Twee Clubfans liepen ‘boeteloop’ om aandacht te vragen voor nieuw Brugs voetbalstadion

© FC Bruges Taskforce ‘5na12’
© FC Bruges Taskforce ‘5na12’
Stefan Vankerkhoven

Op zondag 6 juni liepen diehard Clubfans Hans Noyelle en Ives Boone vanuit het stadscentrum van Brugge naar het Basecamp van Club Brugge in Westkapelle en nadien terug naar de Olympiasite in Sint-Andries, waar ze hopen dat er binnen enkele jaren een nieuw Clubstadion verrijst.

Goed voor een afstand van liefst 35 kilometer, die ze niet enkel liepen om de 17de landstitel voor Club in de verf te zetten. Beide fans wilden immers nog wel meer zaken onder de aandacht brengen. “Met onze boeteloop voor het behalen van de titel benadrukken we nog eens dat Club een voetbalclub is, die sterk verankerd blijft met Brugge”, vertelt Hans Noyelle. Hij is samen met Boone één van de drijvende krachten achter FC Bruges Taskforce ‘5na12’, een actiegroep die ijvert voor een nieuw Clubstadion.

Hart van Club

“De start van onze loop was daarom niet toevallig gesitueerd op de Markt van Brugge, vlakbij het Belfort. We verbinden op die manier het hart van Brugge met het Basecamp in Westkapelle, het epicentrum van Club waar beloften, A-ploeg en management van Club gehuisvest zijn. Van daaruit leggen we dan weer de link naar Sint-Andries, waar Jan Breydel ligt, het huis van elke Clubfan. Daar klopt het echte hart van Club tijdens de matchen”, aldsu Hans Noyelle.

 © FC Bruges Taskforce ‘5na12’
© FC Bruges Taskforce ‘5na12’

De sportievelingen van FC Bruges Taskforce ‘5na12’ hekelen met hun loop ook de negativiteit, die in Vlaanderen hangt rond grote projecten. “Sportief en positief, daar staan wij voor”, beklemtoont de initiatiefnemer. “Club wil van het nieuwe stadion een positief verhaal maken en kijkt daarvoor niet op een inspanning bij het opmaken van de stadionplannen. Zowel met het oog op meer comfort voor de fans als voor de buurtbewoners, die in een veel rustiger woonomgeving zullen terechtkomen.”

Verzuring

“Jammer genoeg slaat de verzuring ook in dit soort dossiers toe en heerst er veel negativiteit. Al ben ik ervan overtuigd dat het overgrote deel van de bevolking van Sint-Andries zich wel kan vinden in de plannen van Club”, vervolgt Hans Noyelle.

Ook de houding van Cercle een doorn in het oog van de actiegroep pro stadion. “De enige constante, die ik zie bij onze groene buren, is het project trachten tegen te houden zonder ook maar enig initiatief te tonen”, betreurt Hans Noyelle.

FC Bruges Taskforce ‘5na12’ wil zich in het streven naar de realisatie van een nieuw Clubstadion afzetten tegen de negativiteit en de controverse in het Brugse stadiondossier. Ze wijzen erop dat het huidige Jan Breydelstadion ‘top op het bot’ rot en versleten is.

 © FC Bruges Taskforce ‘5na12’
© FC Bruges Taskforce ‘5na12’

“De houdbaarheidsdatum is reeds lang verstreken, binnen enkele jaren (2023?) zullen Binnenlandse Zaken en Uefa zelfs geen toestemming meer verlenen om er wedstrijden te laten doorgaan. Een nieuw modern stadion, dat tegemoetkomt aan de verzuchtingen van de voetbalsupporter in de 21ste eeuw, is dus een must. Veel tijd rest er niet meer, er is al veel te lang getreuzeld.”

Ploeg van ‘t Stad

“In sommige kringen wordt geopperd dat het misschien beter zou zijn dat Club een stadion realiseert buiten Brugge maar ook daar verzetten we ons tegen. Club blijft op en top Brugs als de ‘Ploeg van’t Stad’ en is bovendien dé ambassadeur bij uitstek van de stad Brugge. We betreuren tenslotte dat tegenstanders weinig oog hebben voor de enorme inspanningen die Club Brugge zich getroost om hier een win-win van te maken voor fans en buurtbewoners”, aldus de twee lopers en diehard Clubfans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.