Strenge veiligheidsmaatregelen voor risicomatch van KSV Oostkamp tegen Racing Mechelen

Na de provinciale beker mocht KSV Oostkamp ook de promotie naar derde amateurklasse vieren. © a-Bart
Redactie KW

De interprovinciale eindronde, waarin KSV Oostkamp het in de finale moet opnemen tegen Racing Mechelen, baart burgemeester Jan de Keyser en zijn veiligheidsdiensten heel wat kopzorgen.

De Mechelse aanhang heeft immers geen al te beste reputatie. Vorige zondag werd de voetbalwedstrijd al uitgesteld om een aantal bijkomende veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen.

“Na overleg met de politie werd er beslist om de voetbalwedstrijd van zondag 3 juni niet te laten doorgaan en te verplaatsen. Tijdens de wedstrijd van Houthalen tegen KRC Mechelen waren er zo’n 500 bezoekende supporters aanwezig“, vertelt burgemeester Jan de Keyser.

Overkapping door weersomstandigheden

“Gezien er op dat moment nog steeds sportieve belangen aan de finale gekoppeld waren, beschikten we over te weinig tijd om de supporters in het stadion te scheiden. Tijdens het volgende overleg hebben we de nodige maatregelen genomen. Met de voorspelde onweersbuien in het vooruitzicht zal er ook voor beide supportersgroepen een overkapping voorzien worden. De supporters van Mechelen kunnen gebruikmaken van de tribune”, klinkt het.

“Er zal ook gezorgd worden voor een eigen drankstand en afzonderlijk sanitair. De lokale politie beschikt, ondanks bepaalde zaken die foutief in de pers verschenen, niet over informatie dat er voor, tijdens of na de wedstrijd confrontaties tussen ‘harde kernen’ zullen plaatsvinden. We gaan ervan uit dat deze slotwedstrijd rimpelloos zal verlopen omdat beide ploegen kunnen promoveren door de problemen met Lierse en er dus niks meer op het spel staat.”

De bezoekers worden met heel veel aanwezige politie opgevangen op de parking

Uit goede bron hebben wij echter vernomen dat er een serieuze troepenmacht aanwezig zal zijn. Er komt politie van Brussel, Mechelen en Brugge. Er zullen ook heel wat stewards zijn. Er wordt een perimeter ingesteld voor mensen met stadionverbod die groter zal zijn dan 500 meter rond het plein.

Er zullen misschien enkele praktische ongemakken zijn voor de burger, maar die zullen al bij al nog meevallen en normaal gezien zonder gevaar zijn. De ene supportersschare, die van de thuisploeg, zal van aan de ringweg moeten komen. Er wordt daar een hekken voorzien. De bezoekers worden met heel veel aanwezige politie opgevangen op de parking. Omdat de lokale politie niet over voldoende manschappen beschikt om dat te organiseren, wordt er ondersteuning van de federale politie gevraagd.

De hardste provinciale kern

Er waren signalen dat er vorige zondag althans ‘vreemde’ bezoekers aanwezig zouden zijn die voor amok konden zorgen, maar voor komende donderdag hoopt men dat te kunnen indijken. Racing Mechelen heeft de hardste provinciale kern. Omdat beide ploegen naar derde amateurklasse stijgen, is de spankracht echter verdwenen. Enkel de eer telt nog.

“Dat een promotie voor sommige ploegen naast de sportieve ook een extra financiële investering kan betekenen, is een feit. In het eerste jaar moet er normaal gezien niet geïnvesteerd worden in infrastructuur. De meerkost zal bij KSVO liggen, dat verdere verplaatsingen zal hebben en een hogere basiskost.”

(PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.