SV Roeselare, maar ook KV Oostende moet zichzelf heruitvinden

KSV Roeselare buigt het hoofd: de club krijgt geen licentie voor profvoetbal. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

En toen waren ze nog met vijf West-Vlaamse profclubs. KV Oostende kreeg van het BAS wél zijn proflicentie, SV Roeselare niet. KSVR kon de gevraagde garanties naar volgend seizoen niet voorleggen – naar verluidt waren de achterstallige lonen, verzekeringen, RSZ-bijdragen en bondsbijdragen voor afgelopen seizoen wél betaald door de Chinese eigenares Dai. Maar bewijzen voor het engagement voor in totaal 5 miljoen euro waren er volgens het BAS niet. Of toch niet voldoende. Daardoor moet SV Roeselare volgend seizoen aantreden in het amateurvoetbal.

Of de club via de burgerlijke rechtbank het verdict van het BAS nog zal aanvechten, is niet duidelijk. Ondanks de laatste positieve signalen van de laatste dagen, is het verdict niet helemaal onverwacht: SV Roeselare stond eerder dit seizoen al dicht bij een faillissement en blééf de rest van het seizoen tegen een hoogst onzekere toekomst aankijken. Vooral dan nadat Dai de geldkraan had dichtgedraaid – de coronacrisis speelde ook -, waardoor trainers, spelers, jeugdtrainers en medewerkers al te lang moesten wachten op hun geld.

In een wanhoopspoging werd ook bij lokale ondernemers nog gezocht naar de middelen voor volgend seizoen, maar het bleken allemaal slagen in het water. Doodjammer voor de jeugd van SV, doodjammer voor de stad Roeselare die het nu moet doen met een wel heel bescheiden club in een mooi voetbalstadion. Of komt er toch nog een kansje via een burgerlijke rechtbank? De grootste vraag nu is evenwel: is dit de doodsteek voor de club of kunnen voorzitter Olivier en co zichzelf helemaal heruitvinden en langzaam, met de bescheiden middelen die resten, aan een heropbouw beginnen?

Is dit de doodsteek voor de club of kan KSVR zich heruitvinden en aan een heropbouw beginnen?

De tering naar de nering stellen, het is meer dan ooit de plicht voor elke voetbalclub. Voor hetzelfde geld waren er in West-Vlaanderen maar vier profclubs meer. Letterlijk ‘voor hetzelfde geld’: zonder de kapitaalsverhoging van 2,7 miljoen euro van de nieuwe eigenaar PMG, vorige vrijdag nog net op tijd op de rekening van KV Oostende, had het BAS niet anders gekund dan ook de kustclub haar proflicentie af te nemen.

Maar ook voor KVO geldt nu: hoeveel en welke toekomst? Vorige week al ontvouwde Paul Conway (PMG) als nieuwe eigenaar zijn plannen: bescheiden ambities (“Forget PO1”) met een bescheiden maar kloppend budget. Pakweg 12 miljoen euro moet dan volstaan, gezien PMG de focus wil leggen op de jeugd en op wetenschappelijke modellen om talenten op te sporen.

Dat laatste zal niet anders kunnen, niet minder dan 18 spelers zijn einde contract bij KVO. Alleen indien de nieuwe ceo Gauthier Ganaye (31) er op die basis in slaagt een voor 1A valabele spelersgroep bijeen te harken, gekoppeld aan een nieuwe commerciële dynamiek, heeft KVO een toekomst. Voor dat laatste moet KVO de Belgische Côte d’Azur uitstralen, omschrijft Conway.

Moet dus vertaald worden: nog veel plezier in de Versluys Arena, maar dan zonder Couckenbak. Voorzitter Frank Dierckens zal wel voor de ambiance zorgen, de rest moet hij toch uit handen geven. Good luck, mister Conway, bon chance, monsieur Ganaye. Jammer, meneer Olivier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier