TVJO Stijn Naessens krijgt bij Mandel United nog meer bevoegdheden

Stijn Naessens is als TVJO momenteel verantwoordelijk voor de jeugdwerking van Mandel United, na het vertrek van Patrick Rotsaert krijgt hij er ook nog de bevoegdheden voor de A-kern bij. Mandel gaat een wat andere richting uit en kiest ook meer voor de jeugd. “Sommigen noemen dat een stap achteruit, ik noem dat een verstandige stap.”

Stijn Naessens doet bij Mandel United nu ook de technische opvolging van de A-kern. © Frank Meurisse

Ook in coronatijden is Stijn Naessens een druk bezet man. Hij staat in het onderwijs en moet met zijn collega’s helpen de opvang te voorzien. “De opkomst bedraagt maar tien tot vijftien procent”, geeft hij nog mee. Maar voor het overige is Stijn Naessens in de weer met zijn dochter en met Mandel United. “Door het coronavirus ligt de sportieve activiteit hier volledig stil natuurlijk. Geen trainingen en wedstrijden, maar onze spelers krijgen individuele schema’s mee. Voor de ouderen is dat vooral gericht op het onderhouden van de fysieke conditie, bij de jongere gasten voorzien de trainers technische oefeningen die ze in hun eentje kunnen doen.”

Financiële kater

Sportief is het voor niemand leuk, maar ook commercieel heeft het zo zijn gevolgen. “In principe zijn de maatregelen uitgevaardigd tot 5 april, maar ik zie al heel wat manifestaties op latere data die ook al afgelast of verplaatst zijn. Op 10, 11 en 13 april hadden wij in principe ons jeugdtornooi met 120 ploegen. Ik moet je niet vertellen dat dat een van de levensaders is van de club. Dat zal wellicht ook niet doorgaan.” Ook de Paasstage valt straks weg en de club nam ondertussen de beslissing om Dinner&Dance van 28 april te verschuiven naar vrijdag 4 september. “Komt daar bovenop: ook geen kantine-inkomsten voor minstens een maand, het zal voor heel wat amateurclubs niet makkelijk worden. Hopelijk reikt de voetbalbond hier ook een helpende hand anders dreigt voor velen een financiële kater..”

Stijn Naessens is ondertussen vier jaar TVJO (technisch verantwoordelijke jeugdopleiding, red.) bij Mandel United. “We hebben net onze audit van Double Pass achter de rug, het is nu het resultaat afwachten. Voor de jeugd en ik benadruk hierbij dat ik een beroep kan doen op heel wat bekwame trainers en gedreven medewerkers – bieden we nu nationaal voetbal aan, zonder het sociale karakter van de club uit het oog te verliezen. We willen ook verder inzetten op individuele begeleiding.”

Doorstroming naar het fanion is de bedoeling en dat gebeurt ook via het B-elftal. “De stekker is nu even uit de competitie getrokken, maar met Mandel B in derde provinciale benaderen we onze doelstelling. We willen die jonge gasten laten voetballen tussen volwassen mannen. Fysiek en mentaal vergt dat een aanpassing. Uiteraard was dat in het begin niet makkelijk en hoor je wel iemand opperen dat we geen 10 punten gingen halen. Onze trainer is toen ook vertrokken, maar we lieten de jongste maanden zien dat we onze plaats in de reeks waard zijn.”

De doorstroming zit er ook aan te komen. “Henri Van Marcke was twee jaar geleden de eerste van onze talentengroep die we konden doorschuiven, nu zijn er al Louis Callens, Andreas Hemelaere en Robbe Tant die al op de bank mochten zitten bij het eerste elftal. Naar volgend seizoen schuiven we nog enkele jongens door.”

Ervaren spelers

Nu Patrick Rotsaert vertrokken is doet Stijn Naessens ook de technische opvolging van de A-kern. “De Raad van Beheer heeft de nieuwe lijnen uitgezet. Bedoeling is dat we jong talent gaan omringen met ervaren spelers. Top zes is de ambitie. Sommigen spreken van een stap achteruit, ik noem dit een verstandige stap. Want dit is de enige weg die een ploeg als de onze kan volgen. Wij kunnen niet op tegen teams als Deinze, Knokke en zelfs Winkel die met één grote geldschieter werken. Wij doen het met een team aan beheerraadsleden en geloven dat we ook commercieel de goede weg zijn ingeslagen. Kiezen voor de jeugd is de enige optie voor amateurclubs die willen overleven.”

Sportief zegden Tom Raes, Ruben Pyck, Aaron Dhondt en Brecht Laleman al hun steun aan het nieuwe project toe, net als youngsters Henri Van Marcke, Arthur Devos en Jules Vanhaecke. “Wat de A-kern betreft volgen er straks nog namen. Maar alles gebeurt weloverwogen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.