons hangt veel af van onze topspits Kevin Chateau, hij zorgde voor vijf van de zeven treffers. Het is nog niet zeker of hij zaterdag kan aantreden, nadat hij een werkongeval had. We hopen dat hij speelklaar geraakt.”

Kevin Chateau scoorde al vijf keer, maar is onzeker voor de derby.
Kevin Chateau scoorde al vijf keer, maar is onzeker voor de derby.© Foto Bart

Voor Friso Mando, die de overstap maakte van Boezinge naar Poperinge, wordt het een speciale match.

Kristof: “Friso en Boezinge zijn op een goede manier uit elkaar gegaan en hij is een fijne kerel. Maar hij besliste zelf om terug te keren naar Poperinge.”

Filip: “Het is niet de bedoeling om spelers van elkaar af te snoepen, maar zoals Kristof aanhaalt, was het Friso zelf die ons contacteerde. Hij verliet ons twee seizoenen geleden voor Boezinge, nadat we de titel pakten in tweede provinciale.”

Wanneer is jullie seizoen geslaagd?

Filip: “Ik denk dat beide ploegen dezelfde ambitie delen en dat is om het schip zo snel mogelijk in een veilige haven te loodsen.”

Kristof: “Vorig jaar kenden wij een perfect seizoen: zevende met 43 punten. Voorlopig is het nu de eerste doelstelling om zo snel mogelijk uit de gevarenzone te raken. Ik ben ervan overtuigd dat we dan ook relaxter kunnen voetballen.”

En de ambities op lange termijn: denken jullie stiekem aan amateurklasse?

Filip: “Wij hebben niet meteen de ambities om de stap naar nationale te zetten. Dat is totaal niet aan de orde. Deze reeks lijkt ons op het lijf geschreven, willen we vasthouden aan onze visie dat er 80 procent Poperingenaars in de ploeg spelen. Dit seizoen spreekt enkel Oostkamp de ambitie uit om te promoveren.”

Kristof: “Ik vind het straf dat een dorp met 2.000 inwoners al meer dan twintig jaar na elkaar in eerste provinciale of hoger speelt. We zeggen geen neen tegen nationale, maar moeten toegeven dat het sportief minder interessant is. In een reeks met slechts een drietal West-Vlaamse ploegen moet je verre verplaatsingen doen en moeten onze beloften ook nationaal spelen.”

Hoe belangrijk is deze derby?

Kristof: “Er is toch altijd een speciaal sfeertje en het is een van de matchen om naar uit te kijken. Ik speel liever tegen ploegen uit de regio dan bijvoorbeeld de kustploegen. Ik hoop dat Diksmuide de overstap naar eerste kan maken, dan komt er voor ons volgend jaar nog een derby bij.”

Filip: “Bij mij zal er zaterdag ook wel een gezonde spanning aanwezig zijn. Er komt meer volk opdagen en op het veld kennen de spelers elkaar ook beter. Het zou zonde zijn mocht er één van de drie ploegen (met ook nog Vlamertinge, red.) verdwijnen volgend jaar. Laat ons dus hopen dat we ons dus allemaal kunnen handhaven.”

Boezinge lijkt wel een derbyploeg, vorig seizoen 10 op 12 tegen Vlamertinge en Poperinge en nu ook al gewonnen in Vlamertinge.

Kristof: “Dat zijn leuke statistieken, maar het is puur toeval. Zaterdag zal het opnieuw op details aankomen. De match kan alle kanten uit.”

Filip: “Zo is dat! Voor ons is het vaak moeilijk om de tik van een achterstand te verwerken. Ik hoop dus dat we de score kunnen openen.”

Wagen jullie zich tot slot nog tot een pronostiekje?

Filip: “Ik ga voor een eerste thuiszege: 2-1.”

Kristof: “Doe mij maar 1-3!”

Zaterdag 12 oktober om 19 uur: FC Poperinge Sas. Boezinge.