Voetbalclubs uit de regio loodsen zich door moeilijke coronaperiode: “Overleven is voor iedereen moeilijk”

De kantine van SK Staden is uitgebreid met een terras. (foto Jos)
Redactie KW

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de regionale voetbalclubs. Vele trainingen zijn geschrapt, er mocht niet meer gedoucht worden maar ook de kantines moesten noodgedwongen sluiten in normale omstandigheden. Toch probeert iedereen het hoofd boven water te houden. We gingen eens luisteren bij enkele clubs in de streek.

De Ruiter

“Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben wij toch geprobeerd om onze spelers zoveel mogelijk te laten trainen”, opent secretaris Bert Bogaert van De Ruiter. “Onze kantine bleef open onder de coronamaatregelen, maar toch merken we dalende inkomsten want vele ouders kijken de kat uit de boom om een training bij te wonen. Daarnaast verliezen we natuurlijk ook mooie inkomsten aan oefenwedstrijden of jeugdtornooien. Als club hebben we nochtans kosten noch moeite gespaard om het ‘veilig’ te houden. Zo is er iemand aangesteld die een oogje in het zeil houdt als alles volgens de opgelegde richtlijnen verloopt. Het is zeker geen ‘gendarme’ maar we merken dat als hij iemand aanspreekt, er ook naar hem wordt geluisterd. Zo doet hij ook controles rond de kleedkamers. Beperkt douchen is immers nog altijd toegelaten maar niet aanbevolen. Dat zal nog altijd zo zijn bij de competitiestart en wellicht nog veel langer. Toch hoop ik dat snel ‘het oude’ mag terugkeren, zowel sportief als financieel want in de huidige omstandigheden zal het voor niemand gemakkelijk zijn om te overleven. Geen enkele club weet immers hoeveel en welke sponsors er misschien zullen afvallen door die tijd.”

Club Roeselare

Bij de buren van Club Roeselare horen we dezelfde geluiden. Op het Rodenbachstadion is Stefaan Bogaerts aangeduid als covid-verantwoordelijke. “Onmiddellijk nadat de horeca terug zijn deuren mocht openen, is onze kantine ook terug opgestart. Deze inkomsten vormen immers een belangrijk onderdeel van de werking. Alles verloopt echter onder strikte voorwaarden en ons publiek volgt de richtlijnen tot in de puntjes. Financieel zullen we niet zoveel verliezen, geen rekening gehouden met de officiële opening van het kunstgrasveld en onze Clubhappening. Douchen gebeurt voorlopig nog niet, ontsmetten van handen en materiaal gebeurd wel steeds.”

KSV Rumbeke

Secretaris Filiep Cneut meldt dat ook bij KSV Rumbeke de corona in zijn greep heeft. “Er is bij ons altijd getraind en er zijn ook zoveel mogelijk wedstrijden gespeeld tot bij de U17. Gelukkig kon dit allemaal doorgaan gezien er geen besmettingen opdoken binnen de club. Tornooien hebben we wel laten varen, net als de matchen van de West-Vlaamse beker. Er zijn dus zeker minder financiële inkomsten dan in normale seizoenen en hopelijk zindert dit niet te lang na. Qua sponsoring hebben we daar voorlopig nog geen zicht op gezien het seizoen nog moet starten, maar binnen onze sponsorkring zijn er nog geen faillissementen.”

Olympic Ledegem

Secretaris Luc Clarysse en de bestuursploeg van Olympic Ledegem laten echt niks aan het toeval over. “Er zijn sowieso minder inkomsten in de kantine ondanks dat deze open bleef, maar onze grootste zorg lag bij de sponsors. Vandaar dat een delegatie van ons bestuur iedereen opzocht en dat was positief, want iedereen bevestigde zijn inbreng. Een ander deel zag dan weer toe op het veilig verloop op en rond de terreinen. Zo mag er niet gedoucht worden, maar iedereen krijgt een waterkruk om zich te verfrissen. Voor ons mag de competitie eigenlijk wel starten, want iedereen is er klaar voor ondanks de opgelegde coronamaatregelen.”

Dezelfde verhalen horen we trouwens ook bij Christophe Frenoi, de nieuw sportief verantwoordelijke bij VK Dadizele A. Zij beslisten trouwens ook om hun spelersvoorstelling van 28 augustus naar een later tijdstip uit te stellen.

SK Staden

Bij SK Staden volgt voorzitter Brecht Seys de werking tot in de puntjes op. Zijn ploegen pasten hun trainingsritme aan tot twee keer per week in plaats van drie en ook op De Wankaarde maakt men geen gebruik van de kleedkamers. “De kantine is wel open sinds enkele weken en trouwens uitgebreid met een verhard terras. Onze tafels staan daar mooi uit elkaar zodat er in veilige omstandigheden nog iets kan genuttigd worden. Voordien hadden we sinds maart geen inkomsten meer. Op sponsorvlak kan ik al met zekerheid zeggen dat de hoofdsponsors blijven, onze vele andere sponsors moeten we nog aanspreken, maar hier verwacht ik minder problemen. We hebben echt trouwe sponsors die nu wellicht niet gaan afhaken, ook al gaat het nu voor hen misschien iets minder. Een nieuwe stop zou wel anders zijn, want sponsors willen toch ook een return.”

KSK Oostnieuwkerke

Collega Dimitri Geerolf van Oostnieuwkerke ten slotte ziet de competitie liever maar rond nieuwjaar starten. “Ik denk dat het seizoen ’20-’21 volledig de mist zal ingaan. Ik ben dan ook voorstander om alles op te schorten tot er duidelijke en zekere vooruitzichten zijn. Te pas en te onpas zullen regels en besmettingen roet in het eten gooien. Vele ploegen hebben ook geen middelen om nu nog een normaal seizoen te draaien. Laat ons alles verplaatsen tot na nieuwjaar en dan werken met midweekwedstrijden. Een volledig seizoen is dan mogelijk tot eind mei. Ook wij hebben sinds halfweg maart bijna geen inkomsten meer. Voorlopig gaan wij onze sponsors niet bevragen. Wij wensen hen alvast een goede gezondheid toe en weinig hinder in deze zeer moeilijke periode.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier