Sieben Dewaele, een 20-jarige Vichtenaar bij RSC Anderlecht

Sieben Dewaele in actief tijdens een oefenwedstrijd op de winterstage. (foto Belga) © BELGA
Wouter Vander Stricht

Sieben Dewaele (20) verlengde zopas zijn straks aflopende contract bij RSC Anderlecht met één seizoen. De profvoetballer hoopt zo snel mogelijk zijn eerste speelminuten bij het eerste elftal van paars-wit te maken. De middenvelder begon ooit bij de Groene Duivels Ingooigem en schopte het nu al tot de (jonge) Rode Duivels. Dewaele: “Ik hunker om te debuteren bij deze prachtige club.”

1. Kom je nog vaak naar Vichte?

“Elke vrije dag probeer ik naar huis te komen. Ik spendeer graag tijd met mijn ouders en broer.”

2. Waar hoop je binnen vijf jaar te staan?

“Ik hoop zo snel mogelijk minuten te maken bij RSC Anderlecht en binnen vijf jaar zou ik graag een belangrijke rol spelen bij deze mooie club. En misschien ben ik d an al klaar voor een verdere stap in mijn carrière.”

3. Je speelde ook vijf seizoenen bij Club Brugge. Kloppen er bij Club jongens uit jouw lichting daar nu aan de grote poort?

“Ik weet enkel nog dat Terry Osei-Berkoe er bij de beloften speelt en Niels Verburgh uitgeleend is aan Roda JC. Ik zag hem onlangs. Hij maakt er zijn minuten en leert veel bij.”

4. Je broer Jordy is personal trainer. Is dat een job die jou ook aanspreekt?

“Mijn broer werkt samen met vijf kinesisten. Na mijn carrière zou ik wel een praktijk met hem willen starten. Je haalt er voldoening uit als je ziet dat mensen op sportief gebied progressie maken.”

5. Als jonge speler won je ook de Beker van België minivoetbal. Bracht die sport jou technisch naar een hoger niveau?

“In zaal amuseerde ik me. Daar zijn de ruimtes kleiner, het is ook geen contactsport… Het is goed voor je zoolwerk en je technische vaardigheden.”

6. Knipt je pa, die kapper is, nog altijd je haren?

“Tuurlijk. (lacht) Ik ben nog altijd tevreden over mijn snit en ik zou niet weten waarom ik een andere kapper zou kiezen. En in het kapsalon ben ik wel eens het gespreksonderwerp. “

7. Leander Dendoncker is een andere West-Vlaming die jou voorafging bij RSCA. Heb je nog contact met hem?

“Een toffe gast, waar ik ook naar opkeek. Hij heeft een mooi traject afgelegd bij RSC Anderlecht, maar nu hoor ik hem niet meer.”

8. Je bent kapitein bij je club. Hoe vul je die rol in?

“Ik probeer een goede leider te zijn. Het is een rol waarin ik moest groeien. Ik probeer bij te sturen en vooral ook een voorbeeld voor anderen te zijn.”

9. Hoe is het leven in Brussel?

“Ofwel sta ik op een voetbalveld, ofwel zit ik in de fitness. De resterende tijd spendeer ik vooral op het appartement van de club waar ik verblijf, op amper vijf minuten wandelen van het RSCA-complex. Op elke vrije dag keer ik terug naar Vichte.”

10. Wat is je favoriete vakantiebestemming?

“Ik ben al veel naar Turkije geweest, met mijn ouders en broer. Altijd toffe vakanties. Mooi weer, lekker relaxen. Maar in de toekomst zou ik graag eens naar de Verenigde Staten en Zuid-Afrika gaan.”

11. Hoe voelt het om in het shirt van je land te voetballen?

“Een grote eer. Het is toch altijd wel een kiekenvelmomentje om in het shirt van België te kunnen spelen. De wedstrijden zijn altijd van een heel hoog niveau. Als voetballer kijk je daar altijd naar uit. Mijn doel is nu ook om bij de beloften in de nationale ploeg te geraken en later eventueel ook de eerste ploeg te bereiken.”

Ik heb van FC De Kampioenen elke aflevering minstens vijf keer gezien

12. Aan welke speler spiegel je jezelf graag?

“Ik bekkijk vooral graag filmpjes van Iniesta en Xavi, iconen bij Barcelona die ook op mijn positie spelen. Ze hebben een fantastisch voetbalinzicht. Je kan er veel van leren. Ook Rakitic is met zijn infiltratievermogen een voetballer van wie ik tracht bij te leren.”

13. Veel jongeren dromen ervan profvoetballer te worden, maar weinigen worden het. Kun je de jonge lezers een tip geven?

“Blijf altijd in jezelf geloven. Blijf genieten van het spelletje en werk hard om je droom te vervullen.”

14. Ben je erg actief op sociale media?

“Af en toe post ik wel iets op Instagram, maar ik ben er niet 24 op 24 mee bezig.”

15. Hoe belangrijk zijn je ouders in je carrière?

“Zonder hen zou ik niet staan waar ik nu sta. Ze hebben me altijd naar de trainingen en wedstrijden gevoerd. Ze zijn superbelangrijk voor mij. Langs deze weg wil ik ze dan ook bedanken. Ik hoop dat ik er kan geraken, alleen al voor hen.”

16. Spreek je nog West-Vlaams of hebben de jaren in Brussel het dialect wat afgestompt?

“Het is wat afgezwakt. Mijn papa lacht wel eens met mij als er in mijn taaltje een ander dialect binnensluipt.”

17. Welk liedje mogen ze voor jou op elk moment van de dag draaien?

We don’t have to take our clothes off van Ella Eyre, de remix-versie.”

18. Met welke BV zou je wel eens uit willen gaan eten?

“Met alle acteurs van FC De Kampioenen. Een serie waarvan ik alle afleveringen al minstens vijf keer gezien heb.”

19. Pär Zetterberg is sinds kort terug op Anderlecht. Geeft hij je als centrale middenvelder ook tips?

“Jawel. Pär is iemand met een heel mooie carrière en heeft tonnen ervaring. Bij passing of qua positie geeft hij wel eens een tip. Van zo’n grote meneer probeer je dat dan ook uit te voeren. En binnen de kortste keren voel je ook dat die tips werken.”

20. Pik je soms een festival of optreden mee? Zo ja, welke?

“Dit jaar ben ik eens naar Hype-O-Dream geweest. Plezant, maar niet echt iets voor mij. Ik zou wel graag eens naar Tomorrowland willen gaan of een optreden van Dimitri Vegas and Like Mike willen meepikken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten