Torhout KM stunt tegen titelkandidaat Winkel Sport

Harry Hollevoet (rechts) aan de bal voor Aaron Vanfleteren (midden) en Masis Voskanian (links). © VDB

De Torhoutenaren zorgden op de openingsdag van de competitie al voor een opgemerkte stunt door Winkel Sport, één van de gedoodverfde titelkandidaten, met een 2-0-nederlaag huiswaarts te sturen.

Een gedegen thuisreputatie en af en toe met een verrassend resultaat uitpakken waren in een ver verleden het handelsmerk van de Torhoutenaren. Dat de KM’ers deze reputatie zo snel mogelijk in ere willen herstellen, bleek zaterdagavond met de komst van buur Winkel Sport. Deze aantrekkelijke openingsaffiche tussen de twee buren kreeg een extra pigment mee met gewezen Winkel-spelers Haghedooren, Frutos en Turcan in het KM-shirtje. In het andere kamp stonden trainer Danny Lavens, een rasechte Torhoutenaar, en gewezen KM-speler Dieter Yde.

Doelpunt na eerste baltoetsen

De eerste baltoetsen van de nieuwe competitie waren amper gegeven of er stond al een 1-0-stand op het scorebord. Het voorzetschot van een erg bedrijvige Mputu werd zo maar in doel gelopen door Gilliaert. Een ideaal scenario voor de Sparrejongens die de bezoekers meteen in de achtervolgersrol duwden. De gasten kregen echter weinig of geen vat op de goed georganiseerde thuisploeg. In hun overhaaste ijver en zoektocht naar de gelijkmaker probeerden de Winkelnaren het dan maar met vuurwerk vanuit de tweede linie. Afstandspogingen van De Rechter en de verdienstelijke Vanthournout in het openingskwartier gingen echter naast of belandden in handen van doelman Olievier.

De Torhoutenaren lieten zich niet uit het verhaal wegdrummen en kregen na 20 minuten een knappe kans via Gilliaert. De KM-aanvaller vond doelman Dhoest op zijn weg. Een dikke minuut later claimde Torhout een penaltyfout op Frutos, maar scheids- en grensrechter honoreerden de fout met een schwalbe tegen de KM-speler. Pech voor de bezoekers, die al de diensten van de geblesseerde aanvaller Lutin moesten missen, toen na 37 minuten spits Yde met een enkelblessure uitviel. Net vóór de pauze hield goallie Olievier de 1-0-stand op het bord door met een schitterende vuistparade uit te pakken op een even schitterende vrijschop van Vanfleteren.

Gemiste penalty

De bezoekers hadden tijdens de rust blijkbaar tijd gevonden om hun lauwe aanvalskost uit de eerste helft op te warmen, want onmiddellijk na de herneming werd er stevig druk op de Torhoutse ketel gezet. Zo moest Olievier al na 2 minuten een vrijschop van Vanthournout van onder de lat tikken. Vanfleteren kreeg na een dik uur een unieke gelegenheid om vanaf de penaltystip zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen. Strafschop die er kwam toen Vandaele aan de buitenrand van de grote rechthoek een bal van De Rechter tegen de hand kreeg. Een te zelfzekere Vanfleteren knalde de elfmeterbal echter tegen de onderkant van de lat en … weg kans. Een flinke opdoffer, waardoor het heilig aanvalsvuur wat leek geblust bij de gasten en de Torhoutenaren toeliet om na 70 minuten weer hun woordje mee te praten.

Beide ploegen kregen in de slotminuten elk nog een dot van een kans. Reuse zag drie minuten vóór affluiten een hard grondscherend afstandsschot net naast gaan. Hollevoet was aan de overzijde meer succesvol, maar moest het zaakje wel in twee tijden klaren. Eerst miste de vrijstaande KM’er het poepsimpel binnenduwertje na een strakke voorzet van Turcan. Een pekelzonde die hem door de KM-aanhang onmiddellijk werd vergeven toen hij de daaruit voortvloeiende hoekschop wel tegen de netten tikte.

Gezichten

Voor Winkel-trainer Danny Lavens was het na afloop even door de zure appel bijten. Toch was de bezoekende trainer achteraf zo sportief om de Torhoutenaren met hun overwinning te feliciteren. Ook zijn gewezen discipelen Frutos en Turcan kregen een stevige handdruk. Een gebaar dat echter achterwege bleef tussen Lavens en Haghedooren. Tussen beide heren komt het vermoedelijk nooit meer goed. “Ik las in de pers dat wij te dik (ikzelf), te oud (Frutos) of altijd geblesseerd (Turcan) zijn. Vandaag hebben wij op het veld geantwoord. Ik ben dan ook bijzonder blij met onze overwinning tegen mijn gewezen ploeg”, kwam het van Romain Haghedooren.

“In de aanvangsminuten kregen wij een goedkope goal binnen en gingen daarna veel te ongeduldig en te overhaast te werk. De tweede periode zetten wij sterk in, maar de gemiste penalty was het kantelmoment. Gaat die bal binnen, dan ben ik ervan overtuigd dat we niet alleen op maar ook over Torhout gaan“, concentreerde Lavens zich op de wedstrijdanalyse.

Aan de andere kant van de perstafel zorgde KM-trainer Deschodt met een tevreden gezicht voor een tegengewichtgelaatsuitdrukking. “Winkel had de kwaliteit om ons weg te duwen, maar wij zetten een prima partij neer. Een verdiende overwinning, want in de eerste helft had Gilliaert zicht op de 2-0 en werd een strafschopfout op Frutos niet gefloten.” Zondag trekt Torhout naar Bornem en ontvangt Winkel Sport de buren van SC Menen.