https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tomas Chory: “Van zodra de wedstrijd begint, ben ik een slechterik”

Eind 2018 nam Tomas Chory (links) het nog op tegen Casemiro van Real Madrid in de Champions League. (foto Getty) © Real Madrid via Getty Images
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Na ongeveer een vierde van de reguliere competitie staat Zulte Waregem pas vijftiende. De komst van Tomas Chory, een targetman van 1 meter 99, kan ook het rendement van Jelle Vossen verhogen. De thuiswedstrijd van zondag tegen Antwerp is een eerste test voor de herschikte selectie van Francky Dury.

Voor Essevee-supporters ziet het klassement er momenteel niet goed uit. Ze moeten er te diep in afdalen alvorens ze Zulte Waregem tegenkomen. 7 punten op 24 is dan ook niet veel. Slechts drie ploegen haalden er nog minder: STVV (6), Waasland-Beveren (4) en Moeskroen (3). Dat is geen toeval.

De puzzel van Francky Dury wrong tot nu toe. Na het vertrek van Cyle Larin miste de trainer een echte diepe spits. Saido Berahino is dat niet en ook Jelle Vossen rendeert het best als schaduwspits. Omdat de ploeg met hen beiden centraal voorin bij momenten een derde man centraal op het middenveld te kort kwam, moest een van hen naar de linkerkant verhuizen. Dat werd Vossen, omdat hij het wel kan opbrengen om diep terug te verdedigen en Berahino niet. Maar dat ging daar dan weer ten koste van een explosieve flankspeler als Jean-Luc Dompé of Bassem Srarfi.

Intussen werd Berahino verhuurd aan Charleroi en werd Tomas Chory gehuurd van Viktoria Pilsen. Wat kunnen Essevee-supporters verwachten van de Tsjechische targetman?

Offensief geweld

“Chory is het soort speler dat je in je eigen team wil hebben en dat je haat om tegen te spelen”, zegt Jiri Cihak, Tsjechische journalist van iDNES. cz. “Hij is een vechter, heel sterk, agressief en in duels soms zelfs gewelddadig met zijn armen en ellebogen. Daar kreeg hij al vaak kritiek voor.” Bij de Tsjechische topclub Viktoria Pilsen pakte hij de voorbije twee seizoenen meer gele kaarten dan hij doelpunten maakte. “Zowel vorig seizoen als het seizoen ervoor kreeg hij telkens negen keer geel, terwijl hij elke keer maar zes keer scoorde. Voor een aanvaller is dat opmerkelijk en een niet erg positieve statistiek. Om eerlijk te zijn: ik ben verbaasd dat hij in een competitiewedstrijd nog nooit van het veld werd gestuurd.”

Hij kan vooral goed koppen, aldus Cihak. “Met zijn power en zijn dreiging in de lucht kan hij voor verdedigers een nachtmerrie zijn. Hij is een speler voor de zestien meter. Met voldoende steun van ploegmaats rond hem kan hij daar nuttig zijn en doelpunten maken. Iemand die twee man passeert en een bal vanop dertig meter binnenschiet, is hij niet. In 2018, het jaar dat hij van Sigma Olomouc naar Viktoria Pilsen verhuisde, verklaarde hij bij ons: ‘Ik speel vaak op het randje. Van zodra de wedstrijd begint, ben ik een slechterik.’ Ik vind dat hij het toen perfect samenvatte.” (lacht)

Krmencik

Chory is vergelijkbaar met Michael Krmencik, de spits die Club Brugge in januari bij Viktoria Pilsen weghaalde. “De statistieken van Krmencik zijn wel beter. Hij is iets beheerster voor doel. Maar begrijp mij niet verkeerd: ook Chory is geen slechte afwerker wanneer hij in vorm is. Toen ze samen bij Pilsen zaten, was Chory de back-up van Krmencik en als hij van de bank kwam, had hij vaak een grote impact. Soms is hij beter als invaller dan als starter. Veel coaches gebruiken hem in die rol.”

Dat bleek vorig seizoen ook in de terugwedstrijd van de derde voorronde van de Europa League tegen Antwerp. Chory viel na 75 minuten bij 0-0 in, waarna Krmencik scoorde en verlengingen afdwong. In de verlengingen leverde hij de assist voor de 2-0 van Krmencik. (Uiteindelijk kwalificeerde Antwerp zich dankzij een tegengoal van Dieumerci Mbokani, red.)

Zijn gloriemoment beleefde Chory tot nu toe in de groepsfase van de Champions League 2018/2019. “Tegen AS Roma maakte hij met het hoofd de winning goal, waardoor Pilsen zich nog plaatste voor de play-offs van de Europa League.”

Volgende stap

Hij was jeugdinternational vanaf de U16, maar een A-cap zat er nog niet in. “Bij de jeugd was Chory geen grote ster, maar hij was er toch bij op het EK U21 in Polen in 2017 – samen met onder meer Tomas Soucek (West Ham), Patrick Schick (Leverkusen), Jakub Jankto (Sampdoria) en Antonin Barak (Hellas Verona), jongens die nu wel in de nationale A-ploeg spelen. Hij viel toen in de drie groepsfasewedstrijden in en scoorde tegen Denemarken. Sindsdien maakte hij niet de verwachte progressie. Momenteel zijn er spelers die dichter bij een A-selectie staan dan Chory. Maar misschien komt daar nu verandering in, nu hij bij een buitenlandse club in een heel andere omgeving terechtkomt. Misschien kan dat hem helpen om een volgende stap te zetten”, aldus Jiri Cihak.

Chory lijkt de ideale bliksemafleider voor Vossen. Als Dury ze inderdaad aan elkaar koppelt, is het uitkijken hoe hij achter hen de puzzel zal leggen. Want met een snelle flankspeler op links en op rechts Gianni Bruno is er centraal op het middenveld maar plaats meer voor twee spelers – en dan moet Vossen daar bij balverlies fungeren als derde man. Of waagt Dury zich zoals in de voorbereiding toch nog eens aan een 5-3-2? In elk geval is ook defensieve weerbaarheid een cruciaal aandachtspunt. Want in het klassement van het aantal tegendoelpunten moeten Essevee-supporters nog dieper afdalen alvorens ze Zulte Waregem tegenkomen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten