Spaanse topschutter Antonio Muñoz Herrera als een vis in het water bij kampioen Winkel Sport

Antonio Muñoz Herrera voetbalt al acht jaar in België.
Wouter Vander Stricht

26 goals heeft hij op zijn teller staan. En meteen heeft hij ook een ruim aandeel in de titel van Winkel Sport. Al duidt de Spanjaard meteen op het ploegbelang. “Al van de eerste weken bij Winkel Sport zei ik tegen mijn goede vriend Hernan Losada: dit is een topteam. Van verdediging over middenveld en flankaanvallers, we zijn sterk. En ik kreeg gelijk”, lacht de supersympathieke Antonio Muñoz Herrera, die zelf diep in de punt opereert.

Afspraak aan het terrein van Ol. Ledegem. Daar traint Winkel Sport dit seizoen. In Ledegem kijken ze al niet meer op van de imposante en blitse verschijning van Antonio Muñoz Herrera. Hip gekleed, inclusief een dito oorringetje. Met een berichtje laten we weten wat later te arriveren. Wij zitten wat vast in de avonddrukte tussen Roeselare en Ledegem, de Spaanse spits kent de problemen van het Belgische verkeer. “Ik woon in het centrum van Antwerpen. Soms ben ik twee uur onderweg naar hier.”

33 jaar, maar fysiek nog top

Hij noemt het ook het enige minpuntje aan zijn verblijf bij Winkel Sport. Ook volgend seizoen blijft hij speler van de rood-zwarten. “Er was interesse van andere teams, maar ik ben nooit gaan luisteren. Ik wilde eerst het voorstel van Winkel aanhoren en we kwamen tot een overeenkomst.”

De familie van mijn vriendin heeft twee Italiaanse restaurants in Antwerpen

De aanvaller heeft zich ook perfect geïntegreerd in de groep. Hij overweegt het ook om in Brugge te komen wonen. “Dicht bij Masis Voskanian, Felix Reuse,… Heel wat van mijn Winkelse vrienden wonen in Brugge.” Maar ondertussen dook er ook wat twijfel op over de verhuisplannen. “Sven (Dhoest, red.) verlaat ons en wordt vervangen door doelman Stefan Roef. En met hem zou ik samen naar hier kunnen rijden. Dat maakt het malen van vele kilmoters minder eenzaam.” Maar er is nog een belangrijkere reden waarom hij liever dicht bij Antwerpen blijft en die reden bracht hij zondag naar de kampioensmatch mee: Valentina Paesano. “Een Antwerpse met Italiaanse roots. Haar familie heeft er twee restaurants: Brusketta en Paesano. En dat laatste ligt naast discotheek The Villa. Mijn teammaats zijn er nog niet geweest, maar er zit daar wel een avondje stappen in. Eerst gaan eten in Paesano, daarna gaan feesten bij de buren.” De spits steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag eens het nachtleven verkent. “Maar pas op, ik ben een prof hé. Ik weet ook wanneer ik me moet verzorgen. Ik ben 33 jaar en voel me nog fysiek top.”

Antonio Muñoz Herrera trakteert hier zijn vriendin Valentina op een smakkerd na het behalen van de titel met Winkel Sport.
Antonio Muñoz Herrera trakteert hier zijn vriendin Valentina op een smakkerd na het behalen van de titel met Winkel Sport.© VDB

Ondertussen haalt hij ook al eens zijn leeftijd aan. “Ik weet ook dat er geen tien seizoenen meer volgen, dus probeer ik ten volle te genieten. En ik wil stoppen op het moment dat ik nog goed ben, niet dat men mij moet komen vertellen dat ik er beter mee zou ophouden.” Maar voorlopig zit er nog niet veel sleet op de Spanjaard. “Op mijn kruisbandblessure bij Beerschot na, heb ik eigenlijk overal alles gespeeld.” Zondag in de slotmatch van het seizoen kan hij zijn seizoenstotaal nog aandikken, maar zijn 26 goals zijn nu al een persoonlijk record. “Met RC Gent haalde ik twee keer 24 stuks, maar dit is tot nu toe mijn productiefste seizoen.”

Antonio Muñoz Herrera op het Ledegemse kunstgras.
Antonio Muñoz Herrera op het Ledegemse kunstgras.

Het verhaal in België startte voor Antonio Muñoz Herrera acht jaar geleden. “Ik speelde in Spaanse derde divisie toen een manager kwam kijken. Niet specifiek voor mij, maar toen hij met aan het werk zag, vond hij dat mijn profiel paste bij de Belgische competitie. Ik kwam hier testen en kon uiteindelijk voor RC Gent (toen nog Gent-Zeehaven) tekenen. Ik beleefde er drie mooie seizoenen tot het ambitieuze Beerschot Wilrijk kwam aankloppen.”

Mijn tapasbar in Murcia heb ik verkocht, ik had er te veel kopzorgen door

Het was ook bij Beerschot Wilrijk dat de vriendschap met Hernan Losada open bloeide. Losada is bekend van zijn drie passages bij Beerschot, maar hij voetbalde ook nog voor Anderlecht. “Nog voor we samen gingen spelen, stelde een gemeenschappelijke vriendin ons aan elkaar voor. Nog geen vijf minuten later was er al een overduidelijke klik tussen ons. Kort daarna raakte bekend dat Hernan ook naar Beerschot zou terugkeren. Hij wou helpen om de club van zijn hart opnieuw naar het hoogste niveau te brengen. Ook ik draag Beerschot ondertussen in mijn hart, ik ga er nog wel eens kijken. Jammer ook dat ze twee jaar op rij net naast de promotie naar eerste klasse A grepen.”

De uit Murcia afkomstige voetballer had vroeger een tapasbar in zijn geboortestad. “Maar die heb ik verkocht, ik had er te veel kopzorgen door. Ik keer natuurlijk nog vaak naar mijn familie terug en tot voor kort dacht ik ooit weer definitief naar daar te verhuizen. Maar nu begin ik te twijfelen. Maar voor wie eens Murcia wil bezoeken, kan ik enkel zeggen dat het een echte aanrader is. Misschien kunnen we met Winkel Sport komende zomer daar op stage gaan”, lacht Antonio.