Voorzitter Guido Vandille van Jong Male VV 3B op de praatstoel: “Met volle kracht verder bouwen”

Trainers, spelers, supporters en bestuursleden snakken naar het nieuwe kampioenschap, dat hopelijk een normaal verloop zal kennen. In afwachting plaatsen we monumenten in de kijker: noeste werkers die tientallen jaren alles over hadden voor hun voetbalvereniging en er nog steeds dag en nacht mee bezig zijn.

Guido Vandille blijft de onmisbare schakel langs de Brieversweg. (foto JPV)
Guido Vandille blijft de onmisbare schakel langs de Brieversweg. (foto JPV)

Eén van deze meubelstukken is Guido Vandille van Jong Male VV. In 1972 trad hij aan als bestuurslid en vierde in alle stilte zijn 30-jarig voorzitterschap op 1 december 2020.

Welke waren in die halve eeuw de allermooiste momenten?

“Uiteraard de titels en promoties. Mijn allermooiste moment, en daar ben ik nog steeds fier op, was de bijeenkomst in 2016 van het eerste kampioenenelftal van Jong Male van 1976, dus 40 jaar later, waarop het volledige elftal aanwezig was, samen met de toenmalige voorzitter Ruddy Rotsaert en trainer Freddy Neyt. Deze reünie had plaats naar aanleiding van de derby tegen Moerkerke. Na de sportieve prestaties volgden er uitgebreide verlengingen met hapjes en vloeistof. Nogmaals dank aan alle betrokkenen die destijds op mijn verzoek zijn ingegaan.”

We moeten het ook hebben over de treurige zaken…

“Pijnlijke momenten zijn deze waarop wij waardevolle medewerkers verloren en op hun begrafenis moesten aanwezig zijn. Ik ga niet iedereen opsommen, opdat ik er geen zou vergeten. Elk jaar in mei bezoek ik hun graf. Zij blijven in mijn geheugen: ik ben hen dankbaar. Het leven gaat verder. Trouwens, ik vind het altijd triest als waardevolle spelers vertrekken naar andere oorden.”

Je werd niet gespaard en trotseerde zelfs een slepende ziekte. Nooit hoorden we je klagen…

“Ach, ik blijf altijd positief ingesteld! Natuurlijk heb ik het moeilijk wanneer negatief nieuws mij bereikt of als het eens minder goed gaat. Aan alles zijn er twee kanten en ik citeer Johan Cruijff: elk nadeel heb zijn voordeel . Ik concentreer me altijd op het positieve en laat het negatieve vervagen, terwijl ik met volle kracht verder bouw. Ik tracht het beste in elk individu te bespelen en reken op persoonlijke creativiteit.”

Streven naar progressie: je passie. Hoever wil je gaan?

“Het blijft een gekoesterde droom om Jong Male verder te kneden op gezonde financiële fundamenten. Op sportief vlak wil ik graag een betaalbare en vaste waarde worden in tweede provinciale. Een tweede stokpaardje? Aandacht om de jeugdwerking steeds beter en nog meer familiair te maken.”

Denk je al aan de opvolging, Guido?

“Ik acht mij gelukkig dat er binnen onze vereniging personen huizen die, net als ik, de perfectie zoeken. Soms duurt het een tijdje alvorens de implementatie concreet wordt. Steevast werken wij binnen onze mogelijkheden en beperkingen. Na al die jaren hebben wij de Brieversweg op de voetbalkaart gezet. En ja, ik kijk enerzijds uit naar een volwaardige opvolger. Anderzijds, als een medewerker mij aanspreekt en zegt “Voorzitter blijf maar aan zet, want de vereniging kan u niet missen”, dan streelt dat mijn ego. Graag eindig ik ons interview zoals ik meerdere dossiers of discussies afsluit: laat de tijd zijn werk doen. Leve Jong Male, leve onze jeugd.”

(JV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.