Straks eerste klasse met 18 clubs en nieuwe play-offs?

Club Brugge kampioen? Uiteraard. Maar een titelfeest in het centrum van Brugge zal er dit keer niet inzitten. © Davy Coghe
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Vrijdag moet de Algemene Vergadering van de Pro League beslissen over de stopgezette Jupiler Pro League 2019-2020. Na wekenlang, degoutant geruzie over alleen maar geld, onder het mom van solidariteit: de verdeling van de televisierechten, compensaties van de clubs die Europees spelen, de verdeling van het Hattrickfonds (de 4,3 miljoen die de KBVB kreeg van de UEFA en die ze wil gebruiken voor het nieuwe bondsgebouw), enzovoort.

Een absoluut dieptepunt was het idee van sommigen, Standard voorop, om Club Brugge niét uit te roepen tot landskampioen indien Waasland-Beveren in eerste klasse bleef. Onder het motto: indien geen degradant, ook geen kampioen. We beschouwen het maar als een zoveelste haantjesgevecht, een provocatie omwille van de mail waarin Club aanstuurde op 18 clubs volgend seizoen in eerste klasse, mét Waasland-Beveren dus. Weg met die onzin. Kan er vandaag alstublieft voor één keer sportief worden geredeneerd, gediscussieerd en gestemd?

Natuurlijk wordt Club Brugge, 15 punten voorsprong na 29 speeldagen, vrijdag uitgeroepen tot landskampioen 2020. Daar zijn toch minstens 80 procent van de clubs het over eens? En natuurlijk moet voor volgend seizoen worden gekozen voor 18 clubs in 1A. Daar zal toch wel de vereiste twee derde meerderheid voor gevonden worden?

Mét Waasland-Beveren, Beerschot en OHL. Zo vermijd je eventuele rechtsprocedures. En voor volgend seizoen opteren voor nieuwe play-offs: de eerste vier spelen voor de titel, de nummers 5 tot 8 voor het laatste Europese ticket. Ook hier heb je geen juridische problemen met Eleven Sports dat tenslotte 103 miljoen betaalde voor een competitie mét play-offs.

Weg met die onzin, natuurlijk is Club Brugge de nieuwe kampioen

Play-off 2? Wég ermee! De nummers 9 tot 17 zijn klaar na 34 speeldagen, nummer 18 degradeert. En indien de competitie omwille van een tweede coronapiek moet worden stilgelegd: geen play-offs. Door de coronacrisis kunnen de komende jaren wel nog enkele ‘economische dalers’ volgen, waardoor er op termijn kan worden terug gekeerd naar 16 clubs in 1A. Volgens onze bronnen is er binnen de clubs voldoende draagvlak voor. Ook wij zijn pro. Wij zijn altijd voor gezond verstand. Wat met 1B, vraagt u dan? Daar zijn maar 7 clubs beschikbaar.

Nu Roeselare afvalt, blijven er daar geen West-Vlaamse clubs over. Aanvullen met beloftenteams van de G5 is alvast een optie. Er moet nog veel gesleuteld worden, met mits wat eendracht kunnen we eindelijk weer aan voetbal denken. Om te beginnen aan een stille maar mooie bekerfinale, begin augustus. Antwerp tegen Club, de nieuwe landskampioen. Natuurlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier