Staat het huwelijk Essevee-Dury nu wel of niet op barsten?

Er zijn veel vragen bij de 'monumentenzorg' aan de Gaverbeek. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

De beschamende 0-6-thuisnederlaag tegen Club Brugge was het mes in de wonde. Zulte Waregem is ziek. Doodziek. Van zijn laatste 16 wedstrijden kon Essevee enkel winnen van kneusjes Waasland-Beveren (2x) en Moeskroen. Dit seizoen tellen ze 6 op 18 en slikten ze al 14 tegengoals. Something is rotten aan de Gaverbeek, maar trainer Francky Dury, al bijna 9 jaar Mister Essevee, blijft buiten schot.

Het had de laatste jaren al een paar keer gekund. In het seizoen 17-18 konden aanwinsten Bongonda en vooral Harbaoui na de winterstop Essevee en Dury uit het moeras trekken en in 18-19 moest zelfs een 4 op 33 worden rechtgetrokken. Maar Dury stond nooit écht ter discussie. Omwille van zijn onbetwistbaar vakmanschap en de successen die Mister Essevee de club al bezorgde: vicekampioen, tweemaal bekerwinnaar en twee uitstekende Europese campagnes.

Én omwille van zijn gebeiteld contract tot 2024. Zijn tienjarige contract van 2013 werd in 2016 met nog een jaar verlengd, een ontslag van de coach – die intussen ook als TD nog eens als zelfstandige factureert – zou de club enkele miljoenen kosten. Hij liet zich in die periode ook wel eens ontvallen: “Als ze mij ontslaan, zal er betaald moeten worden.”

Als vrienden, met een minnelijke schikking omwille van zijn torenhoge verdiensten voor de club, uit elkaar gaan, was nooit een optie.

Zwaarste nederlaag ooit

Vorig seizoen liep het dan weer na de winterstop steil bergaf, het eindigde met de zwaarste nederlaag ooit in de clubgeschiedenis: 7-0 op Anderlecht. Vandaag is het alweer crisis. Te weinig kwaliteit om de ambities die bij een zelfverklaarde subtopper horen waar te maken? Analist en ex-doelman Wim De Coninck zei eerder dit seizoen al dat de ploeg dermate snelheid mist waardoor ze nooit top 8 zouden halen. Dat zou best kunnen, nieuwbakken T2 Davy De fauw die samen met Timmy Simons voor een nieuw elan moest zorgen, zei hier vorige week ook al: “Te veel spelers van hetzelfde en minder kwaliteit van vorig seizoen.”

Wie de spelersgroep goed kent, is ex-assistent en videoanalist Eddy Van den Berge, die plaats moest maken voor het duo De fauw-Simons. Dat is nog niet helemaal verteerd, maar hij wil alleen commentaar geven op wat hij dit seizoen op het veld zag. “Vooreerst: Sammy Bossut is een betere doelman dan Eike Bansen, hij communiceert ook beter. Achterin en op het middenveld is al veel uitgeprobeerd, maar het blijft zoeken. Cruciaal evenwel vind ik de rol van Jelle Vossen. Essevee heeft nood aan een typische spits, maar heeft die ook. Maar als Vossen op de flank wordt uitgespeeld en moet mee verdedigen, gaat heel veel verloren.”

Pijnpunten

Wim De Coninck ziet op het veld nog pijnpunten. “Bansen heeft niet zo’n goeie voeten en als je dan veel terugspeelt… Humphreys is een centrale verdediger en geen rechtsachter. Opare is dat wel, maar mist dan weer discipline. En Jannes Van Hecke speelde eerder op het middenveld als enige speler onbevangen, maar als je dan het krampachtige en het klungelige van Seck-Sissako-Govea zondag zag…”

“Maar het ergste tegen Club was het totaal gebrek aan snelheid, wat ze met Larin en Mensah vorig seizoen nog wel hadden, aan loopvermogen en vooral aan wedstrijdmentaliteit”, aldus De Coninck. “Er was geen samenhang, die ploeg hing als los zand aan elkaar. Het miste het ABC van het voetbal, wat al wordt aangeleerd in tweede provinciale. Weet je wie ze op het veld misten? De fauw en Simons… Mánnen die in zo’n omstandigheden voorop gaan in de strijd. Met Sammy Bossut zou het ook niet waar zijn geweest. Ik heb trouwens nooit begrepen waarom ze Ewoud Pletinckx aanvoerder hebben gemaakt. Op zo’n jonge leeftijd ben je meer met je eigen match bezig. Dan opteren ze beter voor een jaartje Deschacht als aanvoerder, toch? Al sleurde die zondag dan weer zijn owngoal mee.”

Schrikbewind

Tot daar de analyse van de ploeg. Maar er moet, door dat ontstellend gebrek aan mentaliteit, ook worden gekeken naar de coach. Dan moeten een aantal verhalen die ons de laatste tijd bereikten, een voor Dury ontluisterend verhaal in Sport/Voetbal Magazine voorop, nog eens worden gecheckt.

Die verhalen: Dury voert een schrikbewind, hij heeft met zowat iedereen op de club al problemen gehad en is ook met zijn vroegere kompaan ceo Eddy Cordier niet langer twee handen op één buik. De twee schoven afgelopen twee seizoenen de mislukte transfers wel eens in elkaar schoenen, maar intussen zit die verantwoordelijkheid niet langer alleen bij Dury. En: hij behandelt niet iedereen gelijk – Berahino en Govea kwamen vorig seizoen geregeld te laat. Enzovoort. Ze kloppen, die verhalen. There’s something rotten

Van den Berge wil daar niet op reageren. De Coninck wel. “Francky is een vakman en heeft ongelooflijk veel verdiensten voor de club, maar ik hoor ook verhalen dat hij veel minder scherp is, meer relativeert. De laatste winterstage zou ook niet meteen vlekkeloos zijn verlopen, maar noemde hij achteraf wel schitterend, begrijp je? Maar liggen de verwachtingen niet te hoog? Waregem blijft een provinciestadje met gelimiteerde mogelijkheden, ook voor Francky Dury die zich sowieso geen coach noemt voor een play-off 2-ploeg.”

Interne onvrede

Alleen dateert play-off 1 al van 2017. Sindsdien is het meer kommer en kwel geweest dan olé olé Essevee, waardoor de fans zich steeds meer roeren. De interne onvrede over Dury kan intussen nog nauwelijks worden ontkend. Moet dan nu toch niet stilaan worden gezegd: Bedankt Francky? De Coninck gelooft van niet. “Simpel: het zou de club te veel geld kosten. Want zakken doen ze toch niet.”

Ceo Eddy Cordier antwoordt liever niet op de vraag. “Een mogelijk ontslag ligt echt niet op tafel. Een aantal bestuursleden zat maandag samen met de technische staf en ik kan alleen maar zeggen dat het een constructief gesprek was. Francky, Timmy en Davy toonden heel veel drive en we weten allemaal dat er nog versterkingen moeten komen: een verdediger én een balvaste spits. Maar dat is niet simpel, ook omdat de coronacrisis flink hakt in de budgetten, ook in het sportief budget (naar verluidt 2 miljoen euro minder, deze week werden weer enkele werknemers technisch werkloos gezet, red.). 3.000 supporters in plaats van 11.000 tegen Club, dat kost de club véél geld, hoor.”

Zoveel dat een ontslag van de coach nu nog moeilijker wordt. Cordier: “Als dat een vraag is, antwoord ik er niet op. Alleen dit: over de laatste vijf jaar staan we 7de. Zo slecht was het toch allemaal niet. Ik zag ook dit seizoen al goeie momenten. Ik ontken niet dat er in de afgelopen drie jaar hier en daar wel eens harde woorden zijn gevallen, maar dat heb je toch in elk huwelijk?”

Maar als die irritaties niet verdwijnen, als de goeie momenten wel heel schaars worden (3 zeges op 16 matchen) en als voorzitter Tony Beeuwsaert die al veel geld in de club pompte, het toch eens moe wordt – Essevee staat nu met Standard en OHL voor twee moeilijke verplaatsingen – dan kan zelfs een goed huwelijk toch eindigen op een echtscheiding. Cordier (lachend): “Goed gevonden!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier