“Sport heeft de macht om de wereld te veranderen”

Johanna Omolo kwam in 2008 via Visé in België terecht. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Johanna Omolo kende een moeilijke jeugd. Hij komt uit Dandora, een niet al te beste buurt, een sloppenwijk, de vuilnisbelt van Nairobi. “Ik groeide op tussen de jongerenbendes. Er was een mogelijkheid om aan voetbal te doen of zoals veel van mijn vrienden in de criminaliteit te stappen om op een niet correctie manier aan geld te geraken. Gelukkig ben ik daar aan voorbijgegaan.”

Met de steun van zijn ouders, zijn oudere broer en zus heeft Omolo de juiste beslissing genomen. “Ik was toen twaalf, dertien jaar. Veel van mijn vrienden kozen echter de andere richting. Ze raakten op het slechte pad. Sommigen konden zelfs niet in leven blijven. Met mijn ervaring wil ik de jongeren waar ik geboren ben helpen om de juiste beslissing te nemen. Hen tonen dat er wel degelijk een andere weg bestaat”, opent de 28-jarige middenvelder van groen-zwart.

“Van jongs af wilde ik altijd al voetballen. Ik was steeds op het veld te vinden. Ik realiseerde me dat ik binnen die sport meer kon doen. Uiteindelijk kwam ik op 20-jarige leeftijd in België terecht.”

“Sommige van mijn vrienden raakten op het slechte pad en konden niet in leven blijven”

Johanna Omolo werd door een van de eigenaars van een voetbalacademie in Kenia benaderd. Hij mocht er toetreden en kreeg na enkele maanden een kans om zich in het buitenland aan te bieden. Hij mocht bij enkele clubs in ons land een test afleggen en kwam in 2008 bij Visé in de tweede klasse terecht. Omolo is de buurt waar hij opgroeide nog lang niet vergeten. Er is zelfs een foundation die zijn naam draagt, om de kinderen uit de criminaliteit te houden. “Ik wil als voorbeeld dienen om te tonen dat ze in het voetbal kunnen slagen. Misschien zijn er nu wel jongeren die op termijn nog beter worden dan mij.” (glimlacht)

De Johanna Omolo Foundation is een lokale Keniaanse liefdadigheidsorganisatie die is opgericht om kansen, hoop en inspiratie te creëren voor kansarmen in zijn geboortedorp Dandora en kinderen uit de hele andere buurgemeenschap. “Sport heeft de macht om de wereld te veranderen. Het heeft de kracht om te inspireren en om mensen te verenigen. Sport kan hoop wekken waar voorheen alleen wanhoop heerste.”

gebrek aan goede basis

Met de Foundation probeert de Cerclespeler gebruik te maken van het enorme talent dat volgens hem verloren gaat door gebrek aan een goede basis. We werken hiervoor samen met de ouders van kinderen aan onze verschillende programma’s. Om ervoor te zorgen dat ze tijdens de weekdagen naar school gaan en tijdens het weekend bezig kunnen zijn met wat zij het meest van houden: voetbal. De meerderheid is niet alleen een fanatieke fan van een lokale of internationale voetbalclub, ze zijn zelf ook getalenteerde spelers.”

“Veel gezinnen kunnen zich geen voedsel veroorloven, dat is het eerste waar wij hen in voorzien”

In Dandora, 11 kilometer ten oosten van het stadscentrum van Nairobi, leven 800.000 mensen. 65 procent is jeugd. Het is tevens de stortplaats van de stad, alle afval wordt er gedumpt. Er heerst een gevaar voor de gezondheid. Er is een dikke giftige rook die iedere dag brandt en ontelbare ziekten veroorzaakt. De armoede is er enorm groot. De meeste inwoners zijn tijdelijke werknemers die in kleine bedrijven met minder dan een dollar moeten proberen te overleven. Meer dan honderd andere gezinnen wonen op de vuilstort. Zij zoeken naar alles wat geld kan opbrengen, maar waarbij de vrouwen en vooral de kinderen zeer kwetsbaar zijn. “In dergelijke omstandigheden mag geen kind opgroeien”, stelt Omolo. Hij wil kinderen ondersteunen en hen beletten om op de stortplaats te leven. “Veel gezinnen kunnen zich geen voedsel veroorloven. Als ze bij ons komen is dit het eerste wat wij voorzien. Dat ze een maaltijd krijgen. Daarnaast leven ze in betere condities en krijgen ze goede ballen, een uitrusting en voetbalschoenen. We hebben nu zo’n 150 jongeren. Ze nemen geregeld aan tornooien deel, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Omdat de ouders geen geld hebben om hen naar een school te sturen, helpen we ook daar. Ik heb mensen, vrijwilligers ter plekke die mij daarbij assisteren. Hier probeer ik donaties te verzamelen, zodat ik hen nog meer en beter kan steunen.”

Steun

“Iedereen hier weet hoe ik begonnen ben. Ik kwam niet uit een rijk huis. Maar ik had het geluk om mezelf te vinden waar ik nu ben. Sommigen worden groot geboren, anderen bereiken grootsheid en sommigen hebben grootsheid op hen gericht.”

Omolo heeft alvast een boodschap voor de kinderen waar hij zelf is grootgebracht. “In het leven nemen we soms een beslissing, die ons leven totaal kan veranderen. Is het nu goed of slecht. Het is aan de jongeren om uit te maken wat ze precies met hun leven willen. Leer er met de nodige discipline positief mee omgaan. Laat je niet door antisociale zaken beïnvloeden, zoals met criminaliteit. Want daar kom je niet ver mee”, besluit Johanna Omolo die in ons land naar oplossingen zoekt om zijn project te steunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier