Tessa Wullaert blikt vooruit op Litouwen: “Nederlaag in Zwitserland is nog niet verteerd”

© BELGAIMAGE
Redactie KW

De Red Flames treffen dinsdag in hun zevende en voorlaatste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2022 in Engeland het zwakke broertje in groep H, het nog puntenloze Litouwen. De Belgische vrouwen leden op de vorige speeldag in Zwitserland hun eerste puntenverlies, een 2-1 nederlaag. In Litouwen moet gewonnen worden. Dat besefte ook kapitein Tessa Wullaert.

Door die nederlaag verloren de Flames ook hun koppositie in de poule. Op de slotspeeldag, op 1 december, komt nieuwe leider Zwitserland echter nog naar Leuven. De vrouwen van bondscoach Ives Serneels behouden dus alle kansen op kwalificatie. De negen groepswinnaars en de drie beste tweedes plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. De andere runner-ups spelen barrages.

“Voorbereiding verloopt goed”

“De voorbereiding op Litouwen verloopt goed”, begon Wullaert haar uitleg. “We zijn al een week samen, dus het begint wel te kriebelen. Je wil toch het liefst altijd wedstrijden spelen.”

De aanvalster kwam vervolgens terug op de pijnpunten in Zwitserland. “Het was onvoldoende. Daar is deze week nog over gesproken. We hebben alle afspraken, bijvoorbeeld op stilstaande fases, nog eens goed doorgenomen. Het wordt vooral kwestie tegen Litouwen en de wedstrijd erna tegen Zwitserland te spelen zoals onze tweede helft in Thun. In de eerste helft voetbalden we niet vooruit en liepen we voortdurend achter de feiten aan. Het kan niet dat je als team pas goed gaat voetballen bij een 2-0 achterstand.”

“Toch opletten voor Litouwen”

“Je merkt dat veel meisjes de nederlaag nog niet verteerd hebben”, ging Wullaert verder. “Ik persoonlijk ook niet, ik was heel ontgoocheld. Nu ligt alle focus op Litouwen. Dat bekijken we niet als een voorbereidingswedstrijd op Zwitserland. Enkel de drie punten tellen dinsdag. Daar zijn geen excuses voor. Van de heenwedstrijd vorig jaar in Leuven herinner ik me niet zoveel meer, behalve dan dat Tine (De Caigny, red.) vijf maal scoorde. Litouwen is zeker niet de sterkste tegenstander, maar we moeten toch opletten. Je weet bijvoorbeeld niet hoe het veld er zal bijliggen. Dat zijn omstandigheden waar we geen vat op hebben.”

Wullaert maakte in de zomer de transfer van het grote Manchester City naar Anderlecht. Een grote stap, maar één waar ze nog steeds helemaal achter staat. “Ik ben blij terug in België te zijn“, legde ze uit. “Ik ben hier op mijn gemak. Ik voel vertrouwen bij Anderlecht. Dat heb ik de vorige interlands ook meegenomen naar de nationale ploeg. Ik ben gelukkig en dan presteer ik beter.”

“Geen spijt van terugkeer naar België”

“Ik heb zeker nog geen spijt van mijn beslissing terug te keren naar België. Het plezier, zowel in het spel als erbuiten, is voor mij belangrijker dan het niveau op training. Sommige speelsters hebben andere noden, maar dit werkt het beste voor mij. Ik had het een beetje gehad in het buitenland. Je zat daar met meer concurrentie, ook soms op een oneerlijke manier. Ik ben zelf iemand rechtdoorzee, en kon dat niet altijd goed plaatsen. Maar zo gaat dat in het voetbal.”

Wat ook belangrijk is op dit moment, is de situatie rond het coronavirus“, besloot Wullaert. “Sommige meisjes spelen in het buitenland en kunnen daar geen bezoek van familie of vrienden krijgen. Ik ben heel blij dat ik niet in die situatie zit.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier