SVV Damme versterkt zich met gevluchte eersteklassers uit Irak

vlnr : Mohammed Hashem, Rony Vandewoestijn, Sahker Azued. (Foto GD)
Redactie KW

Een project van vrijwilligers om de asielzoekers een bezigheid te geven, leverde zowaar de ontdekking van internationaal voetbaltalent op.

Sinds september doet de gewezen kazerne van Sijsele dienst als tijdelijk opvangcentrum voor vluchtelingen. Ondertussen verblijven er in de kazerne zo’n 500 mensen, die ook het straatbeeld van de kleine gemeente kleuren. Dit was ook Rony Vandewoestijne, jeugdcoördinator bij SVV Damme opgevallen. Hij lanceerde een opmerkelijk voorstel tijdens de jongste bestuursvergadering van voetbalclub SVV Damme.

“Naast mijn werk bij SVV Damme doe ik ook wat vrijwilligerswerk voor kansarmen”, doet jeugdcoördinator Rony Vandewoestijne het verhaal. “Ik vond dat we de mensen in het opvangcentrum een bezigheid moesten aanbieden. Tijdens een bestuursvergadering legde ik dit op tafel en onze voorzitter Joachim Coens was onmiddellijk gewonnen voor dit idee. Dan raakte plots alles in een stroomversnelling. Ik kreeg telefoon van productiehuis Woestijnvis, die een reportage wilde maken over de integratie van de vluchtelingen in Sijsele. Samen met Martin Heylen zijn we naar het Rode Kruis gestapt en hebben we onze voetbalplannen op tafel gelegd. En in een mum van tijd hadden we lijstje met 25 namen en konden we aan de slag voor een eerste voetbaltraining.”

De communicatie vormt vreemd genoeg geen enkel groot probleem. “Voetbaltaal is een internationale taal. Er zijn een paar jongeren die Engels spreken en als ik een oefening toon, spelen zij eventjes tolk. Het was in het begin wel even schrikken toen die plotseling in het Arabisch tegen elkaar begonnen te schreeuwen. Dat is klaarblijkelijk hun manier van doen…”

We hadden een international uit Eritrea, maar die is recent naar een andere opvangcentrum verhuisd

“Het is een hele toffe en dankbare bende, waarvan ik enorm veel respect terug krijg. Mijn grootste probleem zijn eigenlijk de voetbalschoenen. De uitrusting wordt geleverd door de club, maar niemand van hen is in bezit van het nodige schoeisel. Ik ben op zoek naar nog minstens twintig paar voetbalschoenen. Zonder schoenen kan er eenvoudigweg niet getraind worden op de gladde velden, zeker niet als het regent.”

Dat er talent in de twee groepen schuilt, had Rony Vandewoestijne ook al vlug gezien. “We hadden een international uit Eritrea, maar die is recent naar een andere opvangcentrum verhuisd. Maar we hebben nu ook enkele spelers uit de Iraakse eerste klasse. Zij trainen nu al mee met onze nationale beloften.”

“Maar daarnaast zijn er nog veel goede spelers die mits goede begeleiding zeker zouden meekunnen in België. Al heeft hun vlucht naar ons land toch veel gevraagd van hun lichaam. Technisch zijn ze sterk met de bal aan de voet, maar conditioneel zijn ze zwak. Dat zijn we nu op punt aan het stellen. Als we ze effectief kunnen inlijven bij SVV Damme weten we nog niet. Alles hangt natuurlijk af van hun asielprocedure. Een duidelijk antwoord van de Belgische voetbalbond hebben we nog niet gekregen”, aldus nog Rony Vandewoestijne.

(GD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier