Theo Bongonda: “Niveau in Jupiler Pro League is niet echt hoog”

Het gaat goed met Theo Bongonda. De kwieke dribbelaar laat bij Essevee steeds meer flitsen van zijn grote talent bewonderen. In play-off 2 stond hij zelf drie keer aan het kanon en bracht evenveel doelpunten aan.

Theo Bongonda met een hartje voor de supporters van Zulte Waregem, die hem meteen weer in de armen sloten. (Foto Belga) © BELGA

Voor Zulte Waregem is het sinds de wintermercato een prettige hernieuwde kennismaking met Theo Bongonda. Tijdens zijn eerste passage, tussen 2013 en 2015, stond hij in 43 duels 5 keer aan het kanon. Met zijn aparte kapsel en camouflagewagen met Spaanse nummerplaat valt de in Charleroi geboren voetballer in het straatbeeld sowieso op, maar gelukkig voor de Essevee-fans laat de aanvaller zich ook binnen de krijtlijnen van het veld steeds meer gelden.

“Het gaat inderdaad almaar beter”, lacht de guitige speler, op het veld ook makkelijk herkenbaar aan de immer afgezakte kousen. “Ik voel me steeds beter in mijn vel. Toen ik hier aankwam, stond ik conditioneel niet bepaald op mijn beste niveau. Het was dan ook logisch dat ik in januari en februari niet zo vaak aan spelen toe kwam. De technische staf liet me in alle rust werken en gaf me ruim de tijd om fysiek beter te worden. Als je vijf maanden lang amper competitieritme hebt kunnen opdoen, is het normaal dat je niet in een vingerknip weer al je capaciteiten optimaal kan gebruiken. Het duurde even voor ik weer in staat was om een hele match lang het beste van mezelf te geven, maar dat lukt steeds beter.”

De kwaliteit in de JPL is er niet echt op vooruit gegaan, zelfs de topclubs hebben de lat blijkbaar lager gelegd.

Dat blijkt ook uit zijn statistieken in play-off 2. Tegen OH Leuven kwam hij nog niet aan de bak, maar op Waasland-Beveren en thuis tegen Moeskroen speelde hij respectievelijk 67 en 81 minuten. Op Lierse maakte hij voor het eerst de 90 minuten vol, tegen Kortrijk kreeg hij in de slotfase een applausvervanging.

“Als je op een week tijd twaalf goals (5-1, 1-4, 3-0, red.) tegen de netten jast, is het logisch dat het vertrouwen in het team weer hoge toppen scheert. We wonnen verdiend en vrij vlot vier matchen op rij, maar beseffen maar al te goed dat het nog niet perfect is. En, laat ons eerlijk zijn: het niveau in play-off 2 is niet om hoog van de toren te blazen. Dat geldt trouwens in het algemeen voor de hele Jupiler Pro League, vind ik. In vergelijking met mijn eerste doortocht bij Zulte Waregem is de kwaliteit er niet bepaald op vooruit gegaan. Zelfs de topclubs hebben de lat blijkbaar lager gelegd. Dat is een spijtige evolutie. Als ik sommige tegenstanders zie spelen, vraag ik me af hoeveel plezier ze eigenlijk nog aan het spelletje beleven”, aldus Theo, die in drie seizoenen bij Celta de Vigo 70 matchen speelde en 5 keer scoorde.

Passie

Die liefde voor het voetbal is Bongonda nooit kwijt gespeeld, zelfs niet toen hij gedurende de eerste seizoenshelft bij Trabzonspor nauwelijks aan spelen toe kwam: in de competitie mocht hij drie keer aantreden, in de beker haalde hij evenveel matchen, waarin hij trouwens twee keer scoorde. Toen Zulte Waregem hem een vangnet aanreikte, sprong hij daar met veel plezier in. Toch mist hij Spanje.

Het geeft een kick om als chouchou van het publiek mijn voornaam luid door het stadion te horen galmen

“Ik heb de grootste tijd van mijn leven in België gewoond. Daardoor kende ik geen aanpassingsproblemen toen ik hier weer neerstreek. Het leven gaat hier zijn gangetje, maar persoonlijk aard ik beter in de Spaanse manier van leven. De mensen zijn er veel meer ontspannen, genieten zoveel mogelijk van het leven, leven enorm mee met de voetbalclub van hun hart. De kans bestaat dat ik na dit seizoen opnieuw voor Celta de Vigo uitkom, maar momenteel is het echt nog koffiedik kijken bij welke club ik mijn carrière voort zal zetten. Alles hangt af van wat er allemaal op me zal afkomen. Ik zeg zeker niet bij voorbaat ‘neen’ tegen een verlengd verblijf aan de Gaverbeek. Het doet me veel plezier dat de supporters me hier vanaf dag één weer in de armen sloten. En uiteraard geeft het een kick om als chouchou van het publiek mijn voornaam luid door het stadion te horen galmen. Toch zal dat niet doorslaggevend zijn bij het verder uitstippelen van mijn carrièrepad. Als prof moet ik uitkijken naar een club waar ik als voetballer nieuwe stappen vooruit kan zetten.”

Positiewissels

Sterk blijven presteren bij Essevee zal de interesse in zijn persoontje alleen maar doen toenemen. Dat kan nog een extra dimensie krijgen als hij rood-groen richting een nieuw Europees ticket kan stuwen.

“Het zou verkeerd zijn ons nu al volledig blind te staren op dat doel”, vindt Theo. “Als we matchen blijven winnen, evolueren we automatisch naar de realisatie van die ambitie. We slagen er alleszins goed in om elkaar te vinden. Bovendien hebben nogal wat tegenstanders problemen om de voortdurende positiewissels in ons team te blijven opvangen. Zeker in de voorste regionen kan elke speler nagenoeg op iedere positie uit de voeten. Persoonlijk kon ik ook al herhaaldelijk beslissend zijn, wat het vertrouwen een extra boost geeft.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.