Stunten KVK en Essevee in beker? Fifty fifty, vinden Van Der Bruggen en De Fauw

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Het was al een halve stunt, de 1-1 van ‘Essevee’ op Club én van KVK op Antwerp, halve finales heen in de Croky Cup. Plots waren Club Brugge en Antwerp al veel minder zeker van een finale. Meteen laaide de bekerkoorts in Waregem en Kortrijk hoog op. Is een volledige stunt mogelijk? Stel je voor, een ‘Vlasico’ in Brussel op 21 of 22 maart… Drie vragen aan de aanvoerders van KVK en Essevee.

Hoe schat je de kansen in na die prima uitgangspositie?

Hannes Van der Bruggen: “Analist Geert De Vlieger had het voor de heenmatch over dertig procent kans voor Kortrijk, nu is het toch fifty fifty, denk ik. Het onverhoopte resultaat in Antwerpen, waar het zelfs 1-2 had kunnen worden, gaf ons al een boost. En door de 2-2 tegen Club Brugge, toch ongenaakbaar gewaand in eigen land, is het vertrouwen nog gestegen. Bizar dat we die mentaliteit niet elke week kunnen opbrengen. Maar als we het vrijdag tegen Standard nogmaals kunnen, zullen we helemaal klaar zijn voor Antwerp. Ik vind het wel gevaarlijk om te speculeren op een 0-0. We mogen niet starten met die 1-1 in het achterhoofd. Een nieuwe 1-1 lijkt mij geen kwade uitslag, bij verlengingen is de thuisploeg doorgaans bevoordeeld. De afwezigheid van Mbokani is natuurlijk een voordeel, maar onderschat ook de kopbalsterke Gano niet. En Antwerp heeft natuurlijk véél kwaliteit: Refaelov, Lamkel Zé, Mirallas… Maar blijkbaar kunnen we toch altijd iets meer in topwedstrijden. Fifty fifty!”

“Tien matchen in play-off 1 is leuk, maar als ik moet kiezen, ga ik voor de bekerfinale” (Davy De fauw)


Davy De fauw: “Idem voor ons! In elk geval zijn onze kansen na de heenmatch fel gestegen. Ik moet wel zeggen dat wijzelf, al gaven de meesten ons vooraf maar heel weinig kans Club Brugge uit te schakelen, ook voor de heenmatch al echt geloofden in onze kansen. Iedereen zei vooraf toch dat Club toch zo sterk bezig is en blablabla… Bekermatchen zijn toch altijd iets anders. Je treedt met een ander gevoel aan. Intussen is ook gebleken dat Club, geplaagd door wat blessuregevalletjes, drie keer na elkaar niet kon winnen en dus toch een béétje kwetsbaar is. Je kan niet spreken van een díp, maar ik zei het laatst ook nog tegen Ruud (Vormer, red.): “Het zou héél uitzonderlijk zijn mochten jullie het seizoen doorkomen zonder terugval.” Bij ons is het vertrouwen door de 0 op 12 in de competitie in ieder geval niet verdwenen. De match tegen Genk was niet goed maar we vertrokken zondag niet uit Antwerpen met een slecht gevoel. Als we eerst zondag Waasland-Beveren kunnen opzij zetten, zijn we klaar. Fifty-fifty!”

. Zijn jullie in de kleedkamer meer bezig met die beker dan met de competitie?

Van der Bruggen: “Al zijn we met een voorsprong van twaalf punten op Cercle Brugge uit het grootste degradatiegevaar, tegen Club Brugge kon blijken dat we toch geconcentreerd blijven. Maar ik merk wel dat die wedstrijd tegen Antwerp danig leeft bij de spelers. Absoluut. Het besef dat we op 90 minuten van een bekerfinale staan, is groot. Zo groot zelfs dat we moeten uitkijken dat we niet overgefocust zullen zijn. Er is ook niet meer gesproken over een extra premie, nu we zo dicht bij een finale staan. Dat is eerder gebeurd, vóór de halve finales, begin januari.”

“We gaan zelfs moeten uitkijken dat we niet overgefocust geraken” (Hannes Van der Bruggen)


De fauw: “Ik heb het nooit anders geweten: alle premies zijn al bij de start van het seizoen vastgelegd. Daar moeten wij ons een week voor een halve finale niet meer mee bezighouden. Maar het is wel zo dat wij ook nog in de running zijn voor play-off 1. Tijdens de winterstage in Spanje hebben we dan ook gezegd: we gaan voluit voor de twee. Al weten wij ook wel dat de kortste weg naar een Europees ticket de bekercompetitie is. Eerst nog drie en nu nog twee matchen. Maar deze week is Waasland-Beveren wel belangrijker dan Club Brugge. Als ik zou moeten kiezen? Tien matchen in play-off 1 is leuk, maar doe mij toch maar de bekerfinale. Omwille van de beleving.”

Welke ploeg wordt de andere finalist? Liefst de buren van 10 kilometer verderop?

Van der Bruggen: “Als Club nog eens het niveau haalt van in de Champions League, wordt het moeilijk voor Zulte Waregem, vrees ik. Maar Essevee heeft heus ook veel kwaliteit en speelt thuis, ze maken wel kans. Als wij Club Brugge, weliswaar zonder Dennis en Diatta, thuis in bedwang kunnen houden, kan Zulte Waregem dat ook. Als wij doorgaan, maakt het mij niet uit of het een finale tegen Club Brugge of tegen Zulte Waregem wordt. Echt niet. Je zou kunnen stellen dat Zulte Waregem voor KVK dan een haalbaarder tegenstander zou zijn, maar op één match kan altijd alles. Zeker in de beker.”


De fauw: “Zonder enige bijbedoeling, maar ik geloof echt dat Antwerp nog voorbij Kortrijk geraakt. Ook zonder Mbokani. Zondag nog hebben wij mogen ondervinden wat voor een ongelooflijk fysiek sterke ploeg Antwerp is. Met bovenop nog veel kwaliteiten. Maar, nogmaals, het blijft bekervoetbal. Het slechte veld op Kortrijk zal ook een rol spelen. Als wij doorgaan, maakt het míj in elk geval niet uit of we dan de finale tegen Kortrijk of Antwerp spelen. Hoegenaamd niet, al begrijp ik dat de meeste supporters er anders over denken (lacht). Antwerp zou misschien een zwaardere tegenstander zijn, maar het is en blijft bekervoetbal. Onvoorspelbaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier