Thomas Timmerman: “In de voetsporen van opa en papa”

Thomas Timmerman samen met zijn vader Piet. © CDW
Christof Decraene

Waar de eerste ploeg van KV Kortrijk zich zondag in Luik al te gewillig in het verlies liet spelen, toonden de beloften van KV Kortrijk hoe het wél moet. Op karakter en grinta werd een punt behaald tegen leider Standard, dat tot dan nog geen punt had verloren. Het was Thomas Timmerman die in het 1-1-gelijkspel voor het Kortrijkse doelpunt zorgde.

Thomas Timmerman is de zoon van Piet Timmerman, die vooral in de jaren negentig in het eerste elftal van KV Kortrijk actief was. Ook zijn opa Michel Timmerman speelde nog voor KVK. “Het zou natuurlijk heel leuk zijn als ik in de voetsporen van mijn opa en mijn papa zou kunnen treden, maar daarvoor heb ik nog een lange weg af te leggen. Tegen Standard was het pas mijn tweede basisplaats bij de beloften. Het verschil met de U19 is heel groot: snelheid van uitvoering, duelkracht… Er wordt wel meer gevoetbald”, aldus de 17-jarige Wevelgemnaar.

Het verschil met zijn vader is de positie in de ploeg. Piet was verdediger, Thomas leeft zich centraal op het middenveld uit. “Ik speel het liefst op de acht, als echte box-to-boxspeler. Ik beschik over een groot loopvermogen en dat is op die positie zeker een troef. En je komt vaak aan de bal. Mijn werkpunten zijn mijn passing, die preciezer kan, en ik moet leren sneller terug te keren bij balverlies. Ook mijn balcontroles kunnen perfecter. Daar stel ik een groot doorzettingsvermogen tegenover. Ik blijf werken en laat nooit het hoofd hangen. Die kwaliteit heb ik van mijn vader.”

Veel progressie

Tegen Standard, dat vooraf 21 op 21 had gehaald en een doelpuntensaldo van +19 kon voorleggen, was de vrees bij KVK, dat zes punten had met een doelsaldo van -11, voor een afstraffing groot. “En toch zijn we stevig en goed gestart. We lagen niet onder en probeerden te voetballen”, blikt Thomas op de wedstrijd terug.

Thomas Timmerman hier aan de slag met de U21 van KVK.
Thomas Timmerman hier aan de slag met de U21 van KVK.© KDS

“We kregen een paar kansen tot ik de 0-1 kon scoren. Die voorsprong hielden we tot aan de rust vast. In de tweede helft kwamen we onder druk, maar we stonden goed in blok. Standard kreeg enkele kansen, maar die kregen wij ook. Twintig minuten voor tijd slikten we dan toch de gelijkmaker, weer op een stilstaande fase”, zucht Thomas. “Maar met dit resultaat tegen een topteam hebben we wel getoond dat onze jonge ploeg dit seizoen al veel progressie heeft gemaakt.”

Thomas begon te voetballen bij Racing Lauwe, maar maakte snel de overstap naar KV Kortrijk. “Ik kon kiezen tussen KV Kortrijk, Club Brugge en Moeskroen. Bij Les Hurlus ben ik enkele keren gaan testen, maar ik snapte niks van de Franse taal. En mijn voorkeur ging sowieso uit naar Kortrijk, want hier hadden mijn papa en mijn opa tenslotte furore gemaakt. Of mijn familienaam voor een zware last zorgt? Nee hoor, mijn pa spreekt daar nooit over. Ik krijg wel veel tips van hem, hoe ik in bepaalde situaties moet reageren of beter kan doen. Ik vind dat niet ambetant, integendeel”, besluit Thomas Timmerman. (CDW)

Maandag 23 oktober om 20 uur: beloften KV Kortrijk – Moeskroen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.