Vijf lessen na de eerste match van Cercle Brugge

Met Abud Omar stond er maar één nieuwkomer tussen de lijnen. © BELGA
Olivier Volckaert

Cercle Brugge speelde zaterdagavond 0-0 gelijk tegen Sint-Truiden.

1. Dat er nog steeds niet genoeg Belgen zijn

Zo mocht de relatief onbekende Charles Vanhoutte uit Kortrijk op de bank zitten, ook al waren betere spelers beschikbaar. Maar die beschikten niet over een Belgisch paspoort. En dus kwam deze belofte uit de jeugdwerking van Cercle verrassend op het wedstrijdblad te staan.

2. Dat linksachter Abud Omar heel wat in zijn mars heeft

Cercle deed het behoorlijk tegen Sint-Truiden en was met een verdedigende aanpak goed voor een 0-0. Niet evident tegen STVV, dat zijn punten vooral thuis op het eigen kunstgras punten pakt. Eén van de smaakmakers bij Cercle: linksachter Abud Omar uit Kenia. Bij zijn Bulgaarse ploeg werd hij nog uitgespuwd nadat hij in de clinch ging met trainers en ploegmakkers. Maar nu toonde de Keniaan dat hij heel wat in zijn mars heeft.

3. Dat trainer Guyot bouwt op het succes van vorig seizoen

Opvallend: heel wat transfernieuws bij Cercle in het tussenseizoen. Maar zaterdag stond er maar één nieuwkomer tussen de lijnen en dat is Abud Omar. Voor de rest stonden er tien kampioenen van vorig jaar tussen de lijnen. Guyot wil duidelijk bouwen op wat vorig seizoen gepresteerd werd.

4. Dat Cercle zal uitgaan van een stevige organisatie

STVV-coach Marc Brys hekelde de verdedigende aanpak van Cercle Brugge, maar het leverde de vereniging wel een punt in een moeilijke openingsmatch op. Maar Brys heeft een punt: organisatie wordt een sleutelrol in de aanpak van Laurent Guyot. Zo speelde hij tegen STVV met drie controlerende middenvelders voor de verdediging met Omolo, Koné en Hoggas.

5. Dat Cercle één dag voor Club Brugge in het klassement stond

Leuk voor de Cercle-fans en het werd ook gretig gedeeld op sociale media. Doordat Cercle op zaterdag zijn punt pakte en Club pas zondag won, stond Cercle dit seizoen al zeker één dag voor de stadsgenoot in het klassement.