Spelers en supporters trekken te voet naar de tegenstander voor derby in cafévoetbal

De supporters en spelers van FC De Koolmijn met lokaalbazin Marie-Jeanne, die een lekkere kop koffie konden verorberen in hun lokaal. © RB
Redactie KW

In de laagste reeks van het Roeselaars Liefhebbersverbond stond zondagmorgen de derby tussen FC Transvaal uit Madonna en FC De Koolmijn uit Poelkapelle op het programma. Voor deze derby in Langemark-Poelkapelle trokken de bezoekers van De Koolmijn te voet naar het terrein van de opponent.

Het was van het seizoen 2011-2012 geleden dat FC Transvaal en FC De Koolmijn nog eens tegenover elkaar stonden in competitieverband. Met de derde tegenover de vierde in het klassement kon zelfs gesproken worden van een topper. En daar wilden ze iets speciaal van maken.

Het is 7 uur zondagmorgen: Marie-Jeanne Taillieu, de lokaaluitbaatster van De Koolmijn heeft de verwarming aangewakkerd om op deze kille zondagmorgen de klanten een aangenaam gevoel te geven. Nadat ze de gordijnen ophaalt, dagen vijf minuten later de eerste FC De Koolmijntenoren op. Kevin Degry, Jens Dehaene en Dennis Haest tekenen, met koffiekoeken beladen, als primussen present. Van dan af doen de spelers en supporters in trosjes de deurbel rinkelen. Plots klinkt een oorverdovend schril geluid door de zaak. Kevin draait aan een binnengebrachte sirene en iedereen, inclusief de buren, is vermoedelijk direct wakker. Het sirenegeloei is nog maar half uitgestorven of een draagbare muziekinstallatie laat haar luidruchtige klanken weergalmen en buiten steekt een supporter Bengaals vuur op en meteen zijn de sfeermakende ingrediënten gekend.

De delegatie van FC De Koolmijn op stap richting Madonna.
De delegatie van FC De Koolmijn op stap richting Madonna.© RB

Na de groepsfoto om 7.30 uur wordt verzamelen geblazen om te voet richting Madonna te trekken, een tocht van net geen vier kilometer. Drie kwartier later wordt halt gehouden bij Peter Vantomme, bestuurslid van FC De Koolmijn, en zijn echtgenote Petra Debeer voor een geurige kop koffie met een druppel. Om 8.30 uur komt de groep aan bij het terrein van FC Transvaal. Na een echte cupmatch staat er na 70 minuten – in het RLV wordt 2 keer 35 minuten gespeeld – een 1-1-eindstand op het bord. Achteraf wordt tussen pot en pint verbroederd.

Beide ploegen tevreden met een gedeelde koek

Kurt Marcus (46) is als secretaris één van de drijvende krachten bij FC Transvaal. “Na mijn jeugdopleiding bij FC Langemark kwam ik op mijn 18de bij Transvaal terecht om daar 20 jar later de schoenen aan de haak te hangen. Ondertussen zwaai ik al vier jaar met de vlag van de grensrechter en ben ik ook secretaris.”

Ik ben heel blij dat er deze morgen geen verliezers waren, ook al kwamen wij als de beteren naar voren. Maar bij de bezoekers redde keeper Jeroen Berten de meubels. We scoorden vroeg in de wedstrijd, na 5 minuten, al de 1-0. We kregen daarna nog verschillende kansen, maar moesten uiteindelijk toch de gelijkmaker toestaan. Achteraf verbroederden we met cava en belegde boterhammen. We behouden in het klassement drie punten voorsprong op onze buren en dat is voor ons ook eenop stekertje.”

Jeroen Berten (links) en Kurt Marcus (rechts) konden achteraf best leven met een puntendeling.
Jeroen Berten (links) en Kurt Marcus (rechts) konden achteraf best leven met een puntendeling.© RB

Bij de bezoekers onderscheidde Jeroen Berten zich meermaals en dankzij enkele knappe reddingen kon hij zijn ploeg een punt bezorgen. “Na passages bij FC Langemark, Brielen Sport en KSV De Ruiter speel ik nu al enkele jaren voor De Koolmijn”, aldus de 36-jarige doelwachter. “De wedstrijd van vandaag had heel wat ludieks en sfeervol om het lijf. De 1-1-eindstand was een goede start voor de derde speelhelft in ons lokaal. Onze beide ploegen brachten samen het liefhebbersvoetbal positief in beeld. Daar waar normaliter altijd het nationale voetbal naar voren komt was het nu eens goed dat ook ons liefhebbersvoetbal in beeld komt.”

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier