Tips van Manchester City-kenners: zo kan Club dinsdag nógmaals stunten

Charles De Ketelaere met Marquinhos van PSG. Kan Club dinsdag opnieuw stunten in de Champions League? © Getty Images
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Na topprestaties tegen PSG en RB Leipzig kan Club Brugge dinsdag met de komst van Manchester City voortbouwen aan het mirakel dat het zich tot ultieme doel stelde: zelfs in de groep des doods overwinteren in de Champions League. Hoe kan Club City kloppen? Geert De Vlieger (Premier League-watcher en ex-doelman van Club én City) en Kevin Reeves (ex-scout en ex-spits van City) schreven voor ons een korte handleiding voor het kleine Club: “Zo kan je Pep en co toch verslaan.” Reeves counterde, soms toch.

De publieke opinie luidt ongeveer als volgt: Club maakt alleen kans als er bij City massaal corona uitbreekt en het met zijn juniorenploeg naar Brugge moet afreizen. “City is dan ook de sterkste tegenstander die je momenteel kunt treffen”, zegt Geert De Vlieger. “Tegen Chelsea, PSG en Liverpool haalden ze een heel straf niveau. Kwetsbare zones zijn er bij dit City eigenlijk niet. Het feit dat hun individuele kwaliteit zo goed rendeert als ploeg maakt hen zo sterk. Als je die machine tegenover je krijgt, dan kunnen ze een snelheid in hun spel ontwikkelen waardoor je helemaal teruggedrukt wordt en riskeert dat het na een halfuur 0-2 staat. Dan kun je het niet belopen omdat er zoveel kwaliteit aan de bal aanwezig is en het vernuft om ook in kleine ruimtes lopende spelers te bedienen.”

Kevin Reeves is het daar helemaal mee eens. “Op zowat elke positie beschikken ze over twee fantastische spelers en in hun ploeg zit er heel veel flexibiliteit”, vult hij aan. “Club mag zich aan een heel sterk team verwachten dat ook deze wedstrijd absoluut wil winnen.”

De Vlieger: “Je moet hopen dat ze je als ploeg uit de Belgische competitie een beetje gaan onderschatten. Ze zagen natuurlijk wel wat Club deed tegen PSG en Leipzig, maar hoe hard een coach daar ook voor waarschuwt, ongewild gaat dat toch in de hoofden van enkele spelers kruipen en daar moet Club van zien te profiteren.”

Reeves: “Maar ook de attitude van de spelers van City is heel goed hoor. Al volstaat het om te kijken naar het resultaat van Sheriff Tiraspol op Real Madrid (1-2, red.) om te beseffen dat alles mogelijk is. Maar als supporter van City kan ik natuurlijk niet zeggen dat er een manier is om City te kloppen.” (lacht)

De Vlieger: “Club zal ook tegen City aan de slag moeten gaan met de durf die het tegen PSG toonde. Waar, wanneer en hoelang je druk zet, varieert in een wedstrijd. Maar vrezen voor een pak slaag en alleen maar verdedigen, is niet de manier waarop je het moet aanpakken, dat is ook in de Premier League al gebleken. Als je speelt tegen individuen die duidelijk sterker zijn, moet je als ploeg elke zone van het veld bezet blijven houden, zodat zij niet vrank en vrij tot een aanval kunnen komen. Maar je moet ook geloven dat je zelf iets kunt creëren.”

Reeves: “Goed verdedigen wordt cruciaal, want er zal heel veel beweging zijn in het laatste derde van het veld. De spelers van Club moeten zich daar heel bewust van zijn en zullen heel alert moeten zijn.”

Kevin De Bruyne komt dinsdag op bezoek in Brugge.
Kevin De Bruyne komt dinsdag op bezoek in Brugge. © Getty Images

De Vlieger: “Tegen PSG zagen we dat als spelers als Neymar, Mbappé en Messi merken dat het niet vanzelf gaat, zij dat nog moeilijk kunnen omdraaien en je dan mentaal in het voordeel komt. Gesteund door een kolkend Jan Breydel kan dat je in staat stellen om een versnelling hoger te schakelen.”

Reeves: “Ik ben al vaak in Brugge geweest en de passie van de supporters zorgt er voor een fantastische sfeer, maar City heeft sterke karakters en voor hun speelstijl maakt dat eigenlijk niets uit. Mocht Club op voorsprong komen, dan zou dat de wedstrijd met de steun van het publiek wel moeilijker kunnen maken voor City.”

De Vlieger: “Je kunt fysiek en mentaal sterk zijn, maar je zal ook moeten voetballen. Je zal je eigen kwaliteit moeten etaleren. Alleen dan zal je een echte wedstrijd krijgen en kunnen profiteren van – hopelijk – een gebrek aan scherpte bij de tegenstander. Je moet het niet zoeken in één man die het verschil gaat maken, maar in de combinatie. Als je zoals tegen PSG in één of twee tijden diagonaal tussen de lijnen kunt gaan voetballen, komen er sowieso ook tegen City momenten waarop je kansen creëert en een goal kunt maken. Alleen zal het heel snel en heel precies in de omschakeling moeten gebeuren, dus niet breiend. Het is dankzij zijn sterkte als ploeg – met een paar individuele uitschieters – dat Club tot nu toe in de Champions League zulke straffe prestaties kon neerzetten. Daar moet je ook tegen City in geloven, want dat zal je af en toe de nodige ademruimte geven en hen laten voelen: let op, wij zijn hier ook nog! Als zij voelen dat ze de controle hebben en Club bij wijze van spreken niet over de middellijn komt, dan wordt het een heel lange avond voor de Bruggelingen.”

Reeves: “Als je durft, heb je altijd een kans. Maar vergeet niet: onder Guardiola is City ook heel sterk in het snel recupereren van de bal. De bal bijhouden, zal voor Club niet gemakkelijk zijn. Je moet proberen af en toe snel te counteren, zoals Liverpool deed. De backs zijn heel aanvallend en misschien ligt daar de ruimte waar je succesvol kunt zijn. Maar ook dat blijft moeilijk, omdat City met Rodri of Fernandinho over een hele goeie, slimme verdedigende middenvelder beschikt én dat het sinds de komst van Dias ook centraal achterin heel sterk staat.”

De Vlieger: “Om enige kans te maken, zal Club elk moment moeten aangrijpen. Uit een vrije trap op een goeie positie kan elke ploeg tegen gelijk welke andere ploeg scoren. Als je een vrije trap kunt afdwingen rond de zestien meter en je beschikt over mannen zoals Vanaken die een bal goed kunnen wegleggen, dan mag er nog een topkeeper in de goal staan… Ook een goed getrapte hoekschop is altijd moeilijk te verdedigen.”

Reeves: “Er is een tijd geweest dat City kwetsbaar was op set pieces (standaardsituaties, red.), maar sinds vorig seizoen wordt daar heel hard op gewerkt en is dat veel verbeterd. Al kan een goed ingestudeerde en uitgevoerde standaardsituatie bij elk team problemen veroorzaken, dus wie weet… Maar City haalt momenteel zo’n hoog en constant niveau dat dat een shock zou zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.