Vincent Provoost en Frederik Declercq uit Kachtem tegen elkaar in KSKV Zwevezele – KM Torhout

Vincent Provoost (links) en Frederik Declercq (r.) zullen elkaar zaterdag op het middenveld regelmatig tegenkomen. © (foto LB)
Lode Blomme

In de West-Vlaamse derby in derde amateur tussen KSKV Zwevezele en KM Torhout staan zaterdagavond Vincent Provoost en Frederik Declercq tegenover elkaar. De gewezen ploegmakkers die opgroeiden in Kachtem kwamen met plezier nog eens samen om te praten over vroeger, het heden en de toekomst.

Vincent Provoost en Frederik Declercq hebben best wel veel gemeen: alle twee groeiden ze op in Kachtem en zetten hun eerste voetbalstapjes bij het plaatselijke VK Kachtem. De generatiegenoten speelden ooit samen in hetzelfde jeugdploegje van VKK, dat intussen met SV Izegem is samengesmolten tot VV Emelgem-Kachtem.

De jonge Kachtemnaren bleken al snel over een bovengemiddeld voetbaltalent te beschikken en doorliepen hun verdere jeugd op een hoger niveau: Vincent Provoost bij Club Brugge, waar hij de kern van de eerste ploeg zou halen en Frederik Declercq bij KSV Ingelmunster, waarmee hij later de fusie met Harelbeke tot KRC Zuid-West-Vlaanderen in tweede klasse zou meemaken.

Titel met KV Kortrijk

Nog later zouden ze elkaar nog eens treffen bij KV Kortrijk en met KSV Roeselare hebben ze nog een gemeenschappelijke ex-ploeg, al speelden ze nooit samen op Schiervelde. “Bij Kachtem waren Guido Allewaert, Francky Sabbe en Herman Vyncke onze trainers bij de duiveltjes en preminiemen, maar veel weten we er verder niet meer van”, klinkt het in koor. “Met Kortrijk pakten we onder Hein Vanhaezebrouck vele jaren later de titel in tweede klasse, maar we promoveerden niet mee met KVK”, weet Frederik Declercq wel nog. “Ik was al geen vaste waarde en trok naar Deinze, Vincent had al bij KSV Roeselare getekend, waarmee hij enkele jaren in eerste klasse zou spelen.”

Frederik Declercq (bovenaan uiterst rechts) en Vincent Provoost (onderaan derde van links) groeiden op in Kachtem en begonnen er ook te voetballen.
Frederik Declercq (bovenaan uiterst rechts) en Vincent Provoost (onderaan derde van links) groeiden op in Kachtem en begonnen er ook te voetballen.© GF

Intussen woont Vincent Provoost in Zwevezele en Frederik Declercq in Meulebeke. Zaterdagavond spelen de gewezen ploegmakkers in de derby tussen Zwevezele en Torhout nog eens tegen elkaar. Al zag dat er een dikke maand geleden nog anders uit. Frederik Declercq ruilde vorige zomer immers Mandel United voor Harelbeke. “Veel woorden wil ik er niet meer aan vuil maken, maar na een discussie met trainer Didier Degomme was ik plots niet meer welkom bij de A-kern. Ik was van plan het seizoen uit te doen bij de Harelbeekse beloften en had nooit durven denken nog ergens aan de bak te komen dit seizoen. Ik ben Torhout dan ook dankbaar dat het me een semi-profcontract aanbood waardoor ik nog van ploeg kon veranderen.”

Mooie Goal in WhatsApp

Er wacht bij het Torhout van trainer Bruno Debo (ex-KFC Izegem) en keepertrainer Dries Lievens, ook al uit Izegem, wel een bijzonder zware taak. De ploeg werd in de winterstop grondig versterkt met onder meer ook nog de ervaren Günther Vanaudenaerde (Winkel Sport) en het jonge talent Laurenz Simoens (Gullegem), maar de eerste wedstrijd van 2019 ging vorig weekend verloren, 2-3 thuis tegen Lede. “Een klap!” geeft Declercq toe. “Ongelooflijk dat we deze wedstrijd verliezen. Aan de rust had het altijd 3-0 moeten staan (de ruststand was 1-0, red.) en in de tweede helft werden gepakt op de counter.”

Ik had nooit gedacht dit seizoen nog ergens aan de bak te komen

De nederlaag kwam hard aan in de kleedkamer, maar we moeten ons optrekken aan de positieve zaken, zoals een van onze goals, die al voetballend van achteruit tot stand kwam. Dries (Lievens, red.) zette er een video van in onze WhatsApp om te tonen: we zijn niet slecht bezig! Het is pas januari en onze concurrenten zullen ook nog veel punten laten. Maar het klopt: we trekken met veel druk richting Zwevezele.”

Ook Zwevezele verspeelde vorig weekend dure punten (2-1 op Kampenhout, red.) en lijkt de titel te mogen vergeten. “We volgen al op acht punten van leider Merelbeke”, beseft Provoost, bezig aan zijn derde seizoen in Zwevezele. “Maar we gaan zeker niet op onze lauweren rusten met die eerste periode al op zak. Het enige wat telt, is promoveren en in de resterende 13 matchen kan er nog heel veel gebeuren.”

De Kachtemse ex-ploegmakkers kwamen met plezier nog eens samen.
De Kachtemse ex-ploegmakkers kwamen met plezier nog eens samen.© (foto LB)

En dus wordt het zaterdag zeker een felbevochten derby, waarin de twee ex-Kachtemnaren elkaar regelmatig zullen tegenkomen in de as van het veld. “In mijn carrière was ik een paar keer centrale verdediger, maar ik ben toch eerder een verdedigende middenvelder, een zes. Daar zal ik ook bij Torhout uitgespeeld worden”, weet Declercq. “Vincent is een werkpaard, hé. Een loper, maar wel een hele slimme, met vista en een sterk positiespel.”

Trainer en T2

“Van Fredje kun je precies hetzelfde zeggen”, lacht Provoost. “Maar voeg gewoon toe: met een perfecte linker! Hij is misschien fysiek iets minder sterk. Ik ben meer een box-to-box, kom meer in de zestien van de tegenstander. Vorig seizoen vond ik een keer of vier-vijf de weg naar de netten, maar dit seizoen lukte het nog niet. Zaterdag misschien…

Een voetballer moet altijd zo hoog mogelijk willen spelen en ik wil nog mee hogerop met Zwevezele

De twee middenvelders zitten intussen in de herfst van hun voetbalcarrière, maar denken aan stoppen doen ze nog niet. “De dag na de wedstrijd is het al eens wat minder, maar ik voel me fysiek nog goed en was de voorbije jaren nooit zwaar geblesseerd. Ik voel me ook goed in Zwevezele, woon er haast naast het veld en bereikte zopas een mondeling akkoord voor een vierde seizoen. Voorzitter Paul Degroote is nog bijzonder ambitieus en ik ben nog niet uitgeblust. Een voetballer moet altijd zo hoog mogelijk willen spelen en ik wil mee hogerop. Trainer zie ik me niet meteen worden. Of toch: van een jeugdploegje of ergens als T2 van een eerste ploeg.”

Frederik Declercq ziet zichzelf later wel in de dug-out plaatsnemen als T1. “Maar concrete stappen heb ik hiervoor nog niet ondernomen. Ik wil graag beginnen met de cursussen, maar als je zelf nog speelt, is het daarvoor helaas te druk. Maar eerst nog enkele jaren spelen, hoor. Ik heb bij Torhout een contract tot het einde van het seizoen. Verder kijken doe ik niet: alle energie steek ik nu in operatie redding.”

Zaterdag 19 januari om 19 uur: KSKV Zwevezele A – KM Torhout.

Vincent Provoost (KSKV Zwevezele)

Leeftijd: 34.

Werk: magazijnier bij Decolan (draai en freeswerk) in Izegem.

Privé: woont samen met partner Kim Clarysse in Zwevezele. Heeft een zoontje Charles (3) uit een vorige relatie.

Clubs: VK Kachtem jeugd (tot zijn 12de), Club Brugge (10 seizoenen: jeugd + kern eerste ploeg), KV Kortrijk (2 seizoenen), KSV Roeselare (3 seizoenen), Moeskroen (3 seizoenen), KSV Roeselare (2 seizoenen), KSKV Zwevezele (bezig aan derde seizoen, blijft volgend seizoen).

Frederik Declercq (KM Torhout)

Leeftijd: 35.

Werk: leerkracht informatica in Prizma Campus College en ICT-coördinator bij scholengemeenschap Prizma.

Privé: Woont met Melissa Louvaert in Meulebeke. Heeft twee kinderen: Sem (bijna 2, met Melissa) en Faye (7, uit een vorige relatie).

Clubs: VK Kachtem jeugd (tot zijn 11de), KSV Ingelmunster (jeugd + fusie Sporting West Harelbeke), WS Lauwe (1 seizoen), KSV Oudenaarde (1 seizoen), KV Kortrijk (1 seizoen), SK Deinze (3 seizoenen), KSV Roeselare (2 seizoenen), SK Deinze (2 seizoenen), KSV Oudenaarde (1 seizoen), OMS Ingelmunster (1 seizoen) + fusie Mandel United (1 seizoen), Harelbeke (juli 2018 tot winterstop), KM Torhout (sinds januari 2019).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier