SV Zulte Waregem zet in op jeugdwerking

Vertegenwoordigers van de verschillende clubs.© Zulte Waregem
Vertegenwoordigers van de verschillende clubs.© Zulte Waregem
Redactie KW

De Essevee Academie stelde donderdagavond een nieuw project voor, Essevee Verbindt . Het doel van dit project is dat SV Zulte Waregem nog beter gaat samen werken met zestien clubs uit de dichte en ruime regio.

De clubs die samen met Essevee in het project stappen zijn SK Beveren-Leie, SV Ingelmunster, GD Ingooigem, SV Anzegem, WS Desselgem, Zeveren Sportief, Kluisbergen Sportief, FC Kluisbergen, Olsene Sportief, Racing Waregem, KSC Wielsbeke, Racing Harelbeke, SV Wevelgem City, Olsa Brakel, RFC Wetteren en Sparta Petegem.

Soccer Schoolproject

Essevee biedt voetbal aan voor ongeveer 450 leden. Dat gaat van spelers die actief zijn op nationaal niveau tot het seniorenvoetbal. Daarmee zit de voetbalclub in de top acht van het Belgische voetbal, maar een tweetal jaar terug werd het veelbelovende Soccer Schoolproject wel opgedoekt. Daar werden jongeren tussen 12 en 17 jaar klaargestoomd voor een carrière als topvoetballer en verbleven op internaat in Waregem.

Met Essevee Verbindt wil SV Zulte Waregem nog meer werken aan zijn eigen jeugdwerking. “In het voetbalseizoen 17-18 hadden we geen enkele jeugdspeler in ons eerste elftal”, vertelt sportief coördinator Joric Vandendriessche. “Als we kijken naar de ploegfoto van vorig seizoen dan zien we vier spelers die voortkomen uit onze academie en daar willen we nog meer op inzetten.”

Eigen regio

De club wil meer inspelen op streekjongens. Vroeger ging het spelers halen uit het verre Antwerpen of Luik om te hopen op een doorbraak aan de Gaverbeek. Niet veel van deze spelers haalde het eerste elftal en zo werd Essevee genoodzaakt om hier iets aan te veranderen.

“Als we kijken op deze kaart dan zien we dat de concentratie van jeugdspelers zich bevindt rond Zulte en Waregem en niet meer in Antwerpen of Luik”, toont Vandendriessche op de powerpointpresentatie. “Vroeger speurden onze scouts de grootsteden af, op zoek naar groot voetbaltalent, maar dat kunnen we in onze regio ook vinden.”

Workshops

Dit project is volgens SV Zulte Waregem een win-winsituatie voor zowel Essevee als de partnerclubs. De eersteklasseploeg hoopt dat de betere spelers uit de jeugdwerking van de partnerclubs de overstap zullen maken naar de academie van Essevee, maar daar moet iedereen akkoord mee gaan.

Essevee biedt onder meer workshops aan bij de lokale clubs voor hun coaches, jeugdcoördinators en bestuur. “We willen ook dat iedere club actief betrokken wordt bij SV Zulte Waregem”, vertelt Jo De Marez, coördinator van het project.

Mee veld oplopen

“Daarom mogen de verschillende clubs enkele spelertjes ter beschikking stellen om mee het veld op te lopen of het Crasdoek te dragen tijdens een thuiswedstrijd van Essevee.”

Elke partnerclub kreeg na de persconferentie nog een aandenken aan de samenwerking. “We hopen dat iedere club het spandoek van Essevee Verbindt ophangt zodat dit zichtbaar wordt voor bezoekende clubs”, zegt Vandendriessche. (EC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.