Vincent Tan (Maleisië) deed met KV Kortrijk een koopje

© BELGA
Redactie KW

In mei 2015 nam de Maleisische miljardair Vincent Tan (64) KV Kortrijk over.

Vincent Tan begon zijn professionele loopbaan als verzekeringsmakelaar, in 1980 nam hij de Maleisische afdeling van fastfoodketen McDonald’s over. Hij is ondertussen ook eigenaar van het gokbedrijf Sports Toto en richtte de Berjaya Group op, die in Zuidoost-Azië verschillende golfterreinen, vakantieoorden, casion’s en scholen bezit. Tan zou volgens Forbes over een vermogen van ongeveer 1,2 miljard doller beschikken. Vincent Tan heeft vier voetbalclubs in zijn portefeuille: Cardiff City, KV Kortrijk, FK Sarajevo en Los Angeles FC. Tan posteerde wel drie van zijn mannetjes in het KVK-bestuur en stelde zijn rechterhand Ken Choo, die geregeld in Kortrijk is, als CEO aan.

Tan pompt voorlopig ook quasi geen geld in zijn club, dat zijn budget met eigen middelen rond moet zien te krijgen

Vincent Tan legde ongeveer vijf miljoen euro neer voor 81 procent van de aandelen van KV Kortrijk. Dat kan je een ‘koopje’ noemen voor een stabiele eersteklasser, die geen schulden had. Ter vergelijking: Patrick Decuyper telde vorig jaar acht miljoen euro neer voor Antwerp, een tweedeklasser mét een serieuze schuldenberg. Tan pompt voorlopig ook quasi geen geld in zijn club, dat zijn budget met eigen middelen rond moet zien te krijgen. “Wij zijn geen buitenlandse investeerders die zomaar bakken geld in de ploeg pompen om dan enkele jaren later met de noorderzon te verdwijnen. KV Kortrijk is voor ons een duurzaam project”, liet CEO Ken Choo zich recent nog ontvallen.

Aangezien Vincent Tan de absolute meerderheidsaandeelhouder én eigenaar van de club is, mag hij bijna de volledige winst van de club op zijn rekening bijschrijven.

De winst voor KV Kortrijk is nihil. Het budget werd de voorbije jaren verhoogd, maar dat is geen rechtstreeks gevolg van extra financiële inbreng van zijn clubeigenaar. Vincent Tan staat wel volledig achter de nieuwe stadionplannen en kan daar mogelijks wel voor extra financiële slagkracht zorgen.