“Vooral keepershandschoenen verslijten snel op kunstgras”

Trainer Davy Vantomme en Yani Van Den Bossche op de KVK Jeugdacademie. © JVGK
Axel Vandenheede

In Kortrijk zijn er in totaal zes kunstgrasvelden. De oudste liggen op de KVK Jeugdacademie: die dateren van 2009. “Ik speel liever op kunstgras dan op natuurgras”, zegt Yani Van Den Bossche, speler van de U17. “Al moet je wel na elke training de rubberen korrels uit je schoenen en kousen halen.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kunstgrasvelden.

De KVK Jeugdacademie heeft haar thuisbasis in de Weversstraat. Daar liggen vier velden, waarvan twee in kunstgras. “We trainen meestal op de kunstgrasvelden”, legt trainer Davy Vantomme (29) uit. “Al wisselen we af en wordt er ook regelmatig op natuurgras geoefend, omdat de KVK-jeugd wedstrijden op beide soorten ondergrond speelt.”

“Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of we op kunstgras dan wel natuurgras spelen”, pikt Yani Van Den Bossche (16), speler bij de U17 van KVK, uit. “Al speel ik zelf wel liever op kunstgras omdat het veld er dan altijd goed bijligt. Bovendien heb ik twee seizoenen geleden de overstap gemaakt van Club Brugge en ook daar trainden we vaak op kunstgras.”

Omschakeling

Trainer Davy Vantomme vindt dat de trainingen op kunstgras en natuurgras niet verschillen. “Al zijn techniektrainingen op kunstgras wel beter, omdat je over een biljartvlak veld beschikt. Uit ervaring weten we intussen ook dat voetballers beter van kleins af aan op kunstgras beginnen te trainen. Hoe jonger je bent, hoe beter je de omschakeling kan maken.”

Toch lijkt kunstgras niet altijd de ideale ondergrond: de kunstgrasvezels zijn gemaakt van rubbergranulaat en die zijn niet zo zacht als gras. “Als je tackelt, kan je soms wel eens pijn hebben. Vooral als het veld er droog bijligt.”

“Daarom besproeien sommige clubs voor de wedstrijd en tijdens de rust het veld. Vooral in Nederland gebeurt dit. Een extra voordeel hierbij is dat de bal dan beter rolt. Wat het tackelen betreft: bij KVK hameren we erop om bij het verdedigen te blijven staan. Er wordt getackeld, maar de spelers moeten dat wel zo veel mogelijk vermijden.”

Een ander nadeel van kunstgras zijn de rubberbolletjes die overal opduiken. “Na de training of de wedstrijd zitten je kousen en schoenen vol met van die rubberbolletjes”, lacht Yani. “Dat is enerzijds een beetje ambetant, al zorgen die gelukkig niet voor blaren. Anderzijds: als je op kunstgras speelt, hoef je achteraf je voetbalschoenen niet te poetsen. Want de velden liggen er altijd heel proper bij.” Doelmannen ondervinden volgens Davy misschien wel het meest nadeel van kunstgras. “Hun kledij verslijt iets sneller. Vooral dan hun keepershandschoenen, wellicht omdat die veel over de grond schuren.”

Veilige velden

Vorige week gingen in de Europa League enkele doelmannen op kunstgras in de fout: bij een controle sprong de bal te ver van hun voet. “Op natuurgras glijdt de bal altijd een beetje door”, weet trainer Vantomme. “Op kunstgras is dat minder het geval. Voor een doelman, maar ook voor de veldspelers natuurlijk, is het niet altijd evident om de juiste inschatting te maken.”

De KVK-trainer benadrukt tot slot dat de kunstgrasvelden op de jeugdacademie veilig zijn. “Een tijdje geleden deed het bericht de ronde dat kunstgras kankerverwekkende stoffen kon bevatten. Stad Kortrijk heeft de kunstgrasvelden laten controleren en de resultaten waren negatief. Onze twee kunstgrasvelden zijn met andere woorden veilig.”