Teammanager Kenny Santy gelooft nog in play-off II-kansen van KSV Roeselare

Kenny Santy kende een woelig eerste jaar als teammanager van KSV Roeselare. © (foto Bart)
Redactie KW

Na de onverwachte winst op Union St.-Gilloise en het verlies van Westerlo is KSV Roeselare plots weer in de running voor play-off II. Ook teammanager Kenny Santy is enthousiast na de negen op negen, maar blijft realistisch.

“De drijfveer in de groep is de laatste weken als een komeet de lucht ingeschoten na die drie onverwachte zeges,” legt de jonge teammanager Kenny Santy (28) uit. “Onder het motto: hoe meer afstand we kunnen nemen van plaats acht, hoe dichter we komen bij de vierde plaats en een ticket boor play-off II. Mijn eerste seizoen was alvast een hobbelig parcours met hoogten en laagten.”

“Het was mijn eerste ervaring als teammanager. Ik kwam uit het bankwezen, maar had al lange tijd voeling met voetbal als trainer en ook even als jeugdtrainer bij KSVR. Maar alles was natuurlijk nieuw. Ik omschrijf het zo: een hectisch avontuur, elke dag een nieuwe beleving, elke dag een grote uitdaging voor mij.”

De drie trainers

In het begin leek er geen vuiltje aan de lucht, het begon redelijk goed“, vervolgt Kenny Santy. “Jordi Condom was een goede trainer, maar hij kreeg de ploeg niet echt op de rails. En je zag zo dat bij een bepaald deel van de spelersgroep het vertrouwen in de trainer wegebde. De resultaten waren pover: 13 punten in 14 wedstrijden. Dan is het logisch dat de club ingrijpt. Er kwam met Nano Alvaro een nieuwe Spaanse trainer en het enthousiasme en het vertrouwen bij de spelersgroep groeide met de dag.”

Het vertrek van Alvaro was een shock voor iedereen binnen de club

“Na een korte inloopperiode, kwamen de resultaten, maar het was al snel winterstop. Toen liet de trainer weten dat hij een uitzonderlijke aanbieding uit China had gekregen en dat hij de club met onmiddellijke ingang wilde verlaten. Een shock voor mij en voor iedereen binnen de club, van de hoogste top tot de spelers en de supporters. Toen is de club opnieuw snel bij een derde Spaanse trainer uitgekomen.”

“De vraag werd gesteld ‘waarom geen Belg?’. De club wilde gewoon de lijn die Nano in zijn korte periode had uitgezet een vervolg geven en kwam zo bij Juan Gutierrez Moreno uit. Natuurlijk was dat niet meteen een positief verhaal voor de spelers en een deuk in hun vertrouwen dat ze in een korte periode in Nano weer opgebouwd hadden. Ik stelde mij zelf ook vragen en zag alles even somber in na de nederlagen thuis tegen Beerschot-Wilrijk en Tubize, maar ik zag ook dat de groep meer en meer de zaken van de nieuwe trainer oppikte.”

Succesvolle transfers

De transfers tijdens de winterstop (Esteban Casagolda, Arsenio Valpoort, Kingsley Madu en Darren Sidoel) betekenden een kwaliteitsinjectie voor KSVR. Dat vindt ook Kenny Santy. “We kunnen er niet naast kijken: de vier nieuwelingen die kwamen geven een duidelijke meerwaarde aan ons geheel. De staf had aangegeven waar versterking nodig was en CEO Brian Tevreden ging snel aan de slag om op hun wensen in te gaan. Resultaat: alle doelpunten die we in onze voorbije drie wedstrijden scoorden, kwamen bijna allemaal van de voet van onze nieuwkomers. De ploeg is een stuk efficiënter geworden.”

Een vast systeem

“De aanpak van de nieuwe trainer loont”, zegt Kenny Santy. “Zijn eerste doel was voor een vast systeem gaan. Hij wil organisatie en een vaste structuur. Hij wil dat iedereen zijn plaats en taak kent en die juist uitvoert, in alle regionen van de club. Hij wekt enthousiasme op, werkt keihard en eist discipline. Hij weet echt wat er leeft in en rond de club. De andere aanpak van de nieuwe physical coach Alberto Correa, leverde ons ook winst op. Het team staat fysiek op punt en we hebben niet meer te kampen met de vele spierletsels zoals in het eerste deel van het seizoen. De laatste drie wedstrijden hadden we het geluk wat aan onze zijde, maar dat dwing je voor een stuk af op basis van samenhorigheid, enthousiasme en wilskracht.”

Kansen op Play-off II

En plots maakt KSV Roeselare weer kans op play-off II. Sterker nog: KSVR heeft zijn lot in eigen handen. Zes op zes in de laatste twee wedstrijden van de reguliere competitie levert altijd een ticketje play-off II op. “Iedereen wil er voor gaan, in de eerste plaats om zover mogelijk afstand te nemen van plaats acht. Vrijdagavond is er al de richtinggevende wedstrijd tussen Westerlo en Lommel, die voor ons natuurlijk best op een gelijkspel eindigt. Dan kunnen we zonder enige stress de wedstrijd op het Kiel aanvatten.”

Als we play-off II nog halen vieren we dat als een titel

“Wint Westerlo dan moeten wij eenzelfde resultaat neerzetten, om onze kansen gaaf te houden, anders is het over voor ons. Als we play-off II nog halen, dan vieren we dit als een titel, dat weet ik zeker”, is Kenny Santy duidelijk.

Met nog twee speeldagen te gaan, komt de reguliere competitie in eerste klasse B in een beslissende fase. KSVR maakt nog kans op play-off III. Dit zijn de scenario’s.

De ontknoping in 1B

Speeldag 27: Westerlo-Lommel, Beerschot-Wilrijk-Roeselare, Tubize-OH Leuven, Mechelen-Union.

Speeldag 28: Roeselare-Westerlo, OH Leuven-Beerschot-Wilrijk, Lommel-Mechelen, Union-Tubize.

De titel: KV Mechelen won de eerste periode en leidt samen met Beerschot-Wilrijk (beter doelgemiddelde) in de tweede periode. Als Beerschot-Wilrijk de tweede periode wint, komt er een dubbele confrontatie tussen beide ploegen. Als Mechelen ook de tweede periode wint, promoveert het rechtstreeks naar 1A als kampioen. Mogelijks kan een nadelige uitspraak in de zaak ‘Propere Handen’ Mechelen wel nog van de titel houden.

Kandidaten PO II

Deelnemers: Mechelen of Beerschot-Wilrijk, Union én een van de volgende drie ploegen: Westerlo, Roeselare of Lommel.

Westerlo: als het zijn beide wedstrijden wint of als het zaterdag gelijkspeelt en wint op Roeselare of als Roeselare zaterdag verliest en Westerlo wint van Lommel of als Roeselare en Westerlo twee maal gelijkspelen in de laatste duels.

Roeselare: als Westerlo – Lommel op een gelijkspel eindigt, kan het zelfs bij verlies of gelijkspel op Beerschot, nog PO II halen als het de slotwedstrijd thuis tegen Westerlo wint. Wint KSVR zijn beide slotwedstrijden da is het sowieso zeker.

Lommel: als het zijn beide wedstrijden wint en Roeselare of Westerlo geen drie punten meer halen in hun beide slotwedstrijden

PO III (degradatie)

Zekere deelnemers: OH Leuven en Tubize en twee van het drietal Westerlo, Roeselare en Lommel. Zij spelen een mini-competitie heen en terug. De laatste degradeert.

Bij gelijkheid van punten gelden volgende criteria: 1. aantal zeges, 2. doelpuntensaldo, 3. aantal gemaakte goals, 4. aantal doelpunten gemaakt op verplaatsing, 5. aantal zeges op verplaatsing, 6. testmatch. (FBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.