Van TC Witte Beer naar Rode Duivels: “Charles was top drie in Vlaanderen”

© belga
Redactie KW

Zo mogen er van Jelle Schelstraete komende jaren nog meer komen. Van de jeugd van Club Brugge pijlsnel naar de Rode Duivels, Charles De Ketelaere vierde deze week op zijn 19de zijn eerste selectie. Het had net zo goed voor de Davis Cup kunnen zijn. Want voor hij voor Club koos, was de nieuwe ‘chou’ van Jan Breydel ook een toptalent als tennisser. Over hoe goed de Bruggeling wel was, getuigt zijn toenmalige coach Vincent Dedecker. “Zelfs Nike, dat Federer en Sjarapova sponsorde, merkte hem op.”

Charles De Ketelaere was kind aan huis in de tennisclub KG Witte Beer langs de Damse Vaart in Sint-Kruis. Zijn mama Isabelle de Cuyper fungeerde er als lid van het jeugdbestuur, zijn drie jaar oudere broer en zus, de tweeling Louis en Renée, speelden er tennis. Charles genoot er als vierjarige van zijn eerste stage tijdens de paasvakantie van 2005 en begon in KG Witte Beer als kleuter aan zijn eerste tennislessen bij Sam Verhaeghe. Daarna volgden steeds meer lessen en tornooien, onder leiding van Vincent Dedecker, van tennisschool Rekkets.

In de zomer van 2009 mocht de tennisclub enkele talentvolle jongeren lauweren, zoals Mathieu Loosvelt, nu hoofdtrainer en coördinator bij TC Duinbergen, en Ellen Caen, de dochter van voetbaltrainer Gino Caen, nu bij KAA Gent. De meeste aandacht ging echter naar Charles die zich op het Feest van de Jeugd in Wommelgem tot Vlaams kampioen kroonde in de categorie 9 jaar reeks 2. Hij won in de finale overigens van een andere Bruggeling, Tristan Vandenbussche, vorig jaar Europees en vicewereldkampioen roeien bij de junioren. “Samen met Olivier Rojas en Tristan behoorde Charles tot de top drie van Vlaanderen”, weet Dedecker. Zij speelden zo goed als overal de eindrondes van de nationale tornooien en zo werd De Ketelaere samen met Vic Seurynck, waarmee hij dubbel speelde in interclub en nu voetballend bij KSK Deinze, geselecteerd voor het Be Gold Project. “Op dat moment was Charles al een goede student en heel gedreven in zijn voetbal. Met Club Brugge hadden we overigens een goede samenwerking. Zij vonden net als wij dat het voordelig was om de jeugd op die leeftijd een andere sport te laten beoefenen”, aldus zijn gewezen tenniscoach.

De jonge Charles De Ketelaere in actie. (foto ACR)
De jonge Charles De Ketelaere in actie. (foto ACR)

“Charles was misschien wel het grootste talent dat ik ooit op een tennisveld had. Wat nog niet wil zeggen dat hij het in het tennis zou gemaakt hebben, maar hij had iets speciaals. Een natuurlijke actie en flair. Een oog-hand-coördinatie, versnellingsmogelijkheden, een enorm sportlichaam… Hij was groot en sterk. Op de nationale finales in Forrest Hills viel hij zelfs iemand van Nike op, dat de top van de wereld zoals Federer en Sjarapova sponsorde.”

Charles heet als voetballer mentaal heel sterk te zijn. “Het tennis was anders. Vooral in een één-tegen-één situatie had hij het mentaal moeilijk”, vergelijkt Dedecker. “Het is een andere sport waar je soms heel veel onrechtvaardigheden tegenkomt. En Charles kon absoluut niet tegen dat onrecht. Als hij een bal binnen zag en de speler aan de overkant die buiten zag, kon hij dat niet verdragen. Ik onthoud vooral dat zijn beide ouders toen al fair play, normen en waarden belangrijker vonden dan winst of verlies.”

“Hij was zeer gedreven. Hij deed niets liever dan van alles uitproberen. Een half uur aan een stuk backhand gekruist op training is voor een toptennisser noodzakelijk. Dat was zo zijn ding niet. Hij vond daar geen plezier in. Charles kon van zichzelf geen fouten verdragen. Maar talent had hij zat. Ik nam destijds zeer veel beelden op tijdens zijn trainingen. Die gebruik ik nu nog altijd, om anderen een ideale opslag te laten zien.” Zó goed dus…