Vlaamse jeugdhuizen mogen van FIFA WK uitzenden op groot scherm na tussenkomst VRT

© BELGA
Redactie KW

Via een enkele aanvraag van ‘Formaat’, de koepel van Vlaamse jeugdhuizen, hebben alle jeugdhuizen toestemming gekregen van de FIFA en van de VRT om de WK-wedstrijden op groot scherm uit te zenden.

Aanvankelijk werd die aanvraag door de FIFA geweigerd, maar een tussenkomst van de VRT heeft voor een oplossing gezorgd.

“Quasi alle jeugdhuizen plannen speciale acties in het kader van het WK”, luidt het bij Formaat. Maar niet alle jeugdhuizen zijn ervan op de hoogte dat daarvoor een vergunning nodig is. “Eerst dienden we daarom een gezamenlijke aanvraag in bij de VRT. Daar verkregen we snel toelating. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: het mag niet om een commercieel evenement gaan en ook de auteursrechten moeten in orde zijn. Enkel de jeugdhuizen die een evenement in de open lucht willen organiseren en daarvoor geen jaarvergunning hebben via Sabam moeten actie ondernemen.”

Zo’n 1000 aanvragen voor uitzending op groot scherm

Nadien werd ook de Wereldvoetbalbond FIFA om toestemming gevraagd. “Daar werd de aanvraag aanvankelijk geweigerd, vooral omdat het concept hen onduidelijk was. Na telefonisch overleg verkregen we dan principieel toestemming, maar de VRT moest bevestigen.” Dat deed de openbare omroep ook, waarmee alle formaliteiten van de baan waren.

Eerder verklaarde de VRT dat een duizendtal aanvragen binnenkwam voor een WK-evenement op groot scherm. Die werden allemaal toegekend. Veerle De Vries, perswoordvoerster van de lokale politie Antwerpen, bevestigde bijvoorbeeld dat er zeven pleinen zijn in Antwerpen waar op wisselende tijdstippen WK-matchen worden uitgezonden.

(Belga)