Stijn Meert is aan zijn laatste weken als coach bij Zulte Waregem bezig

Christof Decraene

Als Essevee zaterdagavond in Kortrijk voor de vierde keer dit seizoen de degens kruist met KVK, blijft dat voor Stijn Meert een wedstrijd met net dat tikkeltje extra. Zelf vertrekt Meert straks bij Zulte Waregem.

Omwille van een verschil in visie werd zijn contract als beloftentrainer niet verlengd. De gewezen linkermiddenvelder wil ‘zijn’ club evenwel met opgeheven hoofd verlaten.

“Ik ben de club heel dankbaar dat ik hier de kans heb gekregen de trainersstiel te leren. Misschien betaal ik deels het gelag omdat er weinig jeugd naar de A-kern doorstroomt, maar de lat ligt voor spelers van 17 à 18 jaar dan ook erg hoog. Dat heeft deels te maken met het hoge niveau van de huidige kern, die heel wat spelers met veel individuele klasse telt. Eerlijk gezegd heb ik zelfs mijn twijfels of het niveau dat ik als speler ooit haalde, zou volstaan om mijn plaats in het Zulte Waregem anno 2018 af te dwingen.

Pedagogische ervaring

Meert wil het maken als coach en hoopt ergens een mooie, nieuwe kans te krijgen. “Ik heb er alles aan gedaan om beslagen op het ijs te komen: ik genoot een pedagogische opleiding en stond jarenlang in het onderwijs, kan terugvallen op een rijke ervaring als speler en maak binnenkort de Pro License-cursus af. Momenteel is er nog niets concreet, maar ik sta open voor alles: een job in de jeugdwerking, hoofdcoach van een team uit een lagere klasse,… Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat er nu geen teams uit de Jupiler Pro League op de trainer Stijn Meert zitten te wachten. Het is kwestie van een goede naam opbouwen, geduld hebben en iets bewijzen bij een kleinere ploeg voor je bij een gerenommeerde club aan de slag kan.”

De blonde medeorganisator van het dancefestival Hype-o-Dream hoopt ooit een gelijkaardig pad als Gert Verheyen af te leggen, “al besef ik dat Gert als speler een mooier palmares kan voorleggen. Op de Pro License-cursus heb ik alvast veel van hem geleerd, hij maakt verstandige analyses en is echt wel een voorbeeld.”

Misschien betaal ik het gelag omdat er te weinig jeugd naar de A-kern doorstroomt

Meert spendeerde twintig jaar van zijn voetbalcarrière in Zuid-West-Vlaanderen: elf bij KVK (jeugdspeler vanaf ’88, vanaf 1995 tot 1999 bij het A-elftal) en negen bij Zulte Waregem (van 2002 tot 2011). Numeriek lijkt de slinger in het voordeel van Kortrijk over te hellen, “maar gevoelsmatig is Essevee echt wel mijn club. Het neemt niet weg dat ik ook KVK dankbaar ben: ik werd er gevormd als jeugdspeler, maakte de promotie van tweede naar eerste klasse mee en werd er dankzij een sterk debuutseizoen op het hoogste niveau weggeplukt door Anderlecht. Essevee is dan weer de club waar ik in 2002 mijn carrière kon herlanceren. Met Zulte Waregem wonnen we de beker, speelden we Europees, gooiden we hoge ogen in play-off 1… Zulke herinneringen wis je niet zomaar uit.”

Toch is het vooral met ex-KVK-spelers dat Meert af en toe nog mijmert over de tijd van toen. “Jaarlijks komen we één keer samen met Regi Van Acker en een aantal jongens die in 1998-’99 het mooie weer maakten bij KVK in eerste klasse: Nico Boone, Stefan Leleu, Piet Timmerman, Marc Van Britsom, noem maar op. Het was mede dankzij die ervaren routiniers dat ik als jonge gast, die pas aan het raam kwam piepen, zo’n hoog niveau kon halen.

Derbygevoel

Hoewel KVK en Zulte Waregem zaterdagavond de ‘topper’ in play-off 2 betwisten, mist Stijn Meert wat de derbybeleving van jaren geleden. “Die confrontaties leven vooral nog sterk bij de supporters. Dat heeft ook grotendeels te maken met hoe de kernen vandaag zijn samengesteld: voor de meeste spelers is het een match als een ander. Gelukkig is het een wedstrijd waarin er nog wat op het spel staat, anders zou de derbysfeer helemaal ondergesneeuwd geraken. Persoonlijk heb ik het gevoel dat de rivaliteit feller leeft tijdens de reguliere competitie dan nu. Als je elkaar per seizoen vier keer treft, wordt het allemaal al iets minder speciaal, natuurlijk.”

Ik heb het gevoel dat de rivaliteit tussen Kortrijk en Essevee feller leeft tijdens de reguliere competitie.

Meert verwacht alleszins dat Zulte Waregem het laken in deze poule naar zich zal toetrekken. “De ploeg heeft momenteel een heel positieve ‘drive’, waarbij alles lukt. Pas op, dat is niet zo evident: zoiets moet je ook afdwingen. Bovendien is de spelersgroep met gezonde ambitie aan deze nacompetitie begonnen en gaat ze er voluit voor. Er hangt nog iets van af, en dat is erg belangrijk. Geloof me vrij: speel je nu bij een ploeg die onderin play-off 2 bivakkeert, dan tel je af naar je vakantie…”

Onderwijs ‘on hold’ gezet

Vakantie is een gevoel dat de 40-jarige ex-speler – die in 218 matchen voor Essevee 25 goals maakte – amper nog kent. “Mijn job in het onderwijs, beloftecoach, de Pro License-cursus, het Essevee-scholenproject, Hype-o-Dream: de combinatie was praktisch niet meer vol te houden. Daarom heb ik begin dit jaar mijn job in het onderwijs ‘on hold’ gezet. Ook mijn engagementen bij Zulte Waregem lopen stilaan ten einde, maar ik ben er de man niet naar om het rustig aan te doen. In elk geval wil ik het graag ook als coach maken in het voetbal. Hopelijk krijg ik één van de komende weken duidelijkheid over wat de toekomst brengt…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.